Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki bez chemii

Zdobienie jaj to jedna z najważniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Barwienie i zdobienie jajek za pomocą różnych technik to także świetna zabawa, w której udział może wziąć cała rodzina. A robienie pisanek przy pomocy naturalnych barwników to nie tylko dbałość o ekologię i zdrowie, ale też powrót do starych, tradycyjnych technik.

Jajka barwione łupinami cebuliIstnieje wiele naturalnych, pięknych barwników
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Naturalne barwniki do jajek – tradycja i technika

Tradycja barwienia i zdobienia jaj sięga starożytnego Rzymu, później została zaadaptowana do tradycji chrześcijańskiej. Jajko to najważniejszy symbol świąt wielkanocnych – dlatego otaczamy je czcią i wysuwamy na pierwszy plan, choćby dzięki upiększaniu ich.

Przez lata chętnie sięgaliśmy po dostępne na rynku farbki lub mazaki – dzięki nim zdobienie jaj było łatwe i szybkie. Ostatnio coraz chętniej wracamy jednak do tradycji barwienia jajek za pomocą produktów spożywczych, które każdy ma w kuchennej szafce czy lodówce.

A jak tego dokonać? Są dwie metody

  1. Barwienie przez gotowanie. Polega na włożeniu do zimnej wody surowych jaj i gotowaniu z naturalnymi barwnikami.
  2. Barwienie na zimno. Wystarczy włożyć ugotowane na twardo jajka lub wydmuszki jaj do gorącej wody z barwnikiem i poczekać, aż ostygnie.

Do wody można dodać kilka kropli octu – dzięki temu kolor jajek będzie trwalszy, a jeśli chcemy, by skorupka pięknie błyszczała, możemy po barwieniu natrzeć każdego jajko kilkoma kroplami oliwy lub oleju.

Naturalne barwniki do jajek

Naturalne barwniki do jajek – jak przygotować?

Natura nie poskąpiła nam barw – wbrew pozorom jajka dzięki naturalnym barwnikom możemy zafarbować na wiele kolorów. Jak to zrobić? Oto naturalne, ekologiczne barwniki, dostępne w niemal każdym domu!

  • Żółty. Kurkuma i curry to dwie bardzo silnie barwiące przyprawy. Jeśli masz jedną z nich, wystarczy szczypta, by jajko stało się żółte lub niemal pomarańczowe, w zależności od ilości proszku dodanego do wody.
  • Pomarańczowy. Ten kolor zyskasz również za pomocą szafranu, choć zdecydowanie tańszym sposobem będzie ugotowanie jajek z dodatkiem marchwi lub dyni.
  • Niebieski. Ugotowana czerwona kapusta lub szklanka mrożonych jagód rozrobiona z wodą, a może czerwone wino? Wypróbuj każdy z tych barwników i zobacz, jak piękne odcienie niebieskiego i fioletowego zyskają twoje pisanki.
  • Brązowy. Stara, tradycyjna technika polegająca na gotowaniu jajek z łupinami cebuli, które nadają głębokiej, brązowej barwy. Możesz wypróbować także naparu z czarnej herbaty – kolor będzie wyjątkowo intensywny.
  • Czerwony. Do gotującej się wody dodaj czerwonej papryki lub herbaty z hibiskusa.
  • Różowy lub purpurowy. Te dwa kolory uzyskasz, dodając do wody soku z buraka, malin lub żurawiny. Możesz dowolnie intensyfikować kolor.
  • Zielony. Zblendowany świeży szpinak wystarczy, by nadać jajku głęboki zielony kolor, ale jeśli zależy ci, by pisanka zyskała barwę wręcz szafirową, użyj sproszkowanej chlorelli, młodego jęczmienia lub spiruliny.
  • Czarny. Jeśli chcesz zyskać piękny, czarny kolor, musisz poszukać szyszek olchy. Ugotowany na nich wywar dodaj do jajek.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać