Trwa ładowanie...
okra
Dorota Gepert
Dzisiaj, 25 lutego 2025, 11:50

W Europie podbija stoły. Działa jak balsam na jelita i wzmacnia kości

Okra? Wciąż niewielu z nas kojarzy to warzywo. W Polsce jest mało znane, choć na świecie docenia się je od wieków. Ma zielone, podłużne strąki, a w smaku przypomina fasolkę szparagową lub cukinię. Kryje się w nich mnóstwo wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak okrę wprowadzić do diety.

Dlaczego warto jeść okrę? Dlaczego warto jeść okrę? Źródło: Adobe Stock
dh0ewcs
dh0ewcs

Okrę coraz częściej można wypatrzeć w sklepach ze zdrową żywnością. Znana jest też jako piżmian jadalny lub ketmia jadalna. Anglicy używają zabawnej nazwy lady’s finger. To gatunek rośliny jadalnej z tej samej rodziny, co malwa czy hibiskus. Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszej Etiopii. Uprawia się ją praktycznie na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni

Jakie właściwości odżywcze ma okra?

Okra ma mnóstwo właściwości odżywczych. To przede wszystkim cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność oraz pomaga neutralizować wolne rodniki. W jej składzie jest też potas i magnez, co ma duży wpływ na kondycję serca. Regularne spożywanie tego warzywa wspomaga też regulowanie poziomu cukru we krwi i obniżenie ciśnienia. Badania sugerują, że okra może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu.

dh0ewcs

Kolejnym ważnym składnikiem okry jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej. Spożywanie tego warzywa ma też wpływ na wzmocnienie kości, a to dzięki temu, że dostarcza także wapnia i fosforu. Znaczenie ma także to, że okra jest niskokaloryczna, bo 100 g dostarcza jedynie 36 kcal.

Ważne!

Podczas gotowania okra wydziela charakterystyczny śluz. Dlatego to idealny składnik, na przykład sosów. Świetnie sprawdza się do ich zagęszczania. Kolejna zaleta? Śluz pomaga w leczeniu problemów trawiennych, jest naturalnym remedium na zaparcia, wrzody żołądka, hemoroidy. Z kolei na jelita działa kojąco jak balsam. Dlatego warzywo polecane jest osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego.

Okra nadaje się nie tylko do egzotycznych potraw

Jak wykorzystać okrę w kuchni? Jej smak dobrze komponuje się z różnorodnymi składnikami i nadaje potrawom egzotyczny posmak. Warzywo sprawdza się w zupach i gulaszach, gdzie działa jako naturalny zagęszczacz, dodając kremowej konsystencji. Okrę można nie tylko gotować, ale także smażyć, grillować i piec. Na surowo nadaje się do sałatek. Przyprawy, które warto stosować przy jej przyrządzaniu to przede wszystkim czosnek, curry oraz papryka. Najprostszy sposób na wypróbowanie tych zielonych strączków? Wystarczy ją lekko poddusić z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Taki lekki dodatek do obiadu zasmakuje każdemu.

dh0ewcs
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dh0ewcs
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj