Trwa ładowanie...

TKG, czyli ryż na śniadanie. Nie tylko carbonara kocha surowe jajko

Gdy klasyczna owsianka lub jajecznica ci się znudzą, sięgnij po azjatyckie smaki. Może ryż z jajkiem? Brzmi skromnie, choć jest to jedno z najbardziej zaskakujących potraw rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.

TKG to ugotowany ryż z surowym jajkiemTKG to ugotowany ryż z surowym jajkiemŹródło: 123RF
darfvea
darfvea

TKG – tamago kake gohan

TKG, czyli tamago kake gohan, to popularne w Japonii danie, zazwyczaj przygotowywane w porze śniadania. Jego siła tkwi w niebywałej prostocie – w rzeczywistości TKG to ugotowany ryż i jajko. Nic więcej, może poza obowiązkową kroplą sosu sojowego. Jak to zazwyczaj bywa z takimi prostymi, ale kultowymi daniami, także i TKG ma wiele wariantów.

Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy

Jak przygotować to danie? Nie potrzeba zbyt wielu umiejętności – wystarczy ugotować ryż, można go doprawić octem ryżowym lub tylko posolić. Japończycy często wykorzystują ryż z poprzedniego dnia, niekiedy nawet go nie podgrzewając. Po umieszczeniu porcji w miseczce należy wbić surowe jajko – oczywiście umyte i sparzone – a następnie za pomocą pałeczek wymieszać je z ryżem. W innych wariantach ryż polewa się rozkłóconym wcześniej jajkiem lub wbija samo żółtko. Do tego sos sojowy i pożywne danie gotowe.

Ci, którzy nie przepadają za wersją minimalistyczną, mogą wzbogacić "jajko na ryżu" dowolnymi dodatkami – często jest to posiekana dymka (tylko zielona część), pokruszone płaty nori, mieszanka przypraw furikake, a nawet japońskie czy koreańskie kiszonki – kimchi. Co jeszcze dodać, by wzbogacić smak TKG? To mogą być ziarna sezamu czy marynowany imbir, a dla fanów kuchni europejskiej – pokrojone awokado czy pieczone, sezonowe warzywa lub pieczony czy wędzony łosoś.

darfvea

W odróżnieniu od włoskiej carbonary, jajko w TKG jest jednym z najważniejszych elementów dania. Co ciekawe, wielu Japończyków lubi TKG z zimnym ryżem. To sprawia, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. Podczas gdy gorący makaron sprawia, że jajko w carbonarze staje się istotnym składnikiem kremowego sosu, w TKG surowe jajko i zimny ryż smakują zupełnie inaczej.

O ile Europejczyka może odrzucać charakterystyczna konsystencja ryżu wymieszanego z jajkiem (określana jest mianem neba neba), tak dla Japończyków to prawdziwy rarytas.

Jeśli nie jesteście gotowi na takie kulinarne podróże, spróbujcie gorącego ryżu wymieszanego z rozkłóconym z sosem sojowym żółtkiem – rezultatem jest kremowy ryż, przypominający nieco w swej konsystencji wzbogacone porządnym kawałkiem masła i parmezanu risotto.

TKG 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

darfvea
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
darfvea
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
darfvea
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj