Trwa ładowanie...
d47iro6
27-11-2020 10:11

Schab w sosie własnym. Najprostszy sposób na soczysty schab

Przepis

Schab w sosie własnym to propozycja na codzienny, szybki obiad dla zabieganych. Jego siła tkwi w prostocie – ten przepis to zaledwie kilka składników. Warto jednak wiedzieć, że poniższą recepturę można dowolnie rozbudowywać, tworząc pyszne, autorskie dania z ulubionymi dodatkami.

d47iro6
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g schabu
  • 750 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka majeranku, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej
Przepis
  • Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Plastry schabu oprószyć równomiernie mąką, a na patelni rozgrzać smalec.
  • Gdy tłuszcz będzie gorący, układać na nim plastry mięsa. Zrumienić je dość mocno i przełożyć do rondla.
  • Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucić wszystkie przyprawy i zalać niewielką ilością bulionu (około 200-250 ml).
  • Zagotować i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć wszystko do rondla z mięsem.
  • Uzupełnić płyn resztą bulionu, dodać musztardę i zagotować.
  • Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ilość płynu powinna zredukować się o połowę i pod wpływem zasmażonej mąki zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, można 1 łyżeczkę mąki rozrobić z gorącym sosem i dodać z powrotem do rondla. To powinno zagęścić sos.

Schab w sosie własnym można podawać z ziemniakami, kaszą, a nawet z makaronem.
Gdy mięso robi się miękkie, można do sosu dodać jarzyny – mrożone słupki włoszczyzny, startą na tarce marchew lub seler, mrożony zielony groszek czy usmażone grzyby lub pieczarki. Możliwości jest nieskończenie wiele, należy tylko pamiętać, by dostosować moment dodania do sosu warzyw do czasu ich gotowania.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl​​​​​​​​:external}​​​​​​​

Schab w sosie własnym. Najprostszy sposób na soczysty schab
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d47iro6
d47iro6
d47iro6
d47iro6
Więcej tematów
d47iro6

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj