Schab w sosie własnym. Najprostszy sposób na soczysty schab

Schab w sosie własnym to propozycja na codzienny, szybki obiad dla zabieganych. Jego siła tkwi w prostocie – ten przepis to zaledwie kilka składników. Warto jednak wiedzieć, że poniższą recepturę można dowolnie rozbudowywać, tworząc pyszne, autorskie dania z ulubionymi dodatkami.

Schab w sosie własnymSchab w sosie własnym
Karolina Rozmus

Składniki

  • 500 g schabu
  • 750 ml bulionu wołowego lub drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki smalcu wieprzowego lub oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól i pieprz, łyżeczka majeranku, 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie, 1 łyżeczka ziaren kminku
  • 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej

Przepis

  • Schab pokroić na plastry o grubości ok. 1 cm.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Plastry schabu oprószyć równomiernie mąką, a na patelni rozgrzać smalec.
  • Gdy tłuszcz będzie gorący, układać na nim plastry mięsa. Zrumienić je dość mocno i przełożyć do rondla.
  • Na tym samym tłuszczu usmażyć cebulę, a gdy się zeszkli, wrzucić wszystkie przyprawy i zalać niewielką ilością bulionu (około 200-250 ml).
  • Zagotować i dokładnie wymieszać, a następnie przełożyć wszystko do rondla z mięsem.
  • Uzupełnić płyn resztą bulionu, dodać musztardę i zagotować.
  • Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
  • Ilość płynu powinna zredukować się o połowę i pod wpływem zasmażonej mąki zgęstnieć. Jeśli tak się nie stanie, można 1 łyżeczkę mąki rozrobić z gorącym sosem i dodać z powrotem do rondla. To powinno zagęścić sos.

Przepis

Schab w sosie własnym można podawać z ziemniakami, kaszą, a nawet z makaronem.
Gdy mięso robi się miękkie, można do sosu dodać jarzyny – mrożone słupki włoszczyzny, startą na tarce marchew lub seler, mrożony zielony groszek czy usmażone grzyby lub pieczarki. Możliwości jest nieskończenie wiele, należy tylko pamiętać, by dostosować moment dodania do sosu warzyw do czasu ich gotowania.

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥