Lubczyk - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Lubczyk stosowano już w czasach starożytnych. W Europie rozpowszechniony został przez benedyktynów. Dziś używany jest zarówno jako przyprawa, jak i lekarstwo. Lubczyk znany jest ze swojego pięknego zapachu, przez niektórych, zwłaszcza starsze pokolenia, uważana jest za roślinę miłości. Doskonale radzi sobie rosnąc w jasnych, słonecznych miejscach, ale również w półcieniu.

Lubczyk jest jednym z najlepiej znanych afrodyzjaków, lecz to nie jedyna jego zaleta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Lubczyk – wartości odżywcze

Działanie korzystne dla zdrowia wykazują korzenie lubczyku i liście lubczyku. Te pierwsze są źródłem olejków lotnych, skrobi, fitosteroli, kwasów organicznych i kumaryny.

W 100 g lubczyku znajdziemy 42 kalorie, a także 3,5 g białka, 5 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Lubczyk - zastosowanie lecznicze

Lubczyk świetnie wpływa na układ moczowy i pokarmowy. Reguluje procesy trawienne, hamuje nadmierna fermentację w jelitach, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest moczopędny. Lubczyk zawiera składnik zwany kumaryną, która działa przeciwzakrzepowo. Inny składnik lubczyku - sterole roślinne - działają przeciwmiażdżycowo. Lubczyk stosowany jest również jako środek wykrztuśny, zwalczający infekcje górnych dróg oddechowych. Można wykorzystywać go w celu zwiększenia koncentracji i poprawienia ogólnej kondycji organizmu.

Lubczyk - przeciwwskazania

Lubczyk zwiększa krwawienia miesięczne, dlatego należy go unikać w czasie menstruacji. Nie powinno się go również stosować w okresie ciąży i po urodzeniu dziecka. Po spożyciu lubczyku należy unikać ekspozycji na słońce, ponieważ może to spowodować pojawienie się plam na skórze. Lubczyk wpływa niekorzystnie na ostre stany zapalne oraz niewydolność serca czy nerek. W takim przypadku konieczne jest bezwzględna konsultacja lekarska.

Lubczyk – zastosowanie w kuchni

W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim liście lubczyku, które swoim kształtem, korzennym zapachem i gorzkim smakiem, przypominają liście selera. Najlepiej dodawać go do zup, sałatek, duszonych warzyw, sosów, dań rybnych, można też doprawiać nim mięso. Warto wspomnieć, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy „maggi” oraz kostek bulionowych. Ze względu na intensywny zapach i smak, warto pamiętać o umiarze w przypadku jego stosowania.

Lubczyk doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami o niewyraźnym lub mdłym smaku (np. szpinak, kapusta). W przemyśle alkoholowym dodaje się go do likierów, win i nalewek. Można również dodawać lubczyk do naparów ziołowych i herbaty.

Lubczyk jako afrodyzjak

Prawdą jest, że roślina ta działa jako afrodyzjak. Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, dlatego zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Wpływa to na wzrost pożądania i poprawę życia seksualnego.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce