Trwa ładowanie...
d1au42e
oprac. Katarzyna Gileta
10-02-2022 10:07

Wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika

Przepis

Walentynki tuż tuż. Daria Ładocha, dziennikarka i autorka książek kulinarnych, podzieliła się doskonałym przepisem na walentynkową kolację. Przepyszne wegańskie placuszki z cukinii, podane z pomidorami, karczochami i płatkami migdałowymi to prosta droga do serca twojej drugiej połówki.

d1au42e
1.0
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Rodzaj diety:
Daria Ładocha
Źródło: Daria Ładocha
Składniki

Składniki na placki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • sól, pieprz, oregano w przyprawie

Dodatkowo:

  • kiełki słonecznika
  • 3 pomidory malinowe
  • marynowane karczochy w oleju
  • słoik suszonych czerwonych pomidorów
  • płatki migdałowe
Przepis
  • Cukinię zetrzyj na tarce, zasyp solą i odstaw na 15 minut. Następnie dokładnie odciśnij ją w dłoniach, by pozostała sucha masa.
  • Siemię lniane zalej wodą i odstaw na 15 minut. Wszystkie składniki na placki połącz w jednej misce i smaż na złoty kolor z obu stron. Następnie zmiksuj suszone pomidory na pastę z dodatkiem oleju.
  • Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni. Posmaruj placka pastę z pomidorów, dodaj plaster świeżego pomidora, kiełki, karczochy i migdałowe płatki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wegańskie placuszki z cukinii z pomidorami, karczochami i kiełkami słonecznika
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1au42e

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1au42e
d1au42e
d1au42e
d1au42e
Więcej tematów
d1au42e