WAŻNE
TERAZ

Izrael zaatakował Iran

Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki bez chemii

Zdobienie jaj to jedna z najważniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Barwienie i zdobienie jajek za pomocą różnych technik to także świetna zabawa, w której udział może wziąć cała rodzina. A robienie pisanek przy pomocy naturalnych barwników to nie tylko dbałość o ekologię i zdrowie, ale też powrót do starych, tradycyjnych technik.

Jajka barwione łupinami cebuliIstnieje wiele naturalnych, pięknych barwników
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus
3

Naturalne barwniki do jajek – tradycja i technika

Tradycja barwienia i zdobienia jaj sięga starożytnego Rzymu, później została zaadaptowana do tradycji chrześcijańskiej. Jajko to najważniejszy symbol świąt wielkanocnych – dlatego otaczamy je czcią i wysuwamy na pierwszy plan, choćby dzięki upiększaniu ich.

Przez lata chętnie sięgaliśmy po dostępne na rynku farbki lub mazaki – dzięki nim zdobienie jaj było łatwe i szybkie. Ostatnio coraz chętniej wracamy jednak do tradycji barwienia jajek za pomocą produktów spożywczych, które każdy ma w kuchennej szafce czy lodówce.

A jak tego dokonać? Są dwie metody

  1. Barwienie przez gotowanie. Polega na włożeniu do zimnej wody surowych jaj i gotowaniu z naturalnymi barwnikami.
  2. Barwienie na zimno. Wystarczy włożyć ugotowane na twardo jajka lub wydmuszki jaj do gorącej wody z barwnikiem i poczekać, aż ostygnie.

Do wody można dodać kilka kropli octu – dzięki temu kolor jajek będzie trwalszy, a jeśli chcemy, by skorupka pięknie błyszczała, możemy po barwieniu natrzeć każdego jajko kilkoma kroplami oliwy lub oleju.

Naturalne barwniki do jajek

Naturalne barwniki do jajek – jak przygotować?

Natura nie poskąpiła nam barw – wbrew pozorom jajka dzięki naturalnym barwnikom możemy zafarbować na wiele kolorów. Jak to zrobić? Oto naturalne, ekologiczne barwniki, dostępne w niemal każdym domu!

  • Żółty. Kurkuma i curry to dwie bardzo silnie barwiące przyprawy. Jeśli masz jedną z nich, wystarczy szczypta, by jajko stało się żółte lub niemal pomarańczowe, w zależności od ilości proszku dodanego do wody.
  • Pomarańczowy. Ten kolor zyskasz również za pomocą szafranu, choć zdecydowanie tańszym sposobem będzie ugotowanie jajek z dodatkiem marchwi lub dyni.
  • Niebieski. Ugotowana czerwona kapusta lub szklanka mrożonych jagód rozrobiona z wodą, a może czerwone wino? Wypróbuj każdy z tych barwników i zobacz, jak piękne odcienie niebieskiego i fioletowego zyskają twoje pisanki.
  • Brązowy. Stara, tradycyjna technika polegająca na gotowaniu jajek z łupinami cebuli, które nadają głębokiej, brązowej barwy. Możesz wypróbować także naparu z czarnej herbaty – kolor będzie wyjątkowo intensywny.
  • Czerwony. Do gotującej się wody dodaj czerwonej papryki lub herbaty z hibiskusa.
  • Różowy lub purpurowy. Te dwa kolory uzyskasz, dodając do wody soku z buraka, malin lub żurawiny. Możesz dowolnie intensyfikować kolor.
  • Zielony. Zblendowany świeży szpinak wystarczy, by nadać jajku głęboki zielony kolor, ale jeśli zależy ci, by pisanka zyskała barwę wręcz szafirową, użyj sproszkowanej chlorelli, młodego jęczmienia lub spiruliny.
  • Czarny. Jeśli chcesz zyskać piękny, czarny kolor, musisz poszukać szyszek olchy. Ugotowany na nich wywar dodaj do jajek.

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Dolewaj do sałatek i twarogu. Ulży wątrobie, a stawy nie będą bolały
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Po te krokiety ustawia się kolejka. Tak pyszne, że nawet teściowa prosi o dokładkę
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Te tanie ryby są zdrowe. Eksperci tłumaczą, dlaczego warto włączyć je do diety
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Jesz młode ziemniaki? Oto jak faktycznie działają na twój organizm
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść banany na pusty żołądek? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Kiszona kapusta nie jest zdrowa dla każdego. Oto kto powinien się trzymać od niej z daleka
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Wielu wyrzuca, myśląc, że to odpad. A te liście odświeżają oddech i wspomagają trawienie
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Spróbowałam tej sałatki ziemniaczanej u znajomej w Niemczech. Od razu poprosiłam o przepis
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Używam zamiast soli. Ma więcej wapnia i pomoże obniżyć ciśnienie
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zamiast sięgać po kolejną filiżankę kawy, zjedz te owoce. Zastrzyk energii gwarantowany
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Zbija wysoki cukier i spowalnia starzenie. Cukrzycy mogą jeść bez obaw
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny
Sekret długowieczności Japończyków. Odkrycie tego enzymu było przełomowe dla medycyny