Jajecznica z kurkami. Wszyscy popełniają ten 1 głupi błąd.
Przepisów na dania z kurkami jest mnóstwo. Najpopularniejsze są jednak te proste, takie jak jajecznica z kurkami. Niestety przez jeden błąd jajecznica może stać się niesmaczna. Wiele osób często bowiem zapomina o pewnej czynności, którą należy wykonać przed wrzuceniem grzybów na patelnię. O co chodzi?
Jak wyczyścić kurki? Poznaj prosty trik
Zanim przystąpimy do przygotowywania jajecznicy, musimy dokładnie oczyścić kurki. Nie ma nic gorszego niż piasek skrzypiący w zębach. Wbrew pozorom czyszczenie kurek jest to niezwykle proste.
Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.
Jajecznica z kurkami - częsty błąd
Po oczyszczeniu grzybów wiele osób wrzuca je od razu na patelnię. To duży błąd, który może zepsuć smak jajecznicy. Po odcedzeniu grzybów, powinniśmy je przełożyć do sitka i przelać wrzątkiem. Dzięki takiej obróbce grzyby nie będą gorzkie.
Jak suszyć i mrozić grzyby? Wiemy, jak je przygotować do przechowywania
Przepis na jajecznicę z kurkami
Składniki:
- 300 g kurek,
- cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem,
- 100 g wędzonego boczku,
- 8 jajek,
- 3-4 łyżki śmietany,
- 2-4 ząbki czosnku,
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni.
- Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną.
- Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle uznania), dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki.
- Smażyć, aż całość się zetnie.
- Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle.