Chrupiące, zdrowe, pyszne. Sposób na kiszone ogórki

Ogórki kiszone są cenionym od wieków probiotykiem. To przekąska lekkostrawna, wspomagająca oczyszczanie organizmu z toksyn i obniżająca ciśnienie krwi.

Ogórki kiszoneOgórki kiszone są określane mianem superfood
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD
2

Ogórek kiszony – kalorie i wartości odżywcze

Ogórki kiszone są niskokaloryczną przekąską bądź dodatkiem do potraw. 100 gramów ogórków kiszonych zawiera jedynie 10-11 kalorii. Kiszenie zmniejsza ilość węglowodanów w produktach, stąd zredukowana liczba kalorii w ogórkach kiszonych w porównaniu ze świeżymi. Ogórki kiszone nie zakwaszają organizmu, gdyż nie nie powodują obniżenia pH we krwi.

W wyniku kiszenia dobroczynne dla zdrowia właściwości zawartych w ogórkach witamin A i C (nie są one odporne na działanie wysokiej temperatury) zostają zachowane. Dodatkowo podwaja się ilość witamin B oraz C, dzięki czemu wzrasta przyswajanie żelaza i poziom koncentracji.

Jedzenie kiszonych ogórków wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Włączenie kiszonek do codziennej diety skutkuje złagodzeniem stanów zapalnych czy objawów nietolerancji laktozy. Kiszone ogórki wykazują właściwości antystresowe, przeciwdziałają migrenom, likwidują obrzęki dzięki szybszemu usuwaniu wody z organizmu.

Ogórek kiszony – zastosowanie

Na nadmierne spożycie ogórków kiszonych powinny uważać osoby z chorobami nerek, nadciśnieniem czy obrzękami. Jest to związane z wysoką zawartością sodu w kiszonkach. Najlepiej łączyć je w potrawach ze świeżymi warzywami. Po kiszone ogórki warto sięgać przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Nie tylko podwyższają one odporność, ale również zwiększają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Dodatkowo sok z kiszonych ogórków stanowi doskonały lek na kaca oraz składnik zupy ogórkowej.

Ogórki kiszone a konserwowe

Ogórki kiszone, określane mianem superfood, są coraz popularniejsze poza wschodnią Europą. Z kolei ogórki konserwowe to ogórki gruntowane zamarynowane w marynacie z wody, octu, cukru, soli oraz wybranych przypraw , a następnie zawekowane i spasteryzowane. Do zalewy dodaje się też kawałki cebuli czy marchewki.

W Szwecji i Danii ogórki najpierw kroi się na plasterki, a następnie robi się z nich ogórki konserwowe. Na Węgrzech niezbędnym dodatkiem do słoika z ogórkami kiszonymi jest ocet, we Francji ogórki w occie występują wyłącznie pod nazwą korniszony. Kuchnia żydowska dzieli ogórki konserwowe według długości procesu fermentacji na świeże i stare. Mieszkańcy Indii znają przygotowywane w całości w zalewie ogórki konserwowe pod nazwą gherkin.

Ogórki kiszone – jak zrobić

Do przygotowania kiszonych ogórków używa się dużych słoików, o pojemności przekraczającej jeden litr. Można wykorzystać zarówno słoiki, kamionkowe garnki, jak i beczki z dębu bądź brzozy. Dzięki dodatkowi takich ziół i przypraw, jak chrzan, koper, liście laurowe, czosnek, ogórki kiszone wytrzymają w chłodnym miejscu całą zimę i nie spleśnieją. Dodatek soli do ogórków jest konieczny – dzięki niej warzywa będą zakonserwowane na znacznie dłużej. Ogórki w słoiku zawsze uzupełnia się zalewą, porządnie zakręca i odstawia w chłodne miejsce.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie