Ulubiony przysmak świąteczny – jajka w majonezie. Jak długo można je przechowywać?

Wielkanoc to czas, kiedy jemy przede wszystkim jajka: w sałatkach, na twardo, w majonezie, z chrzanem, faszerowane. Choć nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, to należy na nie uważać – mogą być źródłem zatruć. Jak długo można przechowywać jajka w majonezie, by nie zagrażały zdrowiu?

Jajka w majonezie Jajka w majonezie można przechowywać krótko
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

Jajka na twardo – jak długo i w jaki sposób je przechowywać

Amerykańska Agencja Żywności i Leków znana szerzej jako U.S. FDA udostępniła obszerny poradnik dotyczący przechowywania i spożywania jajek. Nic dziwnego, w końcu jajka mogą być źródłem zatrucia – i to nie tylko salmonella jest zagrożeniem.

To dlatego bardzo ważne jest w jaki sposób, w jakiej postaci i jak długo przechowujemy jajka. Surowe trzymamy w lodówce – przez co najmniej 30 dni od czasu zniesienia przez kurę jajko zachowuje świeżość. A ugotowane? Jajko na twardo w lodówce może bezpiecznie przebywać całe 7 dni, choć im krócej je przechowujemy, tym będzie smaczniejsze.

Najważniejsze jest jednak to, kiedy chowamy je do lodówki, czyli od razu po ostudzeniu jaj. Jajko ugotowane na twardo w temperaturze pokojowej może przebywać maksymalnie 2 godziny, choć eksperci radzą, by nie zwlekać z przełożeniem ugotowanych na twardo jaj do lodówki.

A co z potrawami z jajek – jajkami faszerowanymi czy jajkami w majonezie?

Odrobina inspiracji na faszerowane jajka

Jajka w majonezie i jajka faszerowane – jak długo je przechowywać?

Jeżeli na świątecznym stole chcemy postawić jajka w majonezie, to lepiej zrobić niewielką porcję – tak, by mieć pewność, że po skończonym wielkanocnym śniadaniu po jajkach nie zostanie nawet okruszek.

Można ugotować większą liczbę jajek – obrać je ze skorupek i pokroić na połówki – ale tylko część z nich udekorować majonezem, sosem tatarskim czy innymi sosami na bazie majonezu, jogurtu bądź śmietany.

Powód? Choć sklepowe majonezy nie psują się tak szybko, jak te domowe, to nadal nie powinny pozostawać poza lodówką. Jajka w majonezie bardzo szybko zaczną podchodzić wodą, a majonezowa chmurka z upływem czasu zamieni się w brzydki, żółtawy kożuch.

Jeśli jednak zostanie nam kilka jaj w majonezie, koniecznie należy przełożyć je do szczelnie zamykanego pojemnika i schować jak najszybciej do lodówki. Najlepiej zjeść je w ciągu doby, maksymalnie dwóch, upewniając się wcześniej, że majonez nie skwaśniał.

A co z jajkami faszerowanymi? Również spędzą w lodówce maksymalnie 2 dni, choć wiele zależy od tego, co jest składnikiem farszu. Smażone pieczarki nie powinny być jedzone po upływie doby od przygotowania, surowa cebula szybko się psuje – po 1 dobie zaczyna brzydko pachnieć, a wędlina może stać się kwaśna, zwłaszcza jeśli wcześniej jajka stały na świątecznym stole.

A czy wiesz, że ugotowane na twardo jajka można zapiekać? Gdy po śniadaniu wielkanocnym zostaną ci klasyczne jajka faszerowane w skorupkach – możesz je podpiec w piekarniku. Z kolei jajka na twardo możesz wykorzystać np. do zapiekanek makaronowych czy z ciasta francuskiego.

Jajka w majonezie
© 123RF

Smacznego! Przepis na deser z czarnego ryżu z owocami leśnymi

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Szukaj na straganach. Są tanie i wymiatają złogi z jelit jak szczotka
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Czy warto jeść kurki? Słowa dietetyków dają do myślenia
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Jesz odgrzewany makaron? Naukowcy sprawdzili, jak wpływa na organizm
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Tylko w tych godzinach podlewam ogórki. Dzięki temu nie pali ich słońce ani nie rozwija się zaraza
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Wsyp 1 łyżeczkę do kawy i pij każdego ranka. Stawy nie będą strzelać, a na jelita zadziała jak balsam
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Te osoby powinny jeść nektarynki. Pomogą uporać się z uciążliwymi dolegliwościami i zrzucić kilogramy
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Oto jak kawa z mlekiem działa na organizm. Wyniki najnowszych badań są zaskakujące
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Wlej 1 łyżkę do szklanki z wodą i pij codziennie. Pomoże spalić tłuszcz i obniżyć cholesterol
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia
Przez ten dodatek do ciasta pierogi wychodzą twarde. To błąd, który wiele osób wciąż popełnia