Trwa ładowanie...
d4i2p5x
01-11-2008 13:00

Piernik

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d4i2p5x
Składniki
  • 50dag maku
  • 25dag miodu
  • pół szkl. cukru
  • ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy
  • ćwierć szklanki gęstej śmietany
  • 10dag margaryny
  • łyżka oliwy
  • 3/4 torebki przyprawy do piernika
  • 2 jaja
  • żółtko
  • półtorej łyżeczki sody
  • bakalie
  • polewa czekoladowa
Przepis

Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i pozostałe składniki.Dokładnie wszystko połączyć i wyrobić.Pozostawić w cieple co najmniej na 8godz., aby ciasto dojrzało.Długą formę keksową(lub dwie krótkie), posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnić ciastem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.Piec w temp. ok 180 stopni, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.Ostudzony piernik oblać dowolną polewą czekoladową i udekorować.

Przepis dodał użytkownik karolinasialkowska

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4i2p5x
d4i2p5x
d4i2p5x
Więcej tematów
d4i2p5x