W rosole przegrywa z pietruszką. Niesłusznie, bo to afrodyzjak i naturalne wsparcie trawienia

Lubczyk, choć często pomijany w kuchni, ma wiele do zaoferowania. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne mogą zaskoczyć niejednego miłośnika rosołu. Czy warto zastąpić nim pietruszkę?

Przygotowanie rosołu opiera się o dobór odpowiednich ziółPrzygotowanie rosołu opiera się o dobór odpowiednich ziół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kinek00
Magdalena Pomorska

Lubczyk to zioło, które od wieków znajduje zastosowanie w kuchni. Jego intensywny aromat i smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, w tym do rosołu. Lubczyk nie tylko wzbogaca smak zupy, ale także dodaje jej głębi i aromatu, który trudno osiągnąć przy użyciu innych ziół. To ta "magiczna" nuta, która często daje efekt "rosołu jak u babci" - jest mocno umami i trochę selerowo-pikantny. Świetnie pasuje też do innych wywarów warzywnych i bulionów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Dlaczego warto sięgnąć po lubczyk?

Lubczyk jest bogaty w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie organizmu. Zawiera m.in. witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz potas, magnez i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Antyoksydanty obecne w lubczyku pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Lubczyk jest również znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie, co czyni go idealnym dodatkiem do cięższych potraw. Lubczyk, znany jako "ziele miłości", od wieków w medycynie ludowej jest uznawany za naturalny afrodyzjak. Jego korzenny aromat i zawartość olejków eterycznych mają wpływać na zwiększenie libido

Lubczyk a pietruszka w rosole

Choć to natka pietruszki - spośród wszystkich ziół - jest tradycyjnym dodatkiem do rosołu, warto czasem sięgnąć po lubczyk jako dodatek. Jego intensywny smak i aromat mogą odmienić każdą zupę, nadając jej nowego charakteru. Z całego pęczka lubczyku odmierz kilka gałązek, które możesz wrzucić w całości na czas gotowania - razem z łodygami i liśćmi. Najlepiej dodać go na ostatnie 30-60 minut gotowania, żeby nie zgorzkniał i zachował aromat. Po gotowaniu warto go wyjąć, raczej nie podaje się go jak natki pietruszki w talerzu z serwowaną zupą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja