Warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem
Prosto i pysznie. Idealne danie dla zabieganych.
W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiła się m.in propozycja z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem. To prosta potrawa dla zabieganych, a lubiących zdrowo jeść osób.
Składniki:
200 g rostbefu wołowego
3 paczki dzikiego ryżu
100 g orzechów laskowych
6 łyżek masła
2 łyżki sosu sojowego
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
50 ml octu ryżowego lub winnego
olej do smażenia
pieprz
1 opakowanie warzyw mrożonych orientalnych (lub innych według uznania, można też użyć domowej mieszanki mrożonej włoszczyzny pokrojonej w kawałki)
Przygotowanie:
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać pokrojoną w paski wołowinę i podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Dodać przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały. Ryż podawać z warzywami z wołowiną.