Schab w sosie własnym. Najprostszy sposób na soczysty schab
Schab w sosie własnym to propozycja na codzienny, szybki obiad dla zabieganych. Jego siła tkwi w prostocie – ten przepis to zaledwie kilka składników. Warto jednak wiedzieć, że poniższą recepturę można dowolnie rozbudowywać, tworząc pyszne, autorskie dania z ulubionymi dodatkami.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: |
- Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Plastry schabu oprószyć równomiernie mąką, a na patelni rozgrzać smalec.
- Gdy tłuszcz będzie gorący, układać na nim plastry mięsa. Zrumienić je dość mocno i przełożyć do rondla.
- Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucić wszystkie przyprawy i zalać niewielką ilością bulionu (około 200-250 ml).
- Zagotować i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć wszystko do rondla z mięsem.
- Uzupełnić płyn resztą bulionu, dodać musztardę i zagotować.
- Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
- Ilość płynu powinna zredukować się o połowę i pod wpływem zasmażonej mąki zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, można 1 łyżeczkę mąki rozrobić z gorącym sosem i dodać z powrotem do rondla. To powinno zagęścić sos.
Schab w sosie własnym można podawać z ziemniakami, kaszą, a nawet z makaronem.
Gdy mięso robi się miękkie, można do sosu dodać jarzyny – mrożone słupki włoszczyzny, startą na tarce marchew lub seler, mrożony zielony groszek czy usmażone grzyby lub pieczarki. Możliwości jest nieskończenie wiele, należy tylko pamiętać, by dostosować moment dodania do sosu warzyw do czasu ich gotowania.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl:external}
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze