Uszka z grzybami
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć czerwonego barszczu gotowanego na zakwasie. Tradycyjnie podaje się go z krokietami, pasztecikami lub uszkami. Jak przygotować juszka? To proste. Polecamy nasz przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2 szklanki mąki poznańskiej typ 500
- 1 jajko
- 2/3 szklanki wody
Do wody gotowanej z uszkami:
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 łyżka soli na 3 litrowy garnek
Grzyby gotuję w niewielkiej ilości wody. Ja najczęściej robię przy okazji zupę grzybową i wykorzystuję do zrobienia uszek właśnie grzyby z zupy. Cebulę siekam drobniutko, ugotowane grzyby również. Na patelni podsmażam na smalcu cebulkę. Po chwili dodaję grzyby i doprawiam solą, pieprzem i podsmażam kilka minut. Następnie łączę jajko z bułką tartą i zalewam na grzyby z cebulką. Odstawiam do wystudzenia.
Czas na ciasto do uszek. Na stolnicę wysypuję mąkę, wbijam jajko i dodaję wodę i zagniatam gładkie ciasto. Ilość wody podałam orientacyjną, bo jajka są sobie nierówne. Ciasto powinno być delikatnie lepkie, takie aby łatwo się potem zlepiało. Dzielę ciasto na mniejsze części (tak mi łatwiej się wałkuje). I wałkuję dość cienko. Układam farsz na cieście a następnie zawijam brzeg ciasta i zlepiam. Kieliszkiem wycinam półksiężyce (ja używam kieliszka do szampana, ale można mniejsze). Uszka wrzucam do osolonego wrzątku i gotuję kilka minut (max 5) od ponownego zawrzenia wody.
Przepis dodał użytkownik Stokrotka7
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze