Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia

Wafle sułtańskie to przepyszny deser inspirowany kuchnią turecką. Doskonałe połączenie smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne. Nie czekaj, od razu zabierz się do przygotowania tych pyszności, a nie pożałujesz! Otrzymasz pyszną i obfitą ucztę, która wystarczy na kilka dni.

Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczeniaWafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 listki dużego wafla
  • 300 + 200 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 całe jajka
  • 200 g rodzynek
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki oleju

Przepis

  • Do większego garnka wsyp 300 g cukru. Postaw na małym ogniu, aby skarmelizować. Nie mieszaj, ale od czasu do czasu potrząsaj.
  • W międzyczasie utrzyj jajka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Drobno posiekaj masło lub margarynę. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wszystko ucieraj, aż powstanie gładki krem. To wszystko zajmuje około 5 minut.
  • Powoli wlewaj masę jajeczną do garnka z karmelem i mieszaj. Gotuj około 10 minut, aż nabierze delikatnego karmelowego koloru.
  • Następnie zdejmij z ognia, dodaj orzechy włoskie, rodzynki i herbatniki. Wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do ostygnięcia.
  • Masę wyłóż na wafel. Przykryj drugim waflem i dociśnij (np. książką).
  • Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przygotuj polewę ze 100 g czekolady, którą roztapia się na małym ogniu z 3 łyżkami oleju. Polewą polej wafle.
  • Gdy tylko czekolada stwardnieje, wafle można pokroić na batoniki i podawać.

Wybrane dla Ciebie

Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane