Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia

Wafle sułtańskie to przepyszny deser inspirowany kuchnią turecką. Doskonałe połączenie smaków. Przepis jest niezwykle prosty, a składniki łatwo dostępne. Nie czekaj, od razu zabierz się do przygotowania tych pyszności, a nie pożałujesz! Otrzymasz pyszną i obfitą ucztę, która wystarczy na kilka dni.

Wafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczeniaWafle sułtańskie. Genialny deser bez pieczenia
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 2 listki dużego wafla
  • 300 + 200 g cukru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 3 całe jajka
  • 200 g rodzynek
  • 200 g posiekanych orzechów włoskich
  • 300 g pokruszonych herbatników
  • 100 g czekolady
  • 3 łyżki oleju

Przepis

  • Do większego garnka wsyp 300 g cukru. Postaw na małym ogniu, aby skarmelizować. Nie mieszaj, ale od czasu do czasu potrząsaj.
  • W międzyczasie utrzyj jajka z resztą cukru na jasną i puszystą masę. Drobno posiekaj masło lub margarynę. Gdy cukier się rozpuści, dodaj masło i wszystko ucieraj, aż powstanie gładki krem. To wszystko zajmuje około 5 minut.
  • Powoli wlewaj masę jajeczną do garnka z karmelem i mieszaj. Gotuj około 10 minut, aż nabierze delikatnego karmelowego koloru.
  • Następnie zdejmij z ognia, dodaj orzechy włoskie, rodzynki i herbatniki. Wymieszaj. Odstaw na około 15 minut do ostygnięcia.
  • Masę wyłóż na wafel. Przykryj drugim waflem i dociśnij (np. książką).
  • Pozostaw do wystygnięcia, a następnie przygotuj polewę ze 100 g czekolady, którą roztapia się na małym ogniu z 3 łyżkami oleju. Polewą polej wafle.
  • Gdy tylko czekolada stwardnieje, wafle można pokroić na batoniki i podawać.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce