Uszka z grzybami smażone

Smażone uszka to smaczna alternatywa dla tradycyjnych uszek gotowanych w wodzie. Smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Będą doskonałym uzupełnieniem czerwonego barszczu.

Uszka z grzybami smażoneUszka z grzybami smażone

Składniki

  • 100 g grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • 400 g mąki pszennej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • 500 ml olej do głębokiego smażenia
  • 140 ml ciepłej wody

Przepis

Suszone grzyby opłukać, zalać niewielką ilością zimnej wody i ugotować do miękkości. Odcedzić (wywaru nie wylewać, będzie potrzebny do barszczu) ostudzić, posiekać. Cebulę pokroić w drobną kostkę i udusić na oleju dodając szczyptę soli i cukru. Dodać posiekane grzyby, chwilę poddusić, doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Przepis

Ciasto: mąkę połączyć z ciepłą wodą, dodać sól i zagnieść ciasto jak na pierogi (na 200 gram mąki potrzeba około 70 ml ciepłej wody). Ciasto powinno być elastyczne nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut, aby odpoczęło.

Przepis

Gotowe ciasto rozwałkować na stolnicy, pociąć na paski szerokości ok 3-4 cm. a następnie w romby. Na środek każdego rombu kłaść nadzienie, dokładnie sklejając składać ciasto w trójkąt a następnie dwa rogi u podstawy trójkąta zlepić. Smażyć w głębokim tłuszczu, aż zrumienią się z obu stron. Podawać na ciepło lub zimno.

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika