WAŻNE
TERAZ

Akcja służb w Krakowie. Rosjanin podejrzany o "poważne przestępstwa"

Lubczyk - właściwości, zastosowanie, skutki uboczne

Lubczyk stosowano już w czasach starożytnych. W Europie rozpowszechniony został przez benedyktynów. Dziś używany jest zarówno jako przyprawa, jak i lekarstwo. Lubczyk znany jest ze swojego pięknego zapachu, przez niektórych, zwłaszcza starsze pokolenia, uważana jest za roślinę miłości. Doskonale radzi sobie rosnąc w jasnych, słonecznych miejscach, ale również w półcieniu.

Lubczyk jest jednym z najlepiej znanych afrodyzjaków, lecz to nie jedyna jego zaleta
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Lubczyk – wartości odżywcze

Działanie korzystne dla zdrowia wykazują korzenie lubczyku i liście lubczyku. Te pierwsze są źródłem olejków lotnych, skrobi, fitosteroli, kwasów organicznych i kumaryny.

W 100 g lubczyku znajdziemy 42 kalorie, a także 3,5 g białka, 5 g węglowodanów, 3 g błonnika.

Lubczyk - zastosowanie lecznicze

Lubczyk świetnie wpływa na układ moczowy i pokarmowy. Reguluje procesy trawienne, hamuje nadmierna fermentację w jelitach, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i jest moczopędny. Lubczyk zawiera składnik zwany kumaryną, która działa przeciwzakrzepowo. Inny składnik lubczyku - sterole roślinne - działają przeciwmiażdżycowo. Lubczyk stosowany jest również jako środek wykrztuśny, zwalczający infekcje górnych dróg oddechowych. Można wykorzystywać go w celu zwiększenia koncentracji i poprawienia ogólnej kondycji organizmu.

Lubczyk - przeciwwskazania

Lubczyk zwiększa krwawienia miesięczne, dlatego należy go unikać w czasie menstruacji. Nie powinno się go również stosować w okresie ciąży i po urodzeniu dziecka. Po spożyciu lubczyku należy unikać ekspozycji na słońce, ponieważ może to spowodować pojawienie się plam na skórze. Lubczyk wpływa niekorzystnie na ostre stany zapalne oraz niewydolność serca czy nerek. W takim przypadku konieczne jest bezwzględna konsultacja lekarska.

Lubczyk – zastosowanie w kuchni

W kuchni wykorzystywane są przede wszystkim liście lubczyku, które swoim kształtem, korzennym zapachem i gorzkim smakiem, przypominają liście selera. Najlepiej dodawać go do zup, sałatek, duszonych warzyw, sosów, dań rybnych, można też doprawiać nim mięso. Warto wspomnieć, że lubczyk jest głównym składnikiem popularnej przyprawy „maggi” oraz kostek bulionowych. Ze względu na intensywny zapach i smak, warto pamiętać o umiarze w przypadku jego stosowania.

Lubczyk doskonale sprawdzi się w połączeniu z warzywami o niewyraźnym lub mdłym smaku (np. szpinak, kapusta). W przemyśle alkoholowym dodaje się go do likierów, win i nalewek. Można również dodawać lubczyk do naparów ziołowych i herbaty.

Lubczyk jako afrodyzjak

Prawdą jest, że roślina ta działa jako afrodyzjak. Lubczyk jest bogaty w olejki eteryczne, dlatego zwiększa ukrwienie narządów płciowych. Wpływa to na wzrost pożądania i poprawę życia seksualnego.

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟