Czy można go mrozić? Jak przechowywać domowy pasztet, by cieszyć się jego smakiem jak najdłużej

Domowy pasztet to potrawa, która chyba już odeszła do kulinarnego lamusa, z którego wyciągamy go z rzadka. Nic dziwnego, w końcu przygotowanie pasztetu to nie lada wyzwanie, wymagające sporego nakładu pracy. Warto wiedzieć, jak prawidłowo przechowywać domowy pasztet, by jego smakiem cieszyć się jak najdłużej.

Domowy pasztetDomowy pasztet można przechowywać w lodówce, ale nie tylko
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Domowy pasztet – jak przechowywać?

Upieczony pasztet, gdy tylko ostygnie, należy włożyć do lodówki – w ten sposób jego świeżość zostanie przedłużona nawet do 14 dni.

O czym jednak należy pamiętać, by smak pasztetu nie uległ zmianie? Przede wszystkim po ostudzeniu pasztetu należy go przełożyć – najlepiej w papier. Folia aluminiowa czy spożywcza sprawi, że pasztet może spleśnieć po dłuższym pobycie w lodówce. Papier z kolei zapewni idealną cyrkulację powietrza w lodówce, ale jednocześnie zabezpieczy domowy wyrób przed wysychaniem.

Dobrym pomysłem jest umieszczenie zapakowanego w papier pasztetu w pojemniku na żywność ze szczelnym zamknięciem. Dzięki temu pasztet nie tylko nie będzie suchy, ale też z pewnością nie przejdzie zapachami z lodówki.

A czy pasztet można mrozić?

Jak upiec idealny pasztet na świąteczny stół?

Domowy pasztet – czy można go mrozić?

Domowy pasztet nie tylko można, ale nawet warto mrozić – dzięki temu przez długi czas możemy cieszyć się niezmienionym, pysznym smakiem domowego wyrobu. Jak to zrobić? To bardzo proste.

Wystudzony pasztet należy podzielić na porcje – im mniejsze, tym szybciej pasztet będzie się rozmrażał i tym mniejsze ryzyko, że niezjedzony się zmarnuje. Porcje pasztetu można umieścić w woreczkach strunowych lub pojemnikach przeznaczonych do mrożenia – to zależy od gabarytu naszej zamrażarki.

By rozmrozić pasztet, trzeba przełożyć porcję do lodówki – może to potrwać od 8 do nawet 12 godzin. Nie należy rozmrażać pasztetu w temperaturze pokojowej – grozi to zatruciem pokarmowym, a w najlepszym wypadku zmianą konsystencji domowego wyrobu.

Domowy pasztet
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów