Ulubiony przysmak świąteczny – jajka w majonezie. Jak długo można je przechowywać?

Wielkanoc to czas, kiedy jemy przede wszystkim jajka: w sałatkach, na twardo, w majonezie, z chrzanem, faszerowane. Choć nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, to należy na nie uważać – mogą być źródłem zatruć. Jak długo można przechowywać jajka w majonezie, by nie zagrażały zdrowiu?

Jajka w majonezie Jajka w majonezie można przechowywać krótko
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka na twardo – jak długo i w jaki sposób je przechowywać

Amerykańska Agencja Żywności i Leków znana szerzej jako U.S. FDA udostępniła obszerny poradnik dotyczący przechowywania i spożywania jajek. Nic dziwnego, w końcu jajka mogą być źródłem zatrucia – i to nie tylko salmonella jest zagrożeniem.

To dlatego bardzo ważne jest w jaki sposób, w jakiej postaci i jak długo przechowujemy jajka. Surowe trzymamy w lodówce – przez co najmniej 30 dni od czasu zniesienia przez kurę jajko zachowuje świeżość. A ugotowane? Jajko na twardo w lodówce może bezpiecznie przebywać całe 7 dni, choć im krócej je przechowujemy, tym będzie smaczniejsze.

Najważniejsze jest jednak to, kiedy chowamy je do lodówki, czyli od razu po ostudzeniu jaj. Jajko ugotowane na twardo w temperaturze pokojowej może przebywać maksymalnie 2 godziny, choć eksperci radzą, by nie zwlekać z przełożeniem ugotowanych na twardo jaj do lodówki.

A co z potrawami z jajek – jajkami faszerowanymi czy jajkami w majonezie?

Odrobina inspiracji na faszerowane jajka

Jajka w majonezie i jajka faszerowane – jak długo je przechowywać?

Jeżeli na świątecznym stole chcemy postawić jajka w majonezie, to lepiej zrobić niewielką porcję – tak, by mieć pewność, że po skończonym wielkanocnym śniadaniu po jajkach nie zostanie nawet okruszek.

Można ugotować większą liczbę jajek – obrać je ze skorupek i pokroić na połówki – ale tylko część z nich udekorować majonezem, sosem tatarskim czy innymi sosami na bazie majonezu, jogurtu bądź śmietany.

Powód? Choć sklepowe majonezy nie psują się tak szybko, jak te domowe, to nadal nie powinny pozostawać poza lodówką. Jajka w majonezie bardzo szybko zaczną podchodzić wodą, a majonezowa chmurka z upływem czasu zamieni się w brzydki, żółtawy kożuch.

Jeśli jednak zostanie nam kilka jaj w majonezie, koniecznie należy przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika i schować jak najszybciej do lodówki. Najlepiej zjeść je w ciągu doby, maksymalnie dwóch, upewniając się wcześniej, że majonez nie skwaśniał.

A co z jajkami faszerowanymi? Również spędzą w lodówce maksymalnie 2 dni, choć wiele zależy od tego, co jest składnikiem farszu. Smażone pieczarki nie powinny być jedzone po upływie doby od przygotowania, surowa cebula szybko się psuje – po 1 dobie zaczyna brzydko pachnieć, a wędlina może stać się kwaśna, zwłaszcza jeśli wcześniej jajka stały na świątecznym stole.

A czy wiesz, że ugotowane na twardo jajka można zapiekać? Gdy po śniadaniu wielkanocnym zostaną ci klasyczne jajka faszerowane w skorupkach – możesz je podpiec w piekarniku. Z kolei jajka na twardo możesz wykorzystać np. do zapiekanek makaronowych czy z ciasta francuskiego.

Jajka w majonezie
© 123RF

Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja