Upiornie smaczne przekąski na przyjęcie z okazji Halloween

Amerykańskie święto o wdzięcznej nazwie Halloween stało się elementem także polskiej kultury. I choć ma wielu przeciwników, nie uciekniemy od tego, że w okolicach 31 października, każdego roku zaczynają otaczać nas dynie, przerażające stwory i wiedźmy.

Upiornie smaczne przekąski na przyjęcie z okazji Halloween
Źródło zdjęć: © 123RF

Dzieci bardzo lubią to święto, więc często organizowane są dla nich przyjęcia z tej okazji. Przygotowując przekąski na taką imprezę, możemy wykazać się kreatywnością i poczuciem humoru.

Produktem, który najbardziej kojarzy się z Halloween, jest dynia. Na przyjęciu duże dynie mogą służyć nie tylko jako ozdoba, ale również jako naczynia. Wycinamy w dyni przerażające wzorki, postaci nietoperzy, czarownic na miotle czy pająków, warzywo wydrążamy, wykładamy wewnątrz folią aluminiową lub spożywczą i możemy do takiej miski pakować kolejne, strasznie wyglądające przekąski.

Na przyjęcie najłatwiej przygotować kruche ciasteczka, które ozdabiamy halloweenowymi motywami. Warto pokolorować najpierw ciasto białym, czarnym lub czerwonym barwnikiem spożywczym, dzięki czemu ciasteczka będą miały niecodzienny wygląd. Ozdabiamy je lukrem lub masą cukrową. Wszystko zależy od wyobraźni. Lukrem narysujemy na ciasteczku ducha, pająka, a jeśli dysponujemy wieloma kolorami, nawet wampira. Ciasteczka wrzucamy do miski z dyni, a na pewno nikt im się nie oprze.

Halloween cookies
© 123RF

Wdzięczną przekąską na Halloween są babeczki. Je także możemy przed pieczeniem zabarwić na jakiś kolor, a następnie ozdobić nie tylko polewami, ale również różnokolorowym kremem. Używając gotowej, kolorowej masy cukrowej (którą bez problemu kupimy w sklepie) możemy ukształtować przeróżne figurki, które kojarzyć będą się z duchami czy czarami. Najłatwiejszą ozdobą jest pajęczyna, zrobiona z cienkich paseczków białej masy, a babeczka w kształcie ducha to nic innego jak ciastko przykryte cienkim, rozwałkowanym kawałkiem tego słodkiego dodatku.

Podobnym do dyni owocem jest arbuz, bardzo wdzięczny produkt na przyjęcia dla trochę starszych dzieci. Jeśli mamy trochę czasu i cierpliwości, możemy zrobić arbuzowy mózg. Wystarczy naciąć skórkę do połowy owocu tak, by nie przeciąć miąższu. Następnie skórkę delikatnie ściągamy, Czerwony miąższ rzeźbimy przy pomocy noża w kształt dwóch półkuli mózgowych, a w dolnej części, ze skórką, wycinamy otwory na oczy, usta i nos. Taka przerażająca otwarta głowa na pewno wzbudzi przerażenie, a dzieci będą się zajadać smacznym owocem.

Z ciasta drożdżowego z kolei możemy upiec... kości. Zamiast tradycyjnych bułeczek czy chlebków, dobrze wyrobione ciasto formujemy w kształt małych kości i pieczemy je, uważając, by za bardzo się nie zrumieniły. Takie ciasteczka nie muszą być słodkie. Możemy upiec je w wersji słonej, z ziołami lub ostrymi przyprawami. Idealnym dodatkiem do drożdżowych kości będzie mus z dyni z dodatkiem imbiru i papryczek chili, a w wersji na słodko - gęsty sos owocowy, na przykład z truskawek lub wiśni.

Oczywiście na Halloween nie musimy robić wyłącznie słodkich przekąsek. Z ugotowanych na twardo jajek możemy także wyczarować duchy czy inne stworki, odpowiednio nacinając białko i robiąc oczy i usta z ziaren pieprzu, kawałków oliwek czy kaparów.

Mashed black beans and sausages for Halloween
© 123RF

Samodzielnie przygotowany makaron również może być elementem przerażającym. Wystarczy podczas przygotowywania ciasta dodać do niego barwnika spożywczego (czerwonego, pomarańczowego lub żółtego), a następnie, zamiast wykrawać wstążki, przygotować kawałki przypominające długie robaki. Taki „robaczywy” makaron sam w sobie jest atrakcyjny, ale podany z sosem pomidorowym staje się prawdziwym, halloweenowym daniem.

Żadna impreza nie może się obyć bez napojów. Na Halloween warto zrobić sok z dyni, podać soki z czerwonych owoców, a także wykorzystać fluorescencyjne barwniki spożywcze, by dodać grozy przygotowanym przez nas potrawom. Możliwości jest wiele, inspiracji wokół nas także nie brakuje. I pamiętajmy, że to tylko zabawa!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów