Trwa ładowanie...

Jajecznica z kurkami. Wszyscy popełniają ten 1 głupi błąd.

Przepisów na dania z kurkami jest mnóstwo. Najpopularniejsze są jednak te proste, takie jak jajecznica z kurkami. Niestety przez jeden błąd jajecznica może stać się niesmaczna. Wiele osób często bowiem zapomina o pewnej czynności, którą należy wykonać przed wrzuceniem grzybów na patelnię. O co chodzi?

Jajecznica z kurkami to śniadanie godne mistrzówJajecznica z kurkami to śniadanie godne mistrzówŹródło: 123RF
d3zrlz5
d3zrlz5

Jak wyczyścić kurki? Poznaj prosty trik

Zanim przystąpimy do przygotowywania jajecznicy, musimy dokładnie oczyścić kurki. Nie ma nic gorszego niż piasek skrzypiący w zębach. Wbrew pozorom czyszczenie kurek jest to niezwykle proste.

Wystarczy, że włożymy grzyby do dużej miski, posypiemy je solą (wystarczy jedna łyżka) i zalejemy wrzątkiem. Po kilku sekundach grzyby będą pływać po powierzchni, a zanieczyszczenia opadną na dno naczynia. Czynność powtarzamy kilka razy, do momentu, gdy woda, w której płuczemy kurki będzie czysta.

Jajecznica z kurkami - częsty błąd

Po oczyszczeniu grzybów wiele osób wrzuca je od razu na patelnię. To duży błąd, który może zepsuć smak jajecznicy. Po odcedzeniu grzybów, powinniśmy je przełożyć do sitka i przelać wrzątkiem. Dzięki takiej obróbce grzyby nie będą gorzkie.

Jak suszyć i mrozić grzyby? Wiemy, jak je przygotować do przechowywania

Przepis na jajecznicę z kurkami

Składniki:

  • 300 g kurek,
  • cebula albo 2-3 dymki ze szczypiorkiem,
  • 100 g wędzonego boczku,
  • 8 jajek,
  • 3-4 łyżki śmietany,
  • 2-4 ząbki czosnku,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojony w kostkę lub paseczki boczek, podsmażyć aż się wytopi i zrumieni.
  2. Dodać posiekaną cebulkę, zeszklić. Następnie dodać kurki i smażyć ok. 10-15 minut, na mniejszym ogniu, aż zmiękną.
  3. Jajka wybić do miski, dodać śmietanę, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wedle uznania), dobrze roztrzepać, przyprawić solą i pieprzem, wylać na kurki.
  4. Smażyć, aż całość się zetnie.
  5. Podawać posypaną obficie szczypiorkiem, najlepiej z ciemnym pieczywem. Można zrezygnować z boczku i usmażyć całość na maśle.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3zrlz5
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj