WAŻNE
TERAZ

Pożar bloków w Ząbkach. Dramat kilkuset osób

Lubczyk - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Lubczyk stosowano już w czasach starożytnych. W Europie rozpowszechniony został przez benedyktynów. Dziś używany jest zarówno jako przyprawa, jak i lekarstwo. Lubczyk znany jest ze swojego pięknego zapachu, przez niektórych, zwłaszcza starsze pokolenia, uważana jest za roślinę miłości. Doskonale radzi sobie rosnąc w jasnych, słonecznych miejscach, ale również w półcieniu.

Lubczyk jest jednym z najlepiej znanych afrodyzjaków, lecz to nie jedyna jego zaleta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Lubczyk – wartości odżywcze

Działanie korzystne dla zdrowia wykazują korzenie lubczyku i liście lubczyku. Te pierwsze są źródłem olejków lotnych, skrobi, fitosteroli, kwasów organicznych i kumaryny.

W 100 g lubczyku znajdziemy 42 kalorie, a także 3,5 g białka, 5 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Lubczyk - zastosowanie lecznicze

Lubczyk świetnie wpływa na układ moczowy i pokarmowy. Reguluje procesy trawienne, hamuje nadmierna fermentację w jelitach, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest moczopędny. Lubczyk zawiera składnik zwany kumaryną, która działa przeciwzakrzepowo. Inny składnik lubczyku - sterole roślinne - działają przeciwmiażdżycowo. Lubczyk stosowany jest również jako środek wykrztuśny, zwalczający infekcje górnych dróg oddechowych. Można wykorzystywać go w celu zwiększenia koncentracji i poprawienia ogólnej kondycji organizmu.

Lubczyk - przeciwwskazania

Lubczyk zwiększa krwawienia miesięczne, dlatego należy go unikać w czasie menstruacji. Nie powinno się go również stosować w okresie ciąży i po urodzeniu dziecka. Po spożyciu lubczyku należy unikać ekspozycji na słońce, ponieważ może to spowodować pojawienie się plam na skórze. Lubczyk wpływa niekorzystnie na ostre stany zapalne oraz niewydolność serca czy nerek. W takim przypadku konieczne jest bezwzględna konsultacja lekarska.

Lubczyk – zastosowanie w kuchni

W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim liście lubczyku, które swoim kształtem, korzennym zapachem i gorzkim smakiem, przypominają liście selera. Najlepiej dodawać go do zup, sałatek, duszonych warzyw, sosów, dań rybnych, można też doprawiać nim mięso. Warto wspomnieć, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy „maggi” oraz kostek bulionowych. Ze względu na intensywny zapach i smak, warto pamiętać o umiarze w przypadku jego stosowania.

Lubczyk doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami o niewyraźnym lub mdłym smaku (np. szpinak, kapusta). W przemyśle alkoholowym dodaje się go do likierów, win i nalewek. Można również dodawać lubczyk do naparów ziołowych i herbaty.

Lubczyk jako afrodyzjak

Prawdą jest, że roślina ta działa jako afrodyzjak. Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, dlatego zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Wpływa to na wzrost pożądania i poprawę życia seksualnego.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów