Wiecznie zielony przysmak

Kto z nas nie zna drobnych, czerwonych i cierpkich owoców żurawiny - wiecznie zielonej krzewinki. Kiedyś rosła ona powszechnie na torfowiskach i w bagiennych lasach Europy północnej i wschodniej, a także na Syberii, w Kanadzie i na północy Stanów Zjednoczonych. Niestety, na skutek osuszania bagien i torfowisk obecnie w Europie występuje coraz rzadziej.

Wiecznie zielony przysmak
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum
2

Kto z nas nie zna drobnych, czerwonych i cierpkich owoców żurawiny - wiecznie zielonej krzewinki. Kiedyś rosła ona powszechnie na torfowiskach i w bagiennych lasach Europy północnej i wschodniej, a także na Syberii, w Kanadzie i na północy Stanów Zjednoczonych. Niestety, na skutek osuszania bagien i torfowisk obecnie w Europie występuje coraz rzadziej.

Żurawina od dawna stosowana były przez zielarzy do leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej i stosowana jako środek wzmacniający odporność organizmu. Jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby witaminy C. Z tego właśnie powodu zalecano sok z żurawin na leczenie przeziębienia.

To jednak nie wszystko. Jest również bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem. Powoduje to, że wskazania do stosowania żurawin są naprawdę szerokie.

Mogą być mrożone

Na targowiskach, zwłaszcza w okresie jesiennym, można znaleźć świeże owoce żurawiny. Aby smakowały, trzeba je odpowiednio przetworzyć. Świeże owoce mają bardzo cierpki smak. Polecić można jednak świeżo wyciśnięty sok z dodatkiem cukru lub miodu.

Owoce żurawiny można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. Prawdę mówiąc, sok z zamrożonych owoców niewiele traci ze swych odżywczych i leczniczych właściwości. Niektórzy suszą żurawinę i dodają ją potem do deserów lub ciast.

Na świeży chleb można przygotować marmoladę z żurawiny. Wystarczy kilogram tego owocu i kilogram cukru. Żurawinę należy wcześniej zagotować na małym ogniu, a następnie odstawić na 24 godziny. Następnego dnia ponownie doprowadzić do wrzenia - jeśli marmolada ma już zwartą konsystencję, można ją już przelać do wyparzonych słoików. Napełnione słoiki należy zakręcić wygotowanymi pokrywkami, a następnie odwrócić do góry dnem i pozostawić do wystygnięcia. Przyrządzanie różnego rodzaju konfitur z żurawiną stało się ostatnio bardzo modne.

Ciekawym pomysłem jest podsmażenie razem z żurawiną i cukrem odrobiny skórki z cytryny, połowy laski cynamonu, 4 łyżek rodzynek, szczypty startego imbiru i kilku łyżek octu winnego. Wszystko podsmażamy aż do uzyskania klarownej masy. I ciekawa konfitura gotowa!

Świetny dodatek

Prawdziwym rarytasem, i dobrym sposobem na szybki smaczny posiłek, jest ser w panierce. Potrzebny jest ser w kostce, który kroimy na plastry o grubości 1 centymetra i obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym ogniu. Takie kotleciki układamy na liściach sałaty i podajemy z żurawiną.

Mięso, a szczególnie pieczony schab, również świetnie komponuje się z żurawiną. Można ją wcześniej przygotować w słoiczkach. Potrzebny jest zagotowany wywar z trzech czwartych szklanki wody i 40 dag cukru. Do syropu dodajemy pokrojone 75 dag gruszek lub jabłek i gotujemy do momentu, aż owoce staną się szkliste. Wtedy dodajemy zmielone żurawiny i zostawiamy na małym ogniu przez 25 min. Doskonałe do mięs. Smak wyśmienity, a widok talerza udekorowanego żurawiną jest urzekający.

Reasumując: owoc może niepozorny, ale bardzo przydatny w każdej kuchni. Jeśli nie mamy czasu na zrobienie konfitur z żurawiny, to warto mieć gdzieś w zanadrzu owoce suszone lub zamrożone. Naprawdę można w szybki sposób zachwycić ciekawą potrawą gości.

qk

Źródło artykułu:
2

Wybrane dla Ciebie

W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
W tym miejscu w kuchni jest więcej bakterii niż w muszli klozetowej. Jak sobie z nimi radzić?
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
Biorę z kuchni i używam na grządki. Chwasty obumierają i długo nie odrastają, a warzywa są zdrowe
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
W PRL-u wszyscy się zajadali, a dziś unikamy. Dietetyk podkreśla, że to najzdrowsze dania
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Dodaję do kawy łyżeczkę ciemnego proszku. Koncentracja poprawia się, a energia wskakuje poziom wyżej
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Doskonale regeneruje wątrobę i obniża cukier. W Polsce wciąż mało znany i nieużywany
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm