Piernik
- 50dag maku
- 25dag miodu
- pół szkl. cukru
- ćwierć szklanki bardzo mocnej kawy
- ćwierć szklanki gęstej śmietany
- 10dag margaryny
- łyżka oliwy
- 3/4 torebki przyprawy do piernika
- 2 jaja
- żółtko
- półtorej łyżeczki sody
- bakalie
- polewa czekoladowa
Mąkę przesiać, dodać miękką margarynę, sodę rozprowadzoną w odrobinie wody i pozostałe składniki.Dokładnie wszystko połączyć i wyrobić.Pozostawić w cieple co najmniej na 8godz., aby ciasto dojrzało.Długą formę keksową(lub dwie krótkie), posmarowaną masłem i posypaną mąką, napełnić ciastem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika.Piec w temp. ok 180 stopni, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki.Ostudzony piernik oblać dowolną polewą czekoladową i udekorować.
Przepis dodał użytkownik karolinasialkowska
Podziel się opinią
Komentarze