Schab w sosie własnym. Najprostszy sposób na soczysty schab

Schab w sosie własnym to propozycja na codzienny, szybki obiad dla zabieganych. Jego siła tkwi w prostocie – ten przepis to zaledwie kilka składników. Warto jednak wiedzieć, że poniższą recepturę można dowolnie rozbudowywać, tworząc pyszne, autorskie dania z ulubionymi dodatkami.

Schab w sosie własnymSchab w sosie własnym
Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g schabu
  • 750 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka majeranku, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Przepis

  • Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Plastry schabu oprószyć równomiernie mąką, a na patelni rozgrzać smalec.
  • Gdy tłuszcz będzie gorący, układać na nim plastry mięsa. Zrumienić je dość mocno i przełożyć do rondla.
  • Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucić wszystkie przyprawy i zalać niewielką ilością bulionu (około 200-250 ml).
  • Zagotować i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć wszystko do rondla z mięsem.
  • Uzupełnić płyn resztą bulionu, dodać musztardę i zagotować.
  • Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ilość płynu powinna zredukować się o połowę i pod wpływem zasmażonej mąki zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, można 1 łyżeczkę mąki rozrobić z gorącym sosem i dodać z powrotem do rondla. To powinno zagęścić sos.

Przepis

Schab w sosie własnym można podawać z ziemniakami, kaszą, a nawet z makaronem.
Gdy mięso robi się miękkie, można do sosu dodać jarzyny – mrożone słupki włoszczyzny, startą na tarce marchew lub seler, mrożony zielony groszek czy usmażone grzyby lub pieczarki. Możliwości jest nieskończenie wiele, należy tylko pamiętać, by dostosować moment dodania do sosu warzyw do czasu ich gotowania.

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę