Warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem

Prosto i pysznie. Idealne danie dla zabieganych.

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiła się m.in propozycja z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem. To prosta potrawa dla zabieganych, a lubiących zdrowo jeść osób.

Składniki:
200 g rostbefu wołowego
3 paczki dzikiego ryżu
100 g orzechów laskowych
6 łyżek masła
2 łyżki sosu sojowego
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
50 ml octu ryżowego lub winnego
olej do smażenia
pieprz
1 opakowanie warzyw mrożonych orientalnych (lub innych według uznania, można też użyć domowej mieszanki mrożonej włoszczyzny pokrojonej w kawałki)

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać pokrojoną w paski wołowinę i podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Dodać przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały. Ryż podawać z warzywami z wołowiną.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja