TKG, czyli ryż na śniadanie. Nie tylko carbonara kocha surowe jajko

Gdy klasyczna owsianka lub jajecznica ci się znudzą, sięgnij po azjatyckie smaki. Może ryż z jajkiem? Brzmi skromnie, choć jest to jedno z najbardziej zaskakujących potraw rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.

TKG TKG to ugotowany ryż z surowym jajkiem
Źródło zdjęć: © 123RF
Karolina Rozmus

TKG – tamago kake gohan

TKG, czyli tamago kake gohan, to popularne w Japonii danie, zazwyczaj przygotowywane w porze śniadania. Jego siła tkwi w niebywałej prostocie – w rzeczywistości TKG to ugotowany ryż i jajko. Nic więcej, może poza obowiązkową kroplą sosu sojowego. Jak to zazwyczaj bywa z takimi prostymi, ale kultowymi daniami, także i TKG ma wiele wariantów.

Smacznego: przepis na orientalny makaron ryżowy

Jak przygotować to danie? Nie potrzeba zbyt wielu umiejętności – wystarczy ugotować ryż, można go doprawić octem ryżowym lub tylko posolić. Japończycy często wykorzystują ryż z poprzedniego dnia, niekiedy nawet go nie podgrzewając. Po umieszczeniu porcji w miseczce należy wbić surowe jajko – oczywiście umyte i sparzone – a następnie za pomocą pałeczek wymieszać je z ryżem. W innych wariantach ryż polewa się rozkłóconym wcześniej jajkiem lub wbija samo żółtko. Do tego sos sojowy i pożywne danie gotowe.

Ci, którzy nie przepadają za wersją minimalistyczną, mogą wzbogacić "jajko na ryżu" dowolnymi dodatkami – często jest to posiekana dymka (tylko zielona część), pokruszone płaty nori, mieszanka przypraw furikake, a nawet japońskie czy koreańskie kiszonki – kimchi. Co jeszcze dodać, by wzbogacić smak TKG? To mogą być ziarna sezamu czy marynowany imbir, a dla fanów kuchni europejskiej – pokrojone awokado czy pieczone, sezonowe warzywa lub pieczony czy wędzony łosoś.

W odróżnieniu od włoskiej carbonary, jajko w TKG jest jednym z najważniejszych elementów dania. Co ciekawe, wielu Japończyków lubi TKG z zimnym ryżem. To sprawia, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. Podczas gdy gorący makaron sprawia, że jajko w carbonarze staje się istotnym składnikiem kremowego sosu, w TKG surowe jajko i zimny ryż smakują zupełnie inaczej.

O ile Europejczyka może odrzucać charakterystyczna konsystencja ryżu wymieszanego z jajkiem (określana jest mianem neba neba), tak dla Japończyków to prawdziwy rarytas.

Jeśli nie jesteście gotowi na takie kulinarne podróże, spróbujcie gorącego ryżu wymieszanego z rozkłóconym z sosem sojowym żółtkiem – rezultatem jest kremowy ryż, przypominający nieco w swej konsystencji wzbogacone porządnym kawałkiem masła i parmezanu risotto.

TKG
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał