TKG, czyli ryż na śniadanie. Nie tylko carbonara kocha surowe jajko

Gdy klasyczna owsianka lub jajecznica ci się znudzą, sięgnij po azjatyckie smaki. Może ryż z jajkiem? Brzmi skromnie, choć jest to jedno z najbardziej zaskakujących potraw rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.

TKG TKG to ugotowany ryż z surowym jajkiem
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

TKG – tamago kake gohan

TKG, czyli tamago kake gohan, to popularne w Japonii danie, zazwyczaj przygotowywane w porze śniadania. Jego siła tkwi w niebywałej prostocie – w rzeczywistości TKG to ugotowany ryż i jajko. Nic więcej, może poza obowiązkową kroplą sosu sojowego. Jak to zazwyczaj bywa z takimi prostymi, ale kultowymi daniami, także i TKG ma wiele wariantów.

Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy

Jak przygotować to danie? Nie potrzeba zbyt wielu umiejętności – wystarczy ugotować ryż, można go doprawić octem ryżowym lub tylko posolić. Japończycy często wykorzystują ryż z poprzedniego dnia, niekiedy nawet go nie podgrzewając. Po umieszczeniu porcji w miseczce należy wbić surowe jajko – oczywiście umyte i sparzone – a następnie za pomocą pałeczek wymieszać je z ryżem. W innych wariantach ryż polewa się rozkłóconym wcześniej jajkiem lub wbija samo żółtko. Do tego sos sojowy i pożywne danie gotowe.

Ci, którzy nie przepadają za wersją minimalistyczną, mogą wzbogacić "jajko na ryżu" dowolnymi dodatkami – często jest to posiekana dymka (tylko zielona część), pokruszone płaty nori, mieszanka przypraw furikake, a nawet japońskie czy koreańskie kiszonki – kimchi. Co jeszcze dodać, by wzbogacić smak TKG? To mogą być ziarna sezamu czy marynowany imbir, a dla fanów kuchni europejskiej – pokrojone awokado czy pieczone, sezonowe warzywa lub pieczony czy wędzony łosoś.

W odróżnieniu od włoskiej carbonary, jajko w TKG jest jednym z najważniejszych elementów dania. Co ciekawe, wielu Japończyków lubi TKG z zimnym ryżem. To sprawia, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. Podczas gdy gorący makaron sprawia, że jajko w carbonarze staje się istotnym składnikiem kremowego sosu, w TKG surowe jajko i zimny ryż smakują zupełnie inaczej.

O ile Europejczyka może odrzucać charakterystyczna konsystencja ryżu wymieszanego z jajkiem (określana jest mianem neba neba), tak dla Japończyków to prawdziwy rarytas.

Jeśli nie jesteście gotowi na takie kulinarne podróże, spróbujcie gorącego ryżu wymieszanego z rozkłóconym z sosem sojowym żółtkiem – rezultatem jest kremowy ryż, przypominający nieco w swej konsystencji wzbogacone porządnym kawałkiem masła i parmezanu risotto.

TKG
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw