Trwa ładowanie...
d1v7j8b
05-04-2021 12:50

Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis

Przepis

Orientalne bułeczki gotowane na parze z mięsnym farszem to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Bułeczki obłędnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

d1v7j8b
5.0
(1 głos)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 170 g mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 15 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju

Farsz:

  • 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 10 g imbiru - drobno posiekać
  • 70 g cebuli - pokroić w drobną kostkę
  • 20 g oleju
  • 350 g mięsa drobiowego - ugotowanego z rosołu lub innej zupy
  • 15 g jasnego sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • sól do smaku
Przepis
  • Zagnieść elastyczne ciasto z wyżej wymienionych składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
  • Imbir, czosnek i cebule zeszklić na patelni, dodać poszarpane mięso drobiowe, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie odstawić i uformować 14 kulek.
  • Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 6x6 cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować kulkę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek, na środku placka położyć kulkę i uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na wcześniej przygotowaną papierze do pieczenia.
  • Bułeczki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie gotować około 20-25 min.

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1v7j8b
d1v7j8b
d1v7j8b
d1v7j8b
Więcej tematów
d1v7j8b