Warzywne kotleciki na mące z ciecierzycy i płaskurki
Płaskurka jest odmianą pszenicy. Zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka, witaminy: A, D, E i B oraz mikroelementy, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Wysoka zawartość błonnika może wpływać także pozytywnie na pracę jelit i pomagać obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Mąka z płaskurki idealnie sprawdza się do wypieku chleba. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", przygotowała z mąki z płaskurki pyszne placuszki.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- 250 ml wody
- 150 g mąki z ciecierzycy
- 50 g mąki z płaskurki
- po jednej łyżeczce czarnego czosnku w proszku, czarnuszki i curry
- 2 szczypty soli morskiej
- mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
- 80 g papryki pokrojonej w małą kosteczkę
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka oliwy
Mąki i wodę mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy warzywa, przyprawy i oliwę. Wszystko mieszamy. Smażymy placuszki na posmarowanej oliwą patelni. Placuszki podajemy z ulubionymi warzywami. Mnie najbardziej smakowały z sosem tzatzyki i ogórkiem kiszonym.
Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek
src="https://d.wpimg.pl/1631309182--712966046/zupa.jpg"/>
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze