Warstwowa sałatka z soczewicą, buraczkami i kiszonymi ogórkami
Warstwowa sałatka to idealne rozwiązanie dla wszystkich zapracowanych, którzy przy natłoku obowiązków, często zapominają o systematycznym spożywaniu posiłków. Zamknięta w słoiczku świetnie sprawdzi się na drugi dzień jako np. lunch w pracy. Przyda się również w podróży, w szkole czy po treningu. Musimy jedynie pamiętać by odpowiednio ułożyć warstwy – zaczynając od dressingu, po cięższe składniki, kończąc na świeżej i chrupiącej mieszance sałat z buraczkiem.
oprac. Katarzyna Gileta
Składniki
Przepis
- Soczewicę wrzucić do osolonej, wrzącej wody i gotować 25 min. Odcedzić i zostawić do ostudzenia.
- Oliwę, drobno posiekaną pietruszkę i papryczkę chilli wymieszać z sokiem z cytryny, następnie doprawić do smaku solą. Paprykę pokroić w krótkie paski, ogórek, jabłko i awokado w kostkę.
- Na dno słoika wlać dressing, następnie wsypać soczewicę i układać warstwowo: jabłko, ogórek, awokado, paprykę oraz mieszankę sałat z buraczkiem.
- Posypać prażonymi pestkami dyni. Przed spożyciem wymieszać wszystkie warstwy bądź wyłożyć do miseczki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl