W Polsce mało znana, a Azjatki dodają do zup i sosów. Prasuje zmarszczki jak żelazko, a stawy przestają strzykać
Wiele azjatyckich składników przenika do naszej kuchni. Czy to będzie kolejny? Już zdobywa popularność. Ma na pewno niezwykły wygląd, bo przypomina bursztyny. Warto wiedzieć, jak stosować i jakie właściwości ma guma brzoskwiniowa.
Guma brzoskwiniowa? Pierwsze skojarzenie jest oczywiste, ale zupełnie mylne. Produkt, który tak cenią Azjatki, to żywica wydzielana przez drzewa brzoskwini, ale tylko chińskiej odmiany. Aby ją pozyskać, nacina się ich korę, a wtedy wypływa żywica. Zbierana jest po zastygnięciu. Ma formę niezbyt dużych grudek, dlatego też nazywana jest też "łzami brzoskwini".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na obiad podaj azjatycką mizerię. Wszystkim czapki spadną z głów
Gdzie kupić gumę brzoskwiniową?
Guma brzoskwiniowa jest żywicą, czyli to produkt całkowicie naturalny. Od wieków wykorzystywano go w medycynie chińskiej, bo ma mnóstwo wartości odżywczych. Najbardziej popularna jest właśnie w Chinach. Stosuje się ją także, by odmłodzić skórę i dodaje do wielu potraw. Nie wywołuje alergii i jest lekkostrawna. Aby się przekonać, jak działa, można ją kupić w sklepach internetowych oraz tych ze zdrową żywnością czy z produktami azjatyckimi.
Jak działa guma brzoskwiniowa?
Azjatki uwielbiają żywicę brzoskwiniową, bo odmładza skórę. Jej właściwości porównywane są do naturalnego kolagenu. To białko, dzięki któremu cera jest gładka i jędrna. Wraz z wiekiem zaczyna go nam brakować, wtedy pojawiają się zmarszczki. Choć guma brzoskwiniowa nie zawiera czystego kolagenu, dzięki bogactwu polisacharydów wspiera jego produkcję w organizmie. Systematyczne jej spożywanie może mieć wpływ na zredukowanie oznak starzenia, bo przywraca włókna kolagenowe. Chroni też przed szkodliwym działaniem promieni UV. Dzięki temu bruzdy i zmarszczki nie pojawiają się tak szybko. Można ją stosować jako naturalny zamiennik produktów kolagenowych, które wspierają skórę, a także stawy.
Na co jeszcze pomaga gumę brzoskwiniową?
- Poprawia trawienie i perystaltykę jelit, bo zawiera dużo błonnika.
- Pomaga stabilizować poziom cukru we krwi.
- Ma dobry wpływ na serce, bo przyczynia się do redukcji złego cholesterolu.
- Zawiera aminokwasy, które wspierają układ odpornościowy.
Jak jeść gumę brzoskwiniową?
Guma brzoskwiniowa to żywica, więc jest twarda. Dlatego najpierw trzeba namoczyć ją wodzie, aby zmiękła i nabrała żelowej konsystencji. Zabiera to sporo czasu, bo nawet 10 godzin. Potem można ją jeść zarówno na zimno, jak i na ciepło. Ma słodkawy, owocowy smak. W potrawach wykorzystuje się przede wszystkim jej właściwości żelujące. Jest świetnym, naturalnym zagęszczaczem. Nadaje się do zup, deserów czy gulaszy. Azjaci stosują ją też do napojów, nawet do herbaty.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.