Czy można go mrozić? Jak przechowywać domowy pasztet, by cieszyć się jego smakiem jak najdłużej
Domowy pasztet to potrawa, która chyba już odeszła do kulinarnego lamusa, z którego wyciągamy go z rzadka. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie pasztetu to nie lada wyzwanie, wymagające sporego nakładu pracy. Warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać domowy pasztet, by jego smakiem cieszyć się jak najdłużej.
Domowy pasztet – jak przechowywać?
Upieczony pasztet, gdy tylko ostygnie, należy włożyć do lodówki – w ten sposób jego świeżość zostanie przedłużona nawet do 14 dni.
O czym jednak należy pamiętać, by smak pasztetu nie uległ zmianie? Przede wszystkim po ostudzeniu pasztetu należy go przełożyć – najlepiej w papier. Folia aluminiowa czy spożywcza sprawi, że pasztet może spleśnieć po dłuższym pobycie w lodówce. Papier z kolei zapewni idealną cyrkulację powietrza w lodówce, ale jednocześnie zabezpieczy domowy wyrób przed wysychaniem.
Dobrym pomysłem jest umieszczenie zapakowanego w papier pasztetu w pojemniku na żywność ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu pasztet nie tylko nie będzie suchy, ale też z pewnością nie przejdzie zapachami z lodówki.
A czy pasztet można mrozić?
Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?
Domowy pasztet – czy można go mrozić?
Domowy pasztet nie tylko można, ale nawet warto mrozić – dzięki temu przez długi czas możemy cieszyć się niezmienionym, pysznym smakiem domowego wyrobu. Jak to zrobić? To bardzo proste.
Wystudzony pasztet należy podzielić na porcje – im mniejsze, tym szybciej pasztet będzie się rozmrażał i tym mniejsze ryzyko, że niezjedzony się zmarnuje. Porcje pasztetu można umieścić w woreczkach strunowych lub pojemnikach przeznaczonych do mrożenia – to zależy od gabarytu naszej zamrażarki.
By rozmrozić pasztet, trzeba przełożyć porcję do lodówki – może to potrwać od 8 do nawet 12 godzin. Nie należy rozmrażać pasztetu w temperaturze pokojowej – grozi to zatruciem pokarmowym, a w najlepszym wypadku zmianą konsystencji domowego wyrobu.
Zobacz także: