Warzywne pasty do kanapek. Smaczne, szybkie do zrobienia i bardzo zdrowe
Nie tylko na śniadanie
Jarzynowe pasty są coraz bardziej popularne. Jako dodatek do kanapek dostarczają nam mnóstwo witamin, energii i, przede wszystkim, smaku. Nie musimy kupować gotowych smarowideł, bo bez problemu zrobimy je samodzielnie w domu. Oto kilka naszych propozycji na pyszne i zdrowe pasty warzywne.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Guacamole
Jedną z najpopularniejszych warzywnych past jest guacamole, czyli dip z awokado. Aby wyszło smacznie, musimy mieć bardzo dojrzałe awokado. Niestety, w sklepach niezbyt często na takie trafimy, więc po powrocie do domu trzeba je zapakować do foliowej lub papierowej torebki i pozostawić na dwa-trzy dni. Po tym czasie będzie miękkie i gotowe do użycia. Awokado siekamy bardzo drobno, kroimy w kostkę cebulę (najlepiej czerwoną), pomidory bez gniazd nasiennych i pęczek kolendry. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, a nawet możemy zmiksować. Solimy, lekko oprószamy pieprzem, szczyptą mielonej papryczki chili i skrapiamy sokiem z cytryny. Guacamole powinno mieć świeży, zielony kolor.
Pasta z soczewicy
Soczewica idealnie nadaje się do przyrządzania past. Najpierw gotujemy ją w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękka, dodajemy do niej podsmażoną na maśle cebulę, ząbek czosnku, sól do smaku, kmin rzymski w proszku i pieprz. Wszystko bardzo dokładnie miksujemy, dolewając w trakcie kilka łyżek oliwy z oliwek. Na koniec wsypujemy do masy uprażone na suchej patelni pestki słonecznika i wszystko mieszamy. Taką pastę możemy przechowywać w lodówce nawet kilka dni.
Smalec z fasoli
Biała fasola z puszki, w połączeniu z przyprawami da nam pastę, która konsystencją bez problemu może udawać smalec. Jest jednak od tego tłuszczu zdecydowanie zdrowsza. Fasolę odcedzamy i rozgniatamy widelcem, ale tak, by zostały większe grudki. Cebulę siekamy bardzo drobno i podsmażamy ją na oleju, lekko nawet przypalając. Warzywa łączymy, doprawiamy majerankiem i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Solimy dopiero na kanapce.
Meksykańska pasta z fasoli
Czerwona fasola z puszki, czosnek, natka kolendry, papryczka chili, kmin rzymski, sok z cytryny, sól i pieprz to główne składniki bardzo smacznej, meksykańskiej pasty. Fasolę odsączamy i miksujemy. Posiekaną kolendrę, posiekany czosnek i przyprawy dodajemy do fasoli, mieszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły. Taka pasta idealnie smakuje na pieczywie z mąki kukurydzianej.
Hummus
Ciecierzyca jest głównym składnikiem pochodzącego z Bliskiego Wschodu, a coraz popularniejszego u nas hummusu. Najlepsza do hummusu jest ciecierzyca z puszki, dzięki której przygotujemy pastę w kilka minut. Odsączamy ją i wrzucamy do malaksera. Dodajemy ząbek czosnku, kilka łyżek pasty sezamowej, czyli tahini, dwie łyżki soku z cytryny, szczyptę mielonego kminu rzymskiego, sól i pieprz. Wszystko miksujemy, dolewając trochę oliwy z oliwek lub oleju sezamowego. Gdy pasta jest już gładka, przekładamy od razu do miseczki i przykrywamy.
Pasta z orzechów włoskich i papryki
Pasta orzechowa jest dość tłusta, ale bardzo zdrowa. Smak poprawia dodatek pieczonej papryki. Zaczynamy od przypieczenia czerwonej, słodkiej papryki nad ogniem. Gdy skórka się zwęgli, wkładamy warzywa do woreczka, zamykamy go i pozostawiamy do ostygnięcia. Dzięki temu zabiegowi papryka zmięknie, nabierze smaku, a przede wszystkim łatwo będzie zdjąć z niej skórkę. Paprykę obieramy i usuwamy z niej nasiona. Następnie kroimy grubo i wrzucamy do malaksera razem z ząbkiem czosnku, sokiem z cytryny, solą, pieprzem, oliwą i orzechami włoskimi. Mielimy, a jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodajemy płatki owsiane, aż osiągniemy odpowiednią konsystencję.
Pasta z brokuła i ogórka
- Ta orzeźwiająca pasta jest znakomitym dodatkiem do kanapek na gorące dni. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie przez kilkanaście minut. Nie ma się ugotować, a jedynie lekko zmięknąć. Ogórki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Ścieramy również wystudzone brokuły. Warzywa solimy, doprawiamy pieprzem i sokiem z cytryny, a do masy dodajemy jogurt naturalny i posiekany koperek. Pysznie, zdrowo, wiosennie!