Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis

Orientalne bułeczki gotowane na parze z mięsnym farszem to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Bułeczki obłędnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepisWczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis

Składniki

  • 170 g mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 15 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju

Farsz:

  • 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 10 g imbiru - drobno posiekać
  • 70 g cebuli - pokroić w drobną kostkę
  • 20 g oleju
  • 350 g mięsa drobiowego - ugotowanego z rosołu lub innej zupy
  • 15 g jasnego sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • sól do smaku

Przepis

  • Zagnieść elastyczne ciasto z wyżej wymienionych składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
  • Imbir, czosnek i cebule zeszklić na patelni, dodać poszarpane mięso drobiowe, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie odstawić i uformować 14 kulek.
  • Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 6x6 cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować kulkę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek, na środku placka położyć kulkę i uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na wcześniej przygotowaną papierze do pieczenia.
  • Bułeczki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie gotować około 20-25 min.
Wybrane dla Ciebie
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Tylko doświadczeni grzybiarze się po niego schylają. Wygląda podejrzanie, smakuje jak kania
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Jedz ogórka kiszonego codziennie przez dwa tygodnie. Efekt miło cię zaskoczy
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Znajoma pokazała mi prosty trik na krojenie kalafiora. Nie muszę używać noża
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie