WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Lubczyk - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Lubczyk stosowano już w czasach starożytnych. W Europie rozpowszechniony został przez benedyktynów. Dziś używany jest zarówno jako przyprawa, jak i lekarstwo. Lubczyk znany jest ze swojego pięknego zapachu, przez niektórych, zwłaszcza starsze pokolenia, uważana jest za roślinę miłości. Doskonale radzi sobie rosnąc w jasnych, słonecznych miejscach, ale również w półcieniu.

Lubczyk jest jednym z najlepiej znanych afrodyzjaków, lecz to nie jedyna jego zaleta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Lubczyk – wartości odżywcze

Działanie korzystne dla zdrowia wykazują korzenie lubczyku i liście lubczyku. Te pierwsze są źródłem olejków lotnych, skrobi, fitosteroli, kwasów organicznych i kumaryny.

W 100 g lubczyku znajdziemy 42 kalorie, a także 3,5 g białka, 5 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Lubczyk - zastosowanie lecznicze

Lubczyk świetnie wpływa na układ moczowy i pokarmowy. Reguluje procesy trawienne, hamuje nadmierna fermentację w jelitach, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest moczopędny. Lubczyk zawiera składnik zwany kumaryną, która działa przeciwzakrzepowo. Inny składnik lubczyku - sterole roślinne - działają przeciwmiażdżycowo. Lubczyk stosowany jest również jako środek wykrztuśny, zwalczający infekcje górnych dróg oddechowych. Można wykorzystywać go w celu zwiększenia koncentracji i poprawienia ogólnej kondycji organizmu.

Lubczyk - przeciwwskazania

Lubczyk zwiększa krwawienia miesięczne, dlatego należy go unikać w czasie menstruacji. Nie powinno się go również stosować w okresie ciąży i po urodzeniu dziecka. Po spożyciu lubczyku należy unikać ekspozycji na słońce, ponieważ może to spowodować pojawienie się plam na skórze. Lubczyk wpływa niekorzystnie na ostre stany zapalne oraz niewydolność serca czy nerek. W takim przypadku konieczne jest bezwzględna konsultacja lekarska.

Lubczyk – zastosowanie w kuchni

W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim liście lubczyku, które swoim kształtem, korzennym zapachem i gorzkim smakiem, przypominają liście selera. Najlepiej dodawać go do zup, sałatek, duszonych warzyw, sosów, dań rybnych, można też doprawiać nim mięso. Warto wspomnieć, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy „maggi” oraz kostek bulionowych. Ze względu na intensywny zapach i smak, warto pamiętać o umiarze w przypadku jego stosowania.

Lubczyk doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami o niewyraźnym lub mdłym smaku (np. szpinak, kapusta). W przemyśle alkoholowym dodaje się go do likierów, win i nalewek. Można również dodawać lubczyk do naparów ziołowych i herbaty.

Lubczyk jako afrodyzjak

Prawdą jest, że roślina ta działa jako afrodyzjak. Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, dlatego zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Wpływa to na wzrost pożądania i poprawę życia seksualnego.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany