Wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika
Walentynki tuż tuż. Daria Ładocha, dziennikarka i autorka książek kulinarnych, podzieliła się doskonałym przepisem na walentynkową kolację. Przepyszne wegańskie placuszki z cukinii, podane z pomidorami, karczochami i płatkami migdałowymi to prosta droga do serca twojej drugiej połówki.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
Składniki na placki:
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 cukinia
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka posiekanej bazylii
- 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
- sól, pieprz, oregano w przyprawie
Dodatkowo:
- kiełki słonecznika
- 3 pomidory malinowe
- marynowane karczochy w oleju
- słoik suszonych czerwonych pomidorów
- płatki migdałowe
- Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij ją w dłoniach, by pozostała sucha masa.
- Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki na placki połącz w jednej misce i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie zmiksuj suszone pomidory na pastę z dodatkiem oleju.
- Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Posmaruj placka pastę z pomidorów, dodaj plaster świeżego pomidora, kiełki, karczochy i migdałowe płatki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze