W jakiej formie jajka są najzdrowsze? Na niektóre trzeba uważać
Śniadaniowy przysmak pod lupą
Jajko – jako jedyny produkt spożywczy – zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, niewytwarzane przez organizm, a bardzo mu potrzebne. To prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów, doskonale przyswajanych przez organizm. W białku znajduje się więcej siarki, potasu, sodu i chloru, natomiast w żółtku fosforu, wapnia i magnezu, a także witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K) oraz witamin z grupy B. Cenny skład sprawia, że jajko wykazuje imponujące właściwości prozdrowotne. Reguluje procesy przemiany materii, zapobiega anemii, wzmacnia system odpornościowy, poprawia pamięć, zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia, wzmacnia kości, stawy i mięśnie, a także przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym, np. spowodowanym intensywnym treningiem. To dlatego pytanie nie brzmi dziś, czy jeść jajka, ale raczej w jakiej formie.