Trwa ładowanie...

Chrupiące, zdrowe, pyszne. Sposób na kiszone ogórki

Ogórki kiszone są cenionym od wieków probiotykiem. To przekąska lekkostrawna, wspomagająca oczyszczanie organizmu z toksyn i obniżająca ciśnienie krwi.

Ogórki kiszone są określane mianem superfoodOgórki kiszone są określane mianem superfoodŹródło: 123RF
d3s1w7t
d3s1w7t

Ogórek kiszony – kalorie i wartości odżywcze

Ogórki kiszone są niskokaloryczną przekąską bądź dodatkiem do potraw. 100 gramów ogórków kiszonych zawiera jedynie 10-11 kalorii. Kiszenie zmniejsza ilość węglowodanów w produktach, stąd zredukowana liczba kalorii w ogórkach kiszonych w porównaniu ze świeżymi. Ogórki kiszone nie zakwaszają organizmu, gdyż nie nie powodują obniżenia pH we krwi.

W wyniku kiszenia dobroczynne dla zdrowia właściwości zawartych w ogórkach witamin A i C (nie są one odporne na działanie wysokiej temperatury) zostają zachowane. Dodatkowo podwaja się ilość witamin B oraz C, dzięki czemu wzrasta przyswajanie żelaza i poziom koncentracji.

Jedzenie kiszonych ogórków wzmacnia układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu. Włączenie kiszonek do codziennej diety skutkuje złagodzeniem stanów zapalnych czy objawów nietolerancji laktozy. Kiszone ogórki wykazują właściwości antystresowe, przeciwdziałają migrenom, likwidują obrzęki dzięki szybszemu usuwaniu wody z organizmu.

Ogórek kiszony – zastosowanie

Na nadmierne spożycie ogórków kiszonych powinny uważać osoby z chorobami nerek, nadciśnieniem czy obrzękami. Jest to związane z wysoką zawartością sodu w kiszonkach. Najlepiej łączyć je w potrawach ze świeżymi warzywami. Po kiszone ogórki warto sięgać przez cały rok, a szczególnie w sezonie jesienno-zimowych infekcji. Nie tylko podwyższają one odporność, ale również zwiększają przyswajanie składników odżywczych z pożywienia. Dodatkowo sok z kiszonych ogórków stanowi doskonały lek na kaca oraz składnik zupy ogórkowej.

d3s1w7t

Ogórki kiszone a konserwowe

Ogórki kiszone, określane mianem superfood, są coraz popularniejsze poza wschodnią Europą. Z kolei ogórki konserwowe to ogórki gruntowane zamarynowane w marynacie z wody, octu, cukru, soli oraz wybranych przypraw , a następnie zawekowane i spasteryzowane. Do zalewy dodaje się też kawałki cebuli czy marchewki.

W Szwecji i Danii ogórki najpierw kroi się na plasterki, a następnie robi się z nich ogórki konserwowe. Na Węgrzech niezbędnym dodatkiem do słoika z ogórkami kiszonymi jest ocet, we Francji ogórki w occie występują wyłącznie pod nazwą korniszony. Kuchnia żydowska dzieli ogórki konserwowe według długości procesu fermentacji na świeże i stare. Mieszkańcy Indii znają przygotowywane w całości w zalewie ogórki konserwowe pod nazwą gherkin.

Ogórki kiszone – jak zrobić

Do przygotowania kiszonych ogórków używa się dużych słoików, o pojemności przekraczającej jeden litr. Można wykorzystać zarówno słoiki, kamionkowe garnki, jak i beczki z dębu bądź brzozy. Dzięki dodatkowi takich ziół i przypraw, jak chrzan, koper, liście laurowe, czosnek, ogórki kiszone wytrzymają w chłodnym miejscu całą zimę i nie spleśnieją. Dodatek soli do ogórków jest konieczny – dzięki niej warzywa będą zakonserwowane na znacznie dłużej. Ogórki w słoiku zawsze uzupełnia się zalewą, porządnie zakręca i odstawia w chłodne miejsce.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3s1w7t
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s1w7t
Więcej tematów