Trwa ładowanie...

Lubczyk - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Lubczyk stosowano już w czasach starożytnych. W Europie rozpowszechniony został przez benedyktynów. Dziś używany jest zarówno jako przyprawa, jak i lekarstwo. Lubczyk znany jest ze swojego pięknego zapachu, przez niektórych, zwłaszcza starsze pokolenia, uważana jest za roślinę miłości. Doskonale radzi sobie rosnąc w jasnych, słonecznych miejscach, ale również w półcieniu.

Lubczyk - właściwości,  zastosowanie, skutki uboczneŹródło: Shutterstock.com
d2hhaum
d2hhaum

Lubczyk – wartości odżywcze

Działanie korzystne dla zdrowia wykazują korzenie lubczyku i liście lubczyku. Te pierwsze są źródłem olejków lotnych, skrobi, fitosteroli, kwasów organicznych i kumaryny.

W 100 g lubczyku znajdziemy 42 kalorie, a także 3,5 g białka, 5 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Lubczyk - zastosowanie lecznicze

Lubczyk świetnie wpływa na układ moczowy i pokarmowy. Reguluje procesy trawienne, hamuje nadmierna fermentację w jelitach, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest moczopędny. Lubczyk zawiera składnik zwany kumaryną, która działa przeciwzakrzepowo. Inny składnik lubczyku - sterole roślinne - działają przeciwmiażdżycowo. Lubczyk stosowany jest również jako środek wykrztuśny, zwalczający infekcje górnych dróg oddechowych. Można wykorzystywać go w celu zwiększenia koncentracji i poprawienia ogólnej kondycji organizmu.

Lubczyk - przeciwwskazania

Lubczyk zwiększa krwawienia miesięczne, dlatego należy go unikać w czasie menstruacji. Nie powinno się go również stosować w okresie ciąży i po urodzeniu dziecka. Po spożyciu lubczyku należy unikać ekspozycji na słońce, ponieważ może to spowodować pojawienie się plam na skórze. Lubczyk wpływa niekorzystnie na ostre stany zapalne oraz niewydolność serca czy nerek. W takim przypadku konieczne jest bezwzględna konsultacja lekarska.

d2hhaum

Lubczyk – zastosowanie w kuchni

W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim liście lubczyku, które swoim kształtem, korzennym zapachem i gorzkim smakiem, przypominają liście selera. Najlepiej dodawać go do zup, sałatek, duszonych warzyw, sosów, dań rybnych, można też doprawiać nim mięso. Warto wspomnieć, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy „maggi” oraz kostek bulionowych. Ze względu na intensywny zapach i smak, warto pamiętać o umiarze w przypadku jego stosowania.

Lubczyk doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami o niewyraźnym lub mdłym smaku (np. szpinak, kapusta). W przemyśle alkoholowym dodaje się go do likierów, win i nalewek. Można również dodawać lubczyk do naparów ziołowych i herbaty.

Lubczyk jako afrodyzjak

Prawdą jest, że roślina ta działa jako afrodyzjak. Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, dlatego zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Wpływa to na wzrost pożądania i poprawę życia seksualnego.

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj