Naturalne barwniki do jajek. Wielkanocne pisanki bez chemii
Zdobienie jaj to jedna z najważniejszych tradycji związanych z Wielkanocą. Barwienie i zdobienie jajek za pomocą różnych technik to także świetna zabawa, w której udział może wziąć cała rodzina. A robienie pisanek przy pomocy naturalnych barwników to nie tylko dbałość o ekologię i zdrowie, ale też powrót do starych, tradycyjnych technik.
Naturalne barwniki do jajek – tradycja i technika
Tradycja barwienia i zdobienia jaj sięga starożytnego Rzymu, później została zaadaptowana do tradycji chrześcijańskiej. Jajko to najważniejszy symbol świąt wielkanocnych – dlatego otaczamy je czcią i wysuwamy na pierwszy plan, choćby dzięki upiększaniu ich.
Przez lata chętnie sięgaliśmy po dostępne na rynku farbki lub mazaki – dzięki nim zdobienie jaj było łatwe i szybkie. Ostatnio coraz chętniej wracamy jednak do tradycji barwienia jajek za pomocą produktów spożywczych, które każdy ma w kuchennej szafce czy lodówce.
A jak tego dokonać? Są dwie metody
- Barwienie przez gotowanie. Polega na włożeniu do zimnej wody surowych jaj i gotowaniu z naturalnymi barwnikami.
- Barwienie na zimno. Wystarczy włożyć ugotowane na twardo jajka lub wydmuszki jaj do gorącej wody z barwnikiem i poczekać, aż ostygnie.
Do wody można dodać kilka kropli octu – dzięki temu kolor jajek będzie trwalszy, a jeśli chcemy, by skorupka pięknie błyszczała, możemy po barwieniu natrzeć każdego jajko kilkoma kroplami oliwy lub oleju.
Naturalne barwniki do jajek
Naturalne barwniki do jajek – jak przygotować?
Natura nie poskąpiła nam barw – wbrew pozorom jajka dzięki naturalnym barwnikom możemy zafarbować na wiele kolorów. Jak to zrobić? Oto naturalne, ekologiczne barwniki, dostępne w niemal każdym domu!
- Żółty. Kurkuma i curry to dwie bardzo silnie barwiące przyprawy. Jeśli masz jedną z nich, wystarczy szczypta, by jajko stało się żółte lub niemal pomarańczowe, w zależności od ilości proszku dodanego do wody.
- Pomarańczowy. Ten kolor zyskasz również za pomocą szafranu, choć zdecydowanie tańszym sposobem będzie ugotowanie jajek z dodatkiem marchwi lub dyni.
- Niebieski. Ugotowana czerwona kapusta lub szklanka mrożonych jagód rozrobiona z wodą, a może czerwone wino? Wypróbuj każdy z tych barwników i zobacz, jak piękne odcienie niebieskiego i fioletowego zyskają twoje pisanki.
- Brązowy. Stara, tradycyjna technika polegająca na gotowaniu jajek z łupinami cebuli, które nadają głębokiej, brązowej barwy. Możesz wypróbować także naparu z czarnej herbaty – kolor będzie wyjątkowo intensywny.
- Czerwony. Do gotującej się wody dodaj czerwonej papryki lub herbaty z hibiskusa.
- Różowy lub purpurowy. Te dwa kolory uzyskasz, dodając do wody soku z buraka, malin lub żurawiny. Możesz dowolnie intensyfikować kolor.
- Zielony. Zblendowany świeży szpinak wystarczy, by nadać jajku głęboki zielony kolor, ale jeśli zależy ci, by pisanka zyskała barwę wręcz szafirową, użyj sproszkowanej chlorelli, młodego jęczmienia lub spiruliny.
- Czarny. Jeśli chcesz zyskać piękny, czarny kolor, musisz poszukać szyszek olchy. Ugotowany na nich wywar dodaj do jajek.
Zobacz także: