Wielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczka

W wielkanocnym koszyczku nie może zabraknąć drożdżowych babeczek. Takie babeczki bez trudu przygotujecie samodzielnie. Jak to zrobić? Mamy sprawdzony przepis na wielkanocne babeczki z nuta wanilii i kardamonu. Wyjdą aromatyczne, puszyste i pulchne.

Wielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczkaWielkanocne babeczki z wanilią i kardamonem. Idealne do koszyczka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 100 ml letniego, stopionego masła (można zastąpić olejem)
  • 2 jajka, roztrzepane
  • 125 ml letniego mleka
  • skórka starta z jednej cytryny + trochę skórki do ozdoby (opcjonalnie)
  • cukier puder do posypania

Przepis

  • Drożdże rozpuszczamy w mleku wraz z łyżką cukru odstawiamy na chwilę do wyrośnięcia.
  • W dużej misce mieszamy cukier i cukier waniliowy. Dodajemy tłuszcz, jajka, skórkę z cytryny (opcjonalnie) mleko z drożdżami i mąkę.Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż stanie się lśniące i elastyczne. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na dwie godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Po dwóch godzinach raz jeszcze wyrabiamy ciasto. Smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą foremki i przekładamy do nich ciasto. Ciasto powinno wypełniać 2/3 foremki.
  • Odstawiamy foremki z ciastem do wyrośnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 180 st. Celsjusza, pieczemy ciasto 20 minut, po tym czasie sprawdzamy, czy wetknięty w środek babeczki patyczek będzie suchy - jeśli nie, pieczemy jeszcze 5 minut.
  • Upieczone babeczki studzimy, a następnie posypujemy cukrem pudrem, ozdabiamy skórką cytrynową.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw