Trwa ładowanie...

TKG, czyli ryż na śniadanie. Nie tylko carbonara kocha surowe jajko

Gdy klasyczna owsianka lub jajecznica ci się znudzą, sięgnij po azjatyckie smaki. Może ryż z jajkiem? Brzmi skromnie, choć jest to jedno z najbardziej zaskakujących potraw rodem z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Share
TKG to ugotowany ryż z surowym jajkiem
TKG to ugotowany ryż z surowym jajkiemŹródło: 123RF
d1d167m

TKG – tamago kake gohan

TKG, czyli tamago kake gohan, to popularne w Japonii danie, zazwyczaj przygotowywane w porze śniadania. Jego siła tkwi w niebywałej prostocie – w rzeczywistości TKG to ugotowany ryż i jajko. Nic więcej, może poza obowiązkową kroplą sosu sojowego. Jak to zazwyczaj bywa z takimi prostymi, ale kultowymi daniami, także i TKG ma wiele wariantów.

Panierka Panko. Idealna do schabowego

Jak przygotować to danie? Nie potrzeba zbyt wielu umiejętności – wystarczy ugotować ryż, można go doprawić octem ryżowym lub tylko posolić. Japończycy często wykorzystują ryż z poprzedniego dnia, niekiedy nawet go nie podgrzewając. Po umieszczeniu porcji w miseczce należy wbić surowe jajko – oczywiście umyte i sparzone – a następnie za pomocą pałeczek wymieszać je z ryżem. W innych wariantach ryż polewa się rozkłóconym wcześniej jajkiem lub wbija samo żółtko. Do tego sos sojowy i pożywne danie gotowe.

d1d167m

Ci, którzy nie przepadają za wersją minimalistyczną, mogą wzbogacić "jajko na ryżu" dowolnymi dodatkami – często jest to posiekana dymka (tylko zielona część), pokruszone płaty nori, mieszanka przypraw furikake, a nawet japońskie czy koreańskie kiszonki – kimchi. Co jeszcze dodać, by wzbogacić smak TKG? To mogą być ziarna sezamu czy marynowany imbir, a dla fanów kuchni europejskiej – pokrojone awokado czy pieczone, sezonowe warzywa lub pieczony czy wędzony łosoś.

W odróżnieniu od włoskiej carbonary, jajko w TKG jest jednym z najważniejszych elementów dania. Co ciekawe, wielu Japończyków lubi TKG z zimnym ryżem. To sprawia, że potrawa nabiera zupełnie innego wymiaru. Podczas gdy gorący makaron sprawia, że jajko w carbonarze staje się istotnym składnikiem kremowego sosu, w TKG surowe jajko i zimny ryż smakują zupełnie inaczej.

O ile Europejczyka może odrzucać charakterystyczna konsystencja ryżu wymieszanego z jajkiem (określana jest mianem neba neba), tak dla Japończyków to prawdziwy rarytas.

Jeśli nie jesteście gotowi na takie kulinarne podróże, spróbujcie gorącego ryżu wymieszanego z rozkłóconym z sosem sojowym żółtkiem – rezultatem jest kremowy ryż, przypominający nieco w swej konsystencji wzbogacone porządnym kawałkiem masła i parmezanu risotto.

  123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

Wczoraj był rosół, a dziś pyszne bułeczki. Genialny przepis

Opadnięty, wodnisty, niedopieczony? Jak uratować świąteczny sernik

Rolada bezowa z serkiem mascarpone. Bajeczny deser

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d1d167m

Podziel się opinią

Share
d1d167m
d1d167m
Więcej tematów