Ulubiony przysmak świąteczny – jajka w majonezie. Jak długo można je przechowywać?

Wielkanoc to czas, kiedy jemy przede wszystkim jajka: w sałatkach, na twardo, w majonezie, z chrzanem, faszerowane. Choć nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, to należy na nie uważać – mogą być źródłem zatruć. Jak długo można przechowywać jajka w majonezie, by nie zagrażały zdrowiu?

Jajka w majonezie Jajka w majonezie można przechowywać krótko
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka na twardo – jak długo i w jaki sposób je przechowywać

Amerykańska Agencja Żywności i Leków znana szerzej jako U.S. FDA udostępniła obszerny poradnik dotyczący przechowywania i spożywania jajek. Nic dziwnego, w końcu jajka mogą być źródłem zatrucia – i to nie tylko salmonella jest zagrożeniem.

To dlatego bardzo ważne jest w jaki sposób, w jakiej postaci i jak długo przechowujemy jajka. Surowe trzymamy w lodówce – przez co najmniej 30 dni od czasu zniesienia przez kurę jajko zachowuje świeżość. A ugotowane? Jajko na twardo w lodówce może bezpiecznie przebywać całe 7 dni, choć im krócej je przechowujemy, tym będzie smaczniejsze.

Najważniejsze jest jednak to, kiedy chowamy je do lodówki, czyli od razu po ostudzeniu jaj. Jajko ugotowane na twardo w temperaturze pokojowej może przebywać maksymalnie 2 godziny, choć eksperci radzą, by nie zwlekać z przełożeniem ugotowanych na twardo jaj do lodówki.

A co z potrawami z jajek – jajkami faszerowanymi czy jajkami w majonezie?

Odrobina inspiracji na faszerowane jajka

Jajka w majonezie i jajka faszerowane – jak długo je przechowywać?

Jeżeli na świątecznym stole chcemy postawić jajka w majonezie, to lepiej zrobić niewielką porcję – tak, by mieć pewność, że po skończonym wielkanocnym śniadaniu po jajkach nie zostanie nawet okruszek.

Można ugotować większą liczbę jajek – obrać je ze skorupek i pokroić na połówki – ale tylko część z nich udekorować majonezem, sosem tatarskim czy innymi sosami na bazie majonezu, jogurtu bądź śmietany.

Powód? Choć sklepowe majonezy nie psują się tak szybko, jak te domowe, to nadal nie powinny pozostawać poza lodówką. Jajka w majonezie bardzo szybko zaczną podchodzić wodą, a majonezowa chmurka z upływem czasu zamieni się w brzydki, żółtawy kożuch.

Jeśli jednak zostanie nam kilka jaj w majonezie, koniecznie należy przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika i schować jak najszybciej do lodówki. Najlepiej zjeść je w ciągu doby, maksymalnie dwóch, upewniając się wcześniej, że majonez nie skwaśniał.

A co z jajkami faszerowanymi? Również spędzą w lodówce maksymalnie 2 dni, choć wiele zależy od tego, co jest składnikiem farszu. Smażone pieczarki nie powinny być jedzone po upływie doby od przygotowania, surowa cebula szybko się psuje – po 1 dobie zaczyna brzydko pachnieć, a wędlina może stać się kwaśna, zwłaszcza jeśli wcześniej jajka stały na świątecznym stole.

A czy wiesz, że ugotowane na twardo jajka można zapiekać? Gdy po śniadaniu wielkanocnym zostaną ci klasyczne jajka faszerowane w skorupkach – możesz je podpiec w piekarniku. Z kolei jajka na twardo możesz wykorzystać np. do zapiekanek makaronowych czy z ciasta francuskiego.

Jajka w majonezie
© 123RF

Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji