Wędzony boczek. Czy można po niego sięgać bezkarnie?

Boczek jest mięsem wieprzowym, które pochodzi z dolnej części półtuszy świni. W wyniku wędzenia przy pomocy dymu uzyskuje on specyficzny smak i zapach.

Boczek Czasem trudno się oprzeć aromatycznemu boczkowi
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Boczek wędzony – typy boczku i sposoby przygotowania

Boczek można przyrządzać na wiele sposobów, między innymi piec, dusić, gotować, grillować i wędzić. Dodaje się go do wędlin, pasztetów i rolad mięsnych, używa do nadziewania i obkładania mięs pieczonych w piekarniku.

Tradycyjny w Polsce boczek z wyraźnym przerostem tłuszczowym różni się od popularnego w krajach anglojęzycznych bekonu, który jest okrojony z tłuszczu i występuje jako cienkie paski peklowane za pomocą soli, a następnie smażone albo wędzone. Często też bekon pochodzi z innych części zwierzęcia, na przykład z grzbietu. W USA i na Wyspach Brytyjskich popularne jest jedzenie bekonu na śniadanie, szczególnie jako dodatek do jajecznicy albo na kanapki.

Boczek wędzony – wędzenie

Wędzenie polega na kontrolowanym spalaniu odpowiedniego drewna (nie z drzew iglastych) w specjalnym urządzeniu wędzarniczym. W przypadku boczku trwa to około 4 godzin, a następnie mięso należy parzyć przez 15 minut we wrzącej wodzie. Dzięki wędzeniu mięso ulega obsuszeniu, zwiększa się jego trwałość i wartości odżywcze.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Boczek wędzony – charakterystyka

Boczek ma lekko słony, swoisty smak, a po uwędzeniu staję się bardziej wyrazisty i nabiera charakterystycznego zapachu. Boczek surowy ma różowy kolor (z kością – jasnoróżowy; bez kości – ciemnoróżowy), a boczek wędzony staje się ciemno-bordowy w przekroju, zewnętrznie nabiera barwy na pograniczu brązowawej i wiśniowej, a struktura staję się bardziej ciągliwa.

Boczku wędzonego można dodawać do żurku, barszczu białego i grochówki, spaghetti carbonara i innym makaronów, pieczeni, zapiekanek, placków ziemniaczanych czy rolad. Dobrze smakuje ze śliwkami lub podawany na grzankach czosnkowych z dodatkiem pomidorów i parmezanu – popularnie podaję się go w ten sposób w kuchni śródziemnomorskiej.

Boczek wędzony – właściwości i wpływ na zdrowie

Boczek wędzony jest mięsem o dużej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Im starsze było zwierzę, z którego pochodzi mięso, tym grubszą warstwę tłuszczu można zaobserwować. Boczek zawiera dużo białka i witamin z grupy B. Jeśli pochodzi z nieznanych nam źródeł, możemy się spodziewać, że będzie zawierał duże ilości soli, ulepszaczy smaku i środków konserwujących. Spożywanie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Boczek
© 123RF

Boczek wędzony – alternatywy dla boczku

Zamiast boczku wieprzowego można sięgnąć po tak zwany boczek z indyka, jako że indyk jest mięsem o wiele chudszym i mniej kalorycznym. Taki boczek pochodzi z całego indyka i może być poddany podobnej obróbce jak boczek wieprzowy, w tym wędzeniu. Znany jest również boczek z baraniny (ang. macon), który jest odpowiedni dla osób wyznających judaizm lub islam.

Istnieje również wegetariańska wersja boczku – zazwyczaj są to marynowane plastry tofu lub wytwarzanego z soi tempehu, które smaży się lub piecze. Tak wytworzony boczek wegetariański jest pozbawiony cholesterolu, ma niską zawartość tłuszczu, a za to dużo białka i błonnika, żelaza i witamin z grupy B. Taki boczek można również zrobić z seitanu.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji