W Europie podbija stoły. Działa jak balsam na jelita i wzmacnia kości
Okra? Wciąż niewielu z nas kojarzy to warzywo. W Polsce jest mało znane, choć na świecie docenia się je od wieków. Ma zielone, podłużne strąki, a w smaku przypomina fasolkę szparagową lub cukinię. Kryje się w nich mnóstwo wartości odżywczych. Podpowiadamy, jak okrę wprowadzić do diety.
Okrę coraz częściej można wypatrzeć w sklepach ze zdrową żywnością. Znana jest też jako piżmian jadalny lub ketmia jadalna. Anglicy używają zabawnej nazwy lady’s finger. To gatunek rośliny jadalnej z tej samej rodziny, co malwa czy hibiskus. Pochodzi prawdopodobnie z terenów dzisiejszej Etiopii. Uprawia się ją praktycznie na całym świecie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Duszone kotlety z warzywami to gotowy pomysł na obiad z jednej patelni
Jakie właściwości odżywcze ma okra?
Okra ma mnóstwo właściwości odżywczych. To przede wszystkim cenne źródło błonnika, witamin i minerałów. Zawiera witaminę C, która wzmacnia odporność oraz pomaga neutralizować wolne rodniki. W jej składzie jest też potas i magnez, co ma duży wpływ na kondycję serca. Regularne spożywanie tego warzywa wspomaga też regulowanie poziomu cukru we krwi i obniżenie ciśnienia. Badania sugerują, że okra może mieć pozytywny wpływ na poziom cholesterolu.
Kolejnym ważnym składnikiem okry jest błonnik. Dzięki niemu trawienie przebiega sprawniej. Spożywanie tego warzywa ma też wpływ na wzmocnienie kości, a to dzięki temu, że dostarcza także wapnia i fosforu. Znaczenie ma także to, że okra jest niskokaloryczna, bo 100 g dostarcza jedynie 36 kcal.
Ważne!
Podczas gotowania okra wydziela charakterystyczny śluz. Dlatego to idealny składnik, na przykład sosów. Świetnie sprawdza się do ich zagęszczania. Kolejna zaleta? Śluz pomaga w leczeniu problemów trawiennych, jest naturalnym remedium na zaparcia, wrzody żołądka, hemoroidy. Z kolei na jelita działa kojąco jak balsam. Dlatego warzywo polecane jest osobom zmagającym się z dolegliwościami układu pokarmowego.
Okra nadaje się nie tylko do egzotycznych potraw
Jak wykorzystać okrę w kuchni? Jej smak dobrze komponuje się z różnorodnymi składnikami i nadaje potrawom egzotyczny posmak. Warzywo sprawdza się w zupach i gulaszach, gdzie działa jako naturalny zagęszczacz, dodając kremowej konsystencji. Okrę można nie tylko gotować, ale także smażyć, grillować i piec. Na surowo nadaje się do sałatek. Przyprawy, które warto stosować przy jej przyrządzaniu to przede wszystkim czosnek, curry oraz papryka. Najprostszy sposób na wypróbowanie tych zielonych strączków? Wystarczy ją lekko poddusić z pomidorami, cebulą i czosnkiem. Taki lekki dodatek do obiadu zasmakuje każdemu.