Weronika Lewandowska zdradza kulinarne trendy 2017

Jesiotr w pustym pierniku, zupa krem z raków, mus ze szczupaka… – to tylko kilka z potraw, które wybitni szefowie kuchni przygotowali w ramach ekskluzywnej "Trendy Kolacji". Pierwsze tego typu spotkanie z organizowanego przez sieć hurtowni MAKRO cyklu "Szef dla Szefów" odbyło się 24 kwietnia w restauracji Muzeum Pałacu Króla Jana III w Warszawie. Potrawy, które podano skomentowała Weronika Lewandowska, współodpowiedzialna za sukces takich lokalów jak "AIOLI", "MOMU" czy "Banjaluka".

Weronika Lewandowska zdradza kulinarne trendy 2017
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
1

- Trendy są jak kręgi na wodzie – najpierw silne, potem z biegiem czasu coraz słabsze. Dlatego tak ważne jest, żeby je obserwować i czerpać z nich, kiedy są nowe i mają największą moc oddziaływania. A jak przewidzieć, co będzie trendy w przyszłości? Musimy znać przeszłość. Warto tradycję i doświadczenia poprzednich pokoleń tłumaczyć na język współczesnej gastronomii - wyjaśniała strateg marketingowy oraz specjalistka w dziedzinie trendologii Weronika Lewandowska na "Trendy Kolacji".
Jako pierwsze na stołach pojawiła się Amuse bouche autorstwa Macieja Nowickiego szefa kuchni Muzeum Jana III Sobieskiego w Wilanowie. Był to jesiotr w pustym pierniku. Następnie kolejno podano przystawkę, zupę, danie główne i deser.

PRZYSTAWKA

W ramach przystawki szefowie kuchni Cezary Powała i Michał Grzywacz, kucharze Makro, podali łososia jurajskiego z pigwówką, palona czarnuszką, burakiem i kwaśną śmietaną.
- Wykorzystaliśmy łososia jurajskiego pochodzącego ze śródlądowych hodowli w jurze krakowsko-częstochowskiej, gdzie hodowany jest w wodach geotermalnych. Zamarynowany dociśnięty z góry łosoś przeleżał 48 godzin w marynacie. Następnie pokrojony został w drobną kostkę. Tak przygotowany tatar podaliśmy na talerzu udekorowanym sosami i świeżymi ziołami – mówi Michał Grzywacz.
Trend: Przystawka pojawiła się na jednym naczyniu, jest to związane z uwydatnieniem prospołecznych funkcji restauracji. Ludzie nie płacą jedynie za jedzenie, a przede wszystkim za czas spędzony w restauracji. Czas ten powinien być pełen bliskości z rodziną, przyjaciółmi, ważnymi ludźmi. Spotkania przy stole tradycyjnie służyły ku temu, by budować więzi między grupami.

Obraz
© Materiały prasowe

ZUPA

Za przygotowanie zupy odpowiadał Jerzy Pasikowski, kulinarny doraca Nestle. Gościom podano zupę krem z raków, z dodatkiem sandacza parzonego w białym winie, zacierki z młodym szczawiem i jarmużem.

*Trend: Z pola i łąki *
Sezonowość i lokalność to już wytarte i dość stare pojęcia. Prawdziwą sezonowością i lokalnością jest to, co jest zebrane na krótki czas przed podaniem posiłku i było po prostu obok. Żyjące także w miastach dzikie rośliny nadają do jedzenia i niejednokrotnie wkładały je do garnka nasze matki i babcie. Zapomniany został smak jarzębiny, szczawiu, czy pędów sosny. Popularna niegdyś, skromna kuchnia wraca obecnie do łask dzięki swojej autentyczności i bezkompromisowości

Obraz
© Materiały prasowe

DANIE GŁÓWNE

To wspólne dzieło dwóch szefów kuchni. Cezary Powała i Michał Grzywacz podali kurczaka zagrodowy z macierzanką, pęczakiem, bryndzą i warzywami baby.

Trend: Przekorne zdrowie
Popularne superfoods to tylko wysokomarżowe produkty z atrakcyjnym marketingiem. Z każdego składnika z łatwością można stworzyć superfood wyciągając jego podstawowe wartości odżywcze i porównując do innych warzyw. Prawdziwe zdrowie objawia się w przyjemności, którą daje jedzenie. Zdrowie psychiczne i fizyczne są połączone, w związku z czym czerpanie radości ze smaku, wspomnienia, które za nim idą, poczucie bezpieczeństwa są ważniejsze.

Z kolei Jerzy Pasikowski zaproponował mus ze szczupaka w skórze, sos chrzanowy z jajkiem i koperkiem, smażone jabłka, pieczony ziemniak.

Trend: Prostota podania
Jedzenie przestało być zabawnym gadżetem, a powróciło do swojej funkcji karmienia i sprawiania przyjemności kubkom smakowym. Im naturalniejsze podanie, tym mniejsze wrażenie fasadowości i podejrzenie ukrywania ewentualnych mankamentów kuchni.

DESER

Za deser odpowiadał Maciej Nowicki. Na stołach pojawiła się kasza smażona na rynce z potaziem rabarbarowym.

Trend: Narracyjności jedzenia
W dobie ogromnej konkurencji wśród restauracji, gość oczekuje od nich także rozrywki i edukacji. Serwowane dania powinny reprezentować jednocześnie walory smakowe, jak i opowiadać barwną historię lub piękną, ulotną opowieść wykreowaną na talerzu.

Wybrane dla Ciebie

Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Dodaj łyżkę do gotowania. Będą gotowe o wiele szybciej, a ich smak lepszy
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Naturalny antybiotyk z babcinego parapetu. Przygotuj napar lub ziołowe masło
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Ten chleb bije rekordy popularności w Turcji. Przepis ma ponad 5000 lat
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Oto faktyczne skutki picia wody na pusty żołądek. Lekarka porządnie to wyjaśniła
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Na herbacie pojawił się tęczowy kożuch? Niewielu wie, co oznacza i czy można ją pić
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Szefowa kuchni do jajecznicy dodaje cytrynę. Jednak konkretny szczegół ma znaczenie
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Wielu je jajka na miękko. Mało kto wie, jak ich jedzenie wpływa na organizm
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Te osoby powinny unikać fasolkę jak ognia. Może im poważnie zaszkodzić
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Jemy go rzadko. Wspiera serce i ma mniej szczawianów niż szpinak warzywny
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Nieznany w Polsce kuzyn brokułu. Obniża poziom cukru i pomaga w walce ze zbędnymi kilogramami
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Kruszę, rozpuszczam w wodzie i podlewam ogórki. Zawsze rosną duże i zdrowe, a plonu zazdrości sąsiadka
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć
Tę herbatę rozsławił angielski hrabia. Obniża ciśnienie i pomaga się wyciszyć