Uważaj na jajka z wolnego wybiegu. Mogą być trujące!

Od wielu lat wciąż słyszymy o tym, żeby wybierać jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu, oznaczane cyframi 0 lub 1. Poza aspektem etycznym akcentuje się ich walory zdrowotne. A jak jest naprawdę? Okazuje się, że jajka z wolnego wybiegu wcale nie są takie zdrowe…

Jajka w opakowaniuJajka z chowu ekologicznego uznawane są za zdrowsze
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jakie jajka możemy kupić w sklepie?

Jajka oznaczone cyfrą 0 lub 1 to te z chowu ekologicznego oraz z chowu wolnowybiegowego. Tzw. zerówki pochodzą od kur karmionych paszą ekologiczną, które część swojego życia spędzają na wolnym wybiegu. Jedynki to jaja od kur z wolnego wybiegu, które również część dnia spędzają na wybiegu, a drugą część – w kurniku. W przypadku chowu wolnowybiegowego jest większe zagęszczenie kur na hektar w porównaniu z chowem ekologicznym – maksymalnie 2500 kur na hektar ziemi (w przypadku chowu ekologicznego jest maksymalnie 230 niosek). Niemniej zarówno "zerówki", jak i "jedynki" to jaja od kur mających zapewnione bardzo dobre warunki bytowe w porównaniu z kurami z chowu klatkowego czy ściółkowego.

Jaja od nich oznaczone są cyframi 2 i 3 – kury z chowu ściółkowego żyją w zamkniętym wielkopowierzchniowym pomieszczeniu, ale mają gniazda, grzędy i ściółkę, z kolei w chowie klatkowym, jak nazwa wskazuje, ptaki żyją w klatkach. Obie metody hodowli związane są z gorszymi warunkami bytowymi ptaków, którą to kwestię podnoszą obrońcy praw zwierząt.

Dziwne linie na jajkach. Internauci odkryli, co się za nimi kryje

Jajka – czy chów ma wpływ na wartość odżywczą?

Dlaczego wybieramy jajka z wolnego wybiegu? Bo mamy świadomość, z czym związany jest wybór jaj oznaczonych cyframi 2 i 3. Poza tym przyjmuje się, że jajka z hodowli ekologicznych i wolnowybiegowych są smaczniejsze oraz zdrowsze.

Czy tak jest faktycznie? Jak się okazuje, na wartości odżywcze jajek sposób chowu ma niewielki wpływ. Według badań z 2011 roku Światowego Stowarzyszenia Wiedzy Drobiarskiej jaja od kur z wolnego wybiegu zawierały więcej beta-karotenu, ale zawartość cholesterolu czy witamin A oraz E nie różnił się pomiędzy jajami od kur z chowu klatkowego i wolnego wybiegu.

Co to oznacza? Dieta ptaków ma realny wpływ na wartości odżywcze znajdujące się w jajku – to, co jedzą kury, przekłada się bezpośrednio na zawartość minerałów, kwasów tłuszczowych i witamin w jajku. Dlatego też producenci niekiedy dodają do pasz takie składniki, jak: algi, nasiona chia czy olej rzepakowy lub lniany. Efektem jest między innymi lepszy profil lipidowy jajek.

Jajka z wolnego wybiegu – zagrożenia?

Choć przyjmuje się, że jajka 0 i 1 są zdrowsze, to badania wykazały, że wiąże się z nimi pewne zagrożenie.

Jajka z chowu ekologicznego, z wolnego wybiegu oraz te kupione od prywatnych hodowców mogą być skażone metalami ciężkimi – w tym kadmem lub ołowiem. Jak to jest możliwe? Kury, których hodowla określana jest mianem ekologicznej lub wolnowybiegowej spożywają poza paszą to, co znajdą na "wybiegu", podczas gdy kury z hodowli przemysłowych dostają paszę. W rezultacie hodowle, położone np. w pobliżu ruchliwych dróg, wiążą się z ryzykiem spożywania przez kurę roślinności skażonej, podczas gdy kury z chowu klatkowego nie mają żadnego kontaktu z zanieczyszczeniami.

Oczywiście to nie oznacza, że jajka z chowu ekologicznego i z wolnego wybiegu są niezdrowe, ale jest wskazówką, by zachować rozwagę podczas zakupu jaj. Metale ciężkie oraz dioksyny mogą być obecne w jajkach od kur, które mają zapewniony dostęp do wybiegu, bo mają kontakt z glebą i roślinami skażonymi toksynami. Te z kolei z łatwością przenikają do jajka, a spożywane regularnie mogą się kumulować w ludzkim organizmie, zaburzając pracę m.in. układu hormonalnego.

Czy powinniśmy zatem zrezygnować z jedzenia jaj? Zdecydowanie nie, ale warto pamiętać, że, zgodnie z zaleceniami WHO, nie należy spożywać więcej niż 10 jajek tygodniowo.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce