Trwa ładowanie...
d2h10ny
d2h10ny

Warzywne kotleciki na mące z ciecierzycy i płaskurki

Przepis

Płaskurka jest odmianą pszenicy. Zawiera więcej łatwo przyswajalnego białka, witaminy: A, D, E i B oraz mikroelementy, jak fosfor, żelazo, wapń, cynk, mangan. Wysoka zawartość błonnika może wpływać także pozytywnie na pracę jelit i pomagać obniżyć poziom cholesterolu we krwi. Mąka z płaskurki idealnie sprawdza się do wypieku chleba. Katarzyna, autorka bloga "Kwelka gotuje", przygotowała z mąki z płaskurki pyszne placuszki.

2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Warzywne kotleciki na mące z ciecierzycy i płaskurki
Kwelka gotuje
Składniki
  • 250 ml wody
  • 150 g mąki z ciecierzycy
  • 50 g mąki z płaskurki
  • po jednej łyżeczce czarnego czosnku w proszku, czarnuszki i curry
  • 2 szczypty soli morskiej
  • mała marchewka starta na tarce o grubych oczkach
  • 80 g papryki pokrojonej w małą kosteczkę
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy
Przepis

Mąki i wodę mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy warzywa, przyprawy i oliwę. Wszystko mieszamy. Smażymy placuszki na posmarowanej oliwą patelni. Placuszki podajemy z ulubionymi warzywami. Mnie najbardziej smakowały z sosem tzatzyki i ogórkiem kiszonym.

Zobacz też przepis na zupę z selerów i jabłek

Warzywne kotleciki na mące z ciecierzycy i płaskurki
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
d2h10ny
d2h10ny
d2h10ny
d2h10ny
Więcej tematów
d2h10ny