- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 500 g mąki pszennej + garść do oprószenia stolnicy/blatu
- 50 g świeżych drożdży
- 50 g miękkiego masła
- 125 ml ciepłego mleka
- 60 g cukru
- 1 jajko
- 50 ml czystej wódki
- 1 laska wanilii
- cukier puder do dekoracji
- ok. 500 g smalcu do smażenia
Przepis
Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 3 łyżkami ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Gęsty zaczyn przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby zaczął pracować. Po okołu 20 minutach powinien podwoić swoją objętość.
Przepis
Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, rozbełtane jajko, wydrążone z laski wanilii ziarenka, wódkę i pozostałą część ciepłego mleka. Zamieszać, a następnie dodać zaczyn i masło. Ciasto wyrabiać przez 10-15 minut. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Przepis
Stolnicę lub blat oprószyć mąką, zagnieść ciasto i rozwałkować. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wycinać krążki, a następnie w każdym zrobić mniejsze dziurki wykorzystując np. kieliszek. Ciasto ułożyć na płaskiej powierzchni na 20 minut.
Przepis
W większym rondelku z grubszym dnem rozgrzać smalec, a gdy się rozgrzeje nakładać partiami oponki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Gotowe wykładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Udekorować cukrem pudrem i podawać.
Przepis
Z podanych proporcji składników powinno wyjść 16 oponek. Jedna ma ok. 290 kcal. Oponki doskonale smakują również polane lukrem z dodatkiem skórki cytrynowej.