Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis

Polecamy przepis z bloga "Marta M." na pyszne wegańskie racuchy. To świetna alternatywa dla klasycznych placuszków. Najlepiej smakują z sezonowymi owocami.

Wegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepisWegańskie racuchy drożdżowe. Najprostszy przepis
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka roślinnego (u mnie akurat było to mleko kokosowe)
  • 1 łyżka siemienia lnianego (wymieszane z 3 łyżkami wody) lub pół dojrzałego banana rozgniecionego widelcem
  • olej do smażenia (użyłam oleju kokosowego, aby nadać racuchom delikatnego aromatu)
  • cukier puder do oprószenia lub inne ulubione dodatki

Przepis

  • Mąkę mieszamy z drożdżami oraz cukrem.
  • Dolewamy mleko oraz siemię lniane. Mieszamy i odstawiamy miskę w ciepłe miejsce.
  • Przykrywamy ściereczką i czekamy około 1h, aż ciasto podwoi swoją objętość.
  • Na patelni rozgrzewamy olej (około 5 mm wysokości patelni) i smażymy racuchy partiami (ciasto nakładamy łyżką) po koło 1 minuty na stronę.
  • Olej nie może być za gorący (około 175 st. C), bo racuchy przypalą się na zewnątrz, a w środku będą surowe.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości