Wątróbki z kurczaka w czerwonym winie
Wątróbka drobiowa to najdelikatniejsze z ogólnodostępnych podrobów. Niepodważalnym atutem wątróbki drobiowej jest stosunkowa łatwość przygotowania. Wątróbkę należy opłukać i uważnie obejrzeć – jeżeli na jej powierzchni znajdziemy mały, ciemny pęcherzyk, trzeba go delikatnie usunąć tak, by nie pękł. W przeciwnym wypadku wątróbka będzie wyjątkowo gorzka i po prostu niejadalna.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 łyżka posiekanej cebuli lub szczypiorku
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1⁄3 kg pieczarek, pokrojonych w plasterki
- 3 łyżki masła
- 1/2 kg wątróbek z kurczaka
- 3 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- odrobina pieprzu
- 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
- 2 szklanki bulionu, consommé lub rosołu z kurczaka
Przepis
- Roztopić masło i smażyć na nim cebulę lub szczypior, natkę i pieczarki, aż cebula zmięknie.
- Oprószyć wątróbki mąką, solą i pieprzem. Dołożyć je na patelnię i smażyć przez 5 minut.
- Dodać czerwone wino i bulion (consommé lub rosół z kurczaka).
- Gotować przez 10 minut, aż potrawa zgęstnieje. Podawać w wieńcu z gotowanego ryżu ze smażonym bakłażanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl