Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis

Orientalne bułeczki gotowane na parze z mięsnym farszem to doskonały pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Dzięki temu w waszej kuchni nic się nie zmarnuje. Bułeczki obłędnie wyglądają i jeszcze lepiej smakują. Przepis poleca Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula".

Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepisWczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis

Składniki

  • 170 g mleka
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
  • 15 g cukru
  • 300 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 25 g oleju

Farsz:

  • 2 ząbki czosnku - przecisnąć przez praskę
  • 10 g imbiru - drobno posiekać
  • 70 g cebuli - pokroić w drobną kostkę
  • 20 g oleju
  • 350 g mięsa drobiowego - ugotowanego z rosołu lub innej zupy
  • 15 g jasnego sosu sojowego
  • 10 g soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do potraw chińskich
  • sól do smaku

Przepis

  • Zagnieść elastyczne ciasto z wyżej wymienionych składników. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. W tym czasie przygotować farsz.
  • Imbir, czosnek i cebule zeszklić na patelni, dodać poszarpane mięso drobiowe, sos sojowy, sok z cytryny i przyprawy, chwilę smażyć. Następnie odstawić i uformować 14 kulek.
  • Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty 6x6 cm. Wyrośnięte ciasto podzielić na 14 części, uformować kulkę, a następnie rozwałkować na cienki okrągły placek, na środku placka położyć kulkę i uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć na wcześniej przygotowaną papierze do pieczenia.
  • Bułeczki ułożyć w naczyniu do gotowania na parze i odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Po tym czasie gotować około 20-25 min.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie