Gdy już nie możesz patrzeć na świąteczny sernik… Przerób go na obłędny deser!
Jeśli został ci spory kawałek sernika i grozi mu pleśń lub jeżeli już nie możesz na niego patrzeć, nie czekaj! Przerób go na niebywale prosty, ale przy tym bardzo efektowny deser, zwany cake pops. Dzieci pokochają te serowe kuleczki, więc lepiej zrób od razu z podwójnej porcji.
Czas przygotowania: | |
Okazja: |
Składniki na ok. 15-20 kulek
- 500-600 g domowego sernika – bez polewy i spodu
- ok. 20 patyczków do lizaków (można zastąpić cienkimi słomkami do napojów lub papilotkami do trufli)
- 250 g czekolady – pół na pół mleczna i gorzka
- ½ łyżki nierafinowanego oleju kokosowego lub roztopionego masła
- ulubione dodatki do obtoczenia: wiórki kokosowe, posypka cukrowa, mielone migdały lub orzechy laskowe, rozdrobnione liofilizowane truskawki itp.
- Z sernika odrywać kawałki i formować kulki o średnicy 3-5 cm. Jeśli sernik za bardzo się kruszy, można do niego dodać 2 łyżki dowolnego alkoholu lub mleka (jeśli cake pops będą jadły dzieci).
- Kulki układać w równych rzędach na wyłożonym folią spożywczą talerzu. Po wykorzystaniu całego sernika przełożyć cake pops do zamrażalnika na ok. 20-30 minut.
- W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady i dodać do nich tłuszcz – masło lub olej kokosowy.
- Kulki wyjąć z zamrażalnika i każdą z osobna nabijać na patyczek.
- Następnie, trzymając za patyczek, sernikowe cake pops zanurzać w czekoladzie i obsypywać ulubionymi dodatkami.
- Układać w papierowych papilotkach patyczkiem do góry lub wbijać patyczki w kawałek styropianu, pozwalając polewie zastygnąć.
- Gotowe cake pops przechowywać w lodówce – wytrzymają nawet 2-3 dni.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze