Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis
Orientalne bułeczki gotowane na parze z mięsnym farszem to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Bułeczki obłędnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 170 g mleka
- 1 łyżeczka suchych drożdży
- 15 g cukru
- 300 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g oleju
- Zagnieść elastyczne ciasto z wyżej wymienionych składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
- Imbir, czosnek i cebule zeszklić na patelni, dodać poszarpane mięso drobiowe, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie odstawić i uformować 14 kulek.
- Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 6x6 cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować kulkę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek, na środku placka położyć kulkę i uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na wcześniej przygotowaną papierze do pieczenia.
- Bułeczki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie gotować około 20-25 min.
Zobacz też przepis na sałatkę gyros
src="https://d.wpimg.pl/48002593-294060670/salatka.jpg"/>
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze