Czy można go mrozić? Jak przechowywać domowy pasztet, by cieszyć się jego smakiem jak najdłużej

Domowy pasztet to potrawa, która chyba już odeszła do kulinarnego lamusa, z którego wyciągamy go z rzadka. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie pasztetu to nie lada wyzwanie, wymagające sporego nakładu pracy. Warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać domowy pasztet, by jego smakiem cieszyć się jak najdłużej.

Domowy pasztetDomowy pasztet można przechowywać w lodówce, ale nie tylko
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Domowy pasztet – jak przechowywać?

Upieczony pasztet, gdy tylko ostygnie, należy włożyć do lodówki – w ten sposób jego świeżość zostanie przedłużona nawet do 14 dni.

O czym jednak należy pamiętać, by smak pasztetu nie uległ zmianie? Przede wszystkim po ostudzeniu pasztetu należy go przełożyć – najlepiej w papier. Folia aluminiowa czy spożywcza sprawi, że pasztet może spleśnieć po dłuższym pobycie w lodówce. Papier z kolei zapewni idealną cyrkulację powietrza w lodówce, ale jednocześnie zabezpieczy domowy wyrób przed wysychaniem.

Dobrym pomysłem jest umieszczenie zapakowanego w papier pasztetu w pojemniku na żywność ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu pasztet nie tylko nie będzie suchy, ale też z pewnością nie przejdzie zapachami z lodówki.

A czy pasztet można mrozić?

Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?

Domowy pasztet – czy można go mrozić?

Domowy pasztet nie tylko można, ale nawet warto mrozić – dzięki temu przez długi czas możemy cieszyć się niezmienionym, pysznym smakiem domowego wyrobu. Jak to zrobić? To bardzo proste.

Wystudzony pasztet należy podzielić na porcje – im mniejsze, tym szybciej pasztet będzie się rozmrażał i tym mniejsze ryzyko, że niezjedzony się zmarnuje. Porcje pasztetu można umieścić w woreczkach strunowych lub pojemnikach przeznaczonych do mrożenia – to zależy od gabarytu naszej zamrażarki.

By rozmrozić pasztet, trzeba przełożyć porcję do lodówki – może to potrwać od 8 do nawet 12 godzin. Nie należy rozmrażać pasztetu w temperaturze pokojowej – grozi to zatruciem pokarmowym, a w najlepszym wypadku zmianą konsystencji domowego wyrobu.

Domowy pasztet
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Przed urlopem straszyli ją drożyzną w Chorwacji. Pokazała, ile zapłaciła za lody
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Wystarczy garść dziennie. Chronią mózg, opóźniają starzenie i pomagają zasnąć
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Kiedy można jeść słodycze? Zdaniem dietetyków tylko jedna pora jest odpowiednia
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Odpowiednia dieta, sprawi, że kleszcze będą cię omijać? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Tak reagują twoje jelita, kiedy popijasz posiłek wodą. Mało kto ma pojęcie
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm