Warzywa z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem

Prosto i pysznie. Idealne danie dla zabieganych.

W kuchni Dzień Dobry TVN szef kuchni Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z warzyw. Na stole pojawiła się m.in propozycja z wołowiną i orzechowym dzikim ryżem. To prosta potrawa dla zabieganych, a lubiących zdrowo jeść osób.

Składniki:
200 g rostbefu wołowego
3 paczki dzikiego ryżu
100 g orzechów laskowych
6 łyżek masła
2 łyżki sosu sojowego
2 szczypty gałki muszkatołowej
1 szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
50 ml octu ryżowego lub winnego
olej do smażenia
pieprz
1 opakowanie warzyw mrożonych orientalnych (lub innych według uznania, można też użyć domowej mieszanki mrożonej włoszczyzny pokrojonej w kawałki)

Przygotowanie:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. W dużej patelni (najlepiej w woku) rozgrzać 3-4 łyżki oleju do smażenia. Dodać pokrojoną w paski wołowinę i podsmażyć kilka minut. Dodać warzywa i smażyć na dużym ogniu ok. 10 minut, ciągle mieszając. Dodać przyprawy, sos sojowy, cukier i ocet. Wymieszać i dusić całość jeszcze chwilę. W tym czasie rozgrzać na patelni masło, dodać posiekane orzechy i smażyć je przez kilka minut na wolnym ogniu. Dodać ryż, wymieszać i dusić całość kilka minut, aby smaki się wymieszały. Ryż podawać z warzywami z wołowiną.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw