Upiornie smaczne przekąski na przyjęcie z okazji Halloween

Amerykańskie święto o wdzięcznej nazwie Halloween stało się elementem także polskiej kultury. I choć ma wielu przeciwników, nie uciekniemy od tego, że w okolicach 31 października, każdego roku zaczynają otaczać nas dynie, przerażające stwory i wiedźmy.

Upiornie smaczne przekąski na przyjęcie z okazji Halloween
Źródło zdjęć: © 123RF

Dzieci bardzo lubią to święto, więc często organizowane są dla nich przyjęcia z tej okazji. Przygotowując przekąski na taką imprezę, możemy wykazać się kreatywnością i poczuciem humoru.

Produktem, który najbardziej kojarzy się z Halloween, jest dynia. Na przyjęciu duże dynie mogą służyć nie tylko jako ozdoba, ale również jako naczynia. Wycinamy w dyni przerażające wzorki, postaci nietoperzy, czarownic na miotle czy pająków, warzywo wydrążamy, wykładamy wewnątrz folią aluminiową lub spożywczą i możemy do takiej miski pakować kolejne, strasznie wyglądające przekąski.

Na przyjęcie najłatwiej przygotować kruche ciasteczka, które ozdabiamy halloweenowymi motywami. Warto pokolorować najpierw ciasto białym, czarnym lub czerwonym barwnikiem spożywczym, dzięki czemu ciasteczka będą miały niecodzienny wygląd. Ozdabiamy je lukrem lub masą cukrową. Wszystko zależy od wyobraźni. Lukrem narysujemy na ciasteczku ducha, pająka, a jeśli dysponujemy wieloma kolorami, nawet wampira. Ciasteczka wrzucamy do miski z dyni, a na pewno nikt im się nie oprze.

Halloween cookies
© 123RF

Wdzięczną przekąską na Halloween są babeczki. Je także możemy przed pieczeniem zabarwić na jakiś kolor, a następnie ozdobić nie tylko polewami, ale również różnokolorowym kremem. Używając gotowej, kolorowej masy cukrowej (którą bez problemu kupimy w sklepie) możemy ukształtować przeróżne figurki, które kojarzyć będą się z duchami czy czarami. Najłatwiejszą ozdobą jest pajęczyna, zrobiona z cienkich paseczków białej masy, a babeczka w kształcie ducha to nic innego jak ciastko przykryte cienkim, rozwałkowanym kawałkiem tego słodkiego dodatku.

Podobnym do dyni owocem jest arbuz, bardzo wdzięczny produkt na przyjęcia dla trochę starszych dzieci. Jeśli mamy trochę czasu i cierpliwości, możemy zrobić arbuzowy mózg. Wystarczy naciąć skórkę do połowy owocu tak, by nie przeciąć miąższu. Następnie skórkę delikatnie ściągamy, Czerwony miąższ rzeźbimy przy pomocy noża w kształt dwóch półkuli mózgowych, a w dolnej części, ze skórką, wycinamy otwory na oczy, usta i nos. Taka przerażająca otwarta głowa na pewno wzbudzi przerażenie, a dzieci będą się zajadać smacznym owocem.

Z ciasta drożdżowego z kolei możemy upiec... kości. Zamiast tradycyjnych bułeczek czy chlebków, dobrze wyrobione ciasto formujemy w kształt małych kości i pieczemy je, uważając, by za bardzo się nie zrumieniły. Takie ciasteczka nie muszą być słodkie. Możemy upiec je w wersji słonej, z ziołami lub ostrymi przyprawami. Idealnym dodatkiem do drożdżowych kości będzie mus z dyni z dodatkiem imbiru i papryczek chili, a w wersji na słodko - gęsty sos owocowy, na przykład z truskawek lub wiśni.

Oczywiście na Halloween nie musimy robić wyłącznie słodkich przekąsek. Z ugotowanych na twardo jajek możemy także wyczarować duchy czy inne stworki, odpowiednio nacinając białko i robiąc oczy i usta z ziaren pieprzu, kawałków oliwek czy kaparów.

Mashed black beans and sausages for Halloween
© 123RF

Samodzielnie przygotowany makaron również może być elementem przerażającym. Wystarczy podczas przygotowywania ciasta dodać do niego barwnika spożywczego (czerwonego, pomarańczowego lub żółtego), a następnie, zamiast wykrawać wstążki, przygotować kawałki przypominające długie robaki. Taki „robaczywy” makaron sam w sobie jest atrakcyjny, ale podany z sosem pomidorowym staje się prawdziwym, halloweenowym daniem.

Żadna impreza nie może się obyć bez napojów. Na Halloween warto zrobić sok z dyni, podać soki z czerwonych owoców, a także wykorzystać fluorescencyjne barwniki spożywcze, by dodać grozy przygotowanym przez nas potrawom. Możliwości jest wiele, inspiracji wokół nas także nie brakuje. I pamiętajmy, że to tylko zabawa!
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia