W rosole przegrywa z pietruszką. Niesłusznie, bo to afrodyzjak i naturalne wsparcie trawienia

Lubczyk, choć często pomijany w kuchni, ma wiele do zaoferowania. Jego wyjątkowe właściwości zdrowotne mogą zaskoczyć niejednego miłośnika rosołu. Czy warto zastąpić nim pietruszkę?

Przygotowanie rosołu opiera się o dobór odpowiednich ziółPrzygotowanie rosołu opiera się o dobór odpowiednich ziół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Kinek00
Magdalena Pomorska

Lubczyk to zioło, które od wieków znajduje zastosowanie w kuchni. Jego intensywny aromat i smak sprawiają, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, w tym do rosołu. Lubczyk nie tylko wzbogaca smak zupy, ale także dodaje jej głębi i aromatu, który trudno osiągnąć przy użyciu innych ziół. To ta "magiczna" nuta, która często daje efekt "rosołu jak u babci" - jest mocno umami i trochę selerowo-pikantny. Świetnie pasuje też do innych wywarów warzywnych i bulionów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ugotuj domowy rosół z tego przepisu. Smakuje zupełnie, jak u babci

Dlaczego warto sięgnąć po lubczyk?

Lubczyk jest bogaty w witaminy i minerały, które wspierają zdrowie organizmu. Zawiera m.in. witaminę C, która wzmacnia odporność, oraz potas, magnez i wapń, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Antyoksydanty obecne w lubczyku pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co opóźnia procesy starzenia się organizmu. Lubczyk jest również znany ze swoich właściwości wspomagających trawienie, co czyni go idealnym dodatkiem do cięższych potraw. Lubczyk, znany jako "ziele miłości", od wieków w medycynie ludowej jest uznawany za naturalny afrodyzjak. Jego korzenny aromat i zawartość olejków eterycznych mają wpływać na zwiększenie libido

Lubczyk a pietruszka w rosole

Choć to natka pietruszki - spośród wszystkich ziół - jest tradycyjnym dodatkiem do rosołu, warto czasem sięgnąć po lubczyk jako dodatek. Jego intensywny smak i aromat mogą odmienić każdą zupę, nadając jej nowego charakteru. Z całego pęczka lubczyku odmierz kilka gałązek, które możesz wrzucić w całości na czas gotowania - razem z łodygami i liśćmi. Najlepiej dodać go na ostatnie 30-60 minut gotowania, żeby nie zgorzkniał i zachował aromat. Po gotowaniu warto go wyjąć, raczej nie podaje się go jak natki pietruszki w talerzu z serwowaną zupą.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany