W rosole przegrywa z pietruszką. Niesłusznie, bo to afrodyzjak i naturalne wsparcie trawienia

Lubczyk, choć często pomijany w kuchni, ma wiele do zaoferowania. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne mogą zaskoczyć niejednego miłośnika rosołu. Czy warto zastąpić nim pietruszkę?

Przygotowanie rosołu opiera się o dobór odpowiednich ziółPrzygotowanie rosołu opiera się o dobór odpowiednich ziół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kinek00
Magdalena Pomorska

Lubczyk to zioło, które od wieków znajduje zastosowanie w kuchni. Jego intensywny aromat i smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, w tym do rosołu. Lubczyk nie tylko wzbogaca smak zupy, ale także dodaje jej głębi i aromatu, który trudno osiągnąć przy użyciu innych ziół. To ta "magiczna" nuta, która często daje efekt "rosołu jak u babci" - jest mocno umami i trochę selerowo-pikantny. Świetnie pasuje też do innych wywarów warzywnych i bulionów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Dlaczego warto sięgnąć po lubczyk?

Lubczyk jest bogaty w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie organizmu. Zawiera m.in. witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz potas, magnez i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Antyoksydanty obecne w lubczyku pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Lubczyk jest również znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie, co czyni go idealnym dodatkiem do cięższych potraw. Lubczyk, znany jako "ziele miłości", od wieków w medycynie ludowej jest uznawany za naturalny afrodyzjak. Jego korzenny aromat i zawartość olejków eterycznych mają wpływać na zwiększenie libido

Lubczyk a pietruszka w rosole

Choć to natka pietruszki - spośród wszystkich ziół - jest tradycyjnym dodatkiem do rosołu, warto czasem sięgnąć po lubczyk jako dodatek. Jego intensywny smak i aromat mogą odmienić każdą zupę, nadając jej nowego charakteru. Z całego pęczka lubczyku odmierz kilka gałązek, które możesz wrzucić w całości na czas gotowania - razem z łodygami i liśćmi. Najlepiej dodać go na ostatnie 30-60 minut gotowania, żeby nie zgorzkniał i zachował aromat. Po gotowaniu warto go wyjąć, raczej nie podaje się go jak natki pietruszki w talerzu z serwowaną zupą.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟