Te ciasta możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Zdrowe i pyszne
Warzyw najczęściej używa się do przygotowania śniadań, obiadów czy kolacji. Coraz bardziej powszechne staje się jednak korzystanie z nich do robienia przepysznych deserów. Ciasta z warzywami są nie tylko smaczne, ale również pięknie się prezentują. Nie trzeba dodawać do nich sztucznych barwników, by uzyskać mocno zieloną lub pomarańczową barwę. Jakie ciasta warzywne polecamy?
Ciasto marchewkowe
Niesamowicie wilgotne, puszyste i smaczne ciasto z wykorzystaniem marchewki może zachwycić nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Jak je przygotować?
Składniki:
- 1,5 szkl. startej na tarce o drobnych oczkach marchewki (ok. 3-4 średnie sztuki),
- 1,5 szkl. mąki,
- 4 jaja, 1 szkl. oleju,
- 1 szkl. cukru,
- 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 płaska łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- 1 szkl. pokrojonych orzechów włoskich,
- 0,5 łyżeczki soli,
- opcjonalnie 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
Przygotowanie:
- Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, przyprawą do piernika i solą.
- Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym przez kilka minut. W trakcie miksowania powoli dolewamy olej i stopniowo dodajemy wymieszane suche składniki. Powstanie dosyć gęsta masa. Na końcu wsypujemy odciśniętą marchewkę oraz orzechy i wszystko dokładnie mieszamy.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy.
- Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 45-55 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu możemy posypać cukrem pudrem i już jest pyszne. J
- eśli lubimy ciasta przekładane, możemy przygotować masę śmietanową, budyniową albo na bazie serka, np. mascarpone.
Cynamonowe bułeczki. Szwedzi się zajadają
Ciasto szpinakowe
Popularne ciasto Leśny mech jest soczyście zielone, a przełożone masą z bitej śmietany i galaretki stanowi niesamowity deser, któremu trudno się oprzeć.
Składniki:
- 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku,
- 4 duże jajka,
- 1 i 1/3 szkl. cukru,
- 1 i 1/3 szkl. oleju,
- 2-2,5 szkl. mąki,
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- olejek waniliowy lub cukier waniliowy,
- 400 ml śmietanki 36 lub 30 proc.,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 galaretka cytrynowa.
Przygotowanie:
- Jajka ubijamy z cukrem. Stopniowo dodajemy olej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładamy rozmrożony szpinak, z którego wcześniej odlewamy nadmiar wody.
- Ciasto dokładnie mieszamy i przekładamy do dużej blaszki lub tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Po wystudzeniu z ciasta odkrawamy górną część i kruszymy ją w miseczce. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i studzimy, ale tak, by nie stężała.
- Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i mieszamy z galaretką.
- Masę wylewamy na ciasto, a na wierzch zsypujemy pokruszoną jego część. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Fasolowe brownie
Ciasto bez mąki i bez mleka. Mogą go jeść nawet weganie. Kto by pomyślał, że z czerwonej fasoli można w ogóle zrobić ciasto?
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 3 duże jajka,
- 6 łyżek kakao,
- 1/3 szkl. cukru,
- 1/3 szkl. oleju,
- 1 średniej wielości banan,
- 1 łyżeczka sody.
Dodatkowo:
- 4 łyżki oleju kokosowego lub masła,
- 3 płaskie łyżki kakao,
- 8 łyżek wody,
- 2 łyżki cukru.
Przygotowanie:
- Fasolę odsączamy i dokładnie płuczemy. Banana obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dorzucając do miski z fasolą.
- Do całości wlewamy olej i miksujemy na gładki krem. Można użyć blendera, by fasola była maksymalnie rozdrobniona. Do masy dodajemy kakao oraz sodę wraz ze szczyptą soli i mieszamy.
- Jajka ubijamy z cukrem aż do uzyskania puszystej i jasnej masy. Dodajemy do niej fasolowy krem i delikatnie mieszamy. Powstałe ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 24-26 cm.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 35-45 minut, sprawdzając patyczkiem, czy już się nie upiekło.
- Następnie przygotowujemy polewę. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy lub masło, 3 łyżki kakao, 2 łyżki cukru i wodę.
- Mieszamy do momentu połączenia składników. Polewa nie powinna się zagotować. Wylewamy ją na jeszcze ciepłe ciasto.
Czekoladowe ciasto z cukinii
Cukinia jest na tyle neutralnym smakowo warzywem, że zrobiwszy z niej deser, nikt nawet nie wpadnie na pomysł, że jest ona jednym z głównych jego składników. Za to ciasto jest wilgotne, puszyste i długo utrzymuje świeżość.
Składniki:
- 1 średnia cukinia – ok. 500 g,
- 0,75 szkl. mocnej kawy,
- 2,5 szkl. mąki,
- 0,5 szkl. kakao,
- 1 łyżeczka sody,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 szkl. cukru,
- 2 jajka,
- 0,5 szkl. oleju,
- kilka kropel aromatu migdałowego,
- 100 g drobno pokrojonej czekolady.
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Zalewamy ją kawą i odstawiamy na ok. 10 minut.
- Mąkę przesiewamy z kakao i dodajemy do niej sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Cukier mieszamy z jajkami.
- Do masy dolewamy olej i aromat oraz dobrze odsączoną cukinię. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i krótko mieszamy do połączenia składników. Na końcu dosypujemy czekoladę i lekko mieszamy.
- Masę przekładamy do dużej blaszki i wkładamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. Pieczemy przez ok. 65 minut.
Ciasto z buraków
Tak, z buraków też można zrobić ciasto! Przekonaj się, jakie to proste.
Składniki:
- 375 g ugotowanych i obranych buraków ćwikłowych,
- 275 g mąki pszennej,
- 5 jajek,
- 300 ml oleju,
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 300 g cukru,
- 100 g kakao,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Dodatkowo:
- 100 g czekolady gorzkiej,
- kilka łyżek mleka.
Przygotowanie:
- Suche składniki mieszamy w osobnej misce. Buraki kroimy na mniejsze cząstki i wraz z olejem miksujemy blenderem na gładką masę.
- Dodajemy do niej po jednym jajku, miksując mikserem na wysokich obrotach. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki, miksując krótko do momentu ich połączenia się z masą.
- Przygotowane ciasto przekładamy do keksówki. Pieczemy przez ok. 75 minut w nagrzanym do 175 stopni piekarniku. Jeśli ciasto za bardzo zaczyna się rumienić, można je przykryć folią aluminiową po ok. godzinie pieczenia.
- Po upieczeniu nie wyjmujemy go od razu z formy. Odczekajmy ok. pół godziny. Wtedy też przygotujmy polewę, rozpuszczając w rondelku czekoladę wraz z mlekiem.
Przygotowując tego typu ciasta, możemy sprytnie przemycić warzywa do diety osób, które za nimi nie przepadają, a za to uwielbiają słodkości.