Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki bez chemii

Zdobienie jaj to jedna z najważniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Barwienie i zdobienie jajek za pomocą różnych technik to także świetna zabawa, w której udział może wziąć cała rodzina. A robienie pisanek przy pomocy naturalnych barwników to nie tylko dbałość o ekologię i zdrowie, ale też powrót do starych, tradycyjnych technik.

Jajka barwione łupinami cebuliIstnieje wiele naturalnych, pięknych barwników
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Naturalne barwniki do jajek – tradycja i technika

Tradycja barwienia i zdobienia jaj sięga starożytnego Rzymu, później została zaadaptowana do tradycji chrześcijańskiej. Jajko to najważniejszy symbol świąt wielkanocnych – dlatego otaczamy je czcią i wysuwamy na pierwszy plan, choćby dzięki upiększaniu ich.

Przez lata chętnie sięgaliśmy po dostępne na rynku farbki lub mazaki – dzięki nim zdobienie jaj było łatwe i szybkie. Ostatnio coraz chętniej wracamy jednak do tradycji barwienia jajek za pomocą produktów spożywczych, które każdy ma w kuchennej szafce czy lodówce.

A jak tego dokonać? Są dwie metody

  1. Barwienie przez gotowanie. Polega na włożeniu do zimnej wody surowych jaj i gotowaniu z naturalnymi barwnikami.
  2. Barwienie na zimno. Wystarczy włożyć ugotowane na twardo jajka lub wydmuszki jaj do gorącej wody z barwnikiem i poczekać, aż ostygnie.

Do wody można dodać kilka kropli octu – dzięki temu kolor jajek będzie trwalszy, a jeśli chcemy, by skorupka pięknie błyszczała, możemy po barwieniu natrzeć każdego jajko kilkoma kroplami oliwy lub oleju.

Naturalne barwniki do jajek

Naturalne barwniki do jajek – jak przygotować?

Natura nie poskąpiła nam barw – wbrew pozorom jajka dzięki naturalnym barwnikom możemy zafarbować na wiele kolorów. Jak to zrobić? Oto naturalne, ekologiczne barwniki, dostępne w niemal każdym domu!

  • Żółty. Kurkuma i curry to dwie bardzo silnie barwiące przyprawy. Jeśli masz jedną z nich, wystarczy szczypta, by jajko stało się żółte lub niemal pomarańczowe, w zależności od ilości proszku dodanego do wody.
  • Pomarańczowy. Ten kolor zyskasz również za pomocą szafranu, choć zdecydowanie tańszym sposobem będzie ugotowanie jajek z dodatkiem marchwi lub dyni.
  • Niebieski. Ugotowana czerwona kapusta lub szklanka mrożonych jagód rozrobiona z wodą, a może czerwone wino? Wypróbuj każdy z tych barwników i zobacz, jak piękne odcienie niebieskiego i fioletowego zyskają twoje pisanki.
  • Brązowy. Stara, tradycyjna technika polegająca na gotowaniu jajek z łupinami cebuli, które nadają głębokiej, brązowej barwy. Możesz wypróbować także naparu z czarnej herbaty – kolor będzie wyjątkowo intensywny.
  • Czerwony. Do gotującej się wody dodaj czerwonej papryki lub herbaty z hibiskusa.
  • Różowy lub purpurowy. Te dwa kolory uzyskasz, dodając do wody soku z buraka, malin lub żurawiny. Możesz dowolnie intensyfikować kolor.
  • Zielony. Zblendowany świeży szpinak wystarczy, by nadać jajku głęboki zielony kolor, ale jeśli zależy ci, by pisanka zyskała barwę wręcz szafirową, użyj sproszkowanej chlorelli, młodego jęczmienia lub spiruliny.
  • Czarny. Jeśli chcesz zyskać piękny, czarny kolor, musisz poszukać szyszek olchy. Ugotowany na nich wywar dodaj do jajek.

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuje je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów
Zielony owoc mocy teraz w promocji. Zawsze dodaję do sałatek i dipów