Ulubione masło Magdy Gessler
Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić. Zacznij używać masła ghee. Jest o wiele o wiele zdrowsze - sama Magda Gessler poleca je do smażenia. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Otóż dobrze wszystkim znane masło klarowane. Nie musisz zaraz biec po nie do sklepu, równie dobrze możesz zrobić je sam w domu. Przygotowanie takiego masła samodzielnie wcale nie jest trudne - zajmuje dosłownie kilka chwil! Zobacz, jak to zrobić.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Smak i zdrowie
Dzięki klarowaniu, czyli powolnemu podgrzewaniu, z masła pozbywamy się wody, a przede wszytkim białka i laktozy - to bardzo dobra wiadomość dla osób, które ich nie tolerują. Masło poddane procesowi klarowania nadaje potrawom wyjątkowy smak i świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Magda Gessler, radzi, by np. kotlety de vollaille smażyć właśnie na nim. Dlaczego? Otóż temperatura dymienia masła klarowanego jest o ok. 100 st. wyższa niż zwykłego masła. Składa się ono niemalże z samego czystego tłuszczu i choć w 100 g znajduje się aż 900 kcal, to jednak osoby odchudzające się nie powinny się go obawiać, ponieważ przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.
Przepis krok po kroku na domowe masło klarowane
Aby sklarować masło, najpierw musisz pokroić je w kostkę, a następnie przełożyć do garnka. Pamiętaj, że naczynie nie może być mokre, gdyż w przeciwnym razie masło może zacząć pryskać i możesz się poparzyć. Pod garnkiem włącz niewielki ogień i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści - nie mieszaj go.
W momencie, kiedy masło zacznie się delikatnie gotować, na jego powierzchni pojawi się biała piana. Po pewnym czasie powinieneś dostrzec 3 warstwy: pierwsza to biała piana, druga - masło klarowane, a na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.
Teraz przed tobą najtrudniejsza część zadania - musisz oddzielić masło klarowane od piany i zbędnych substancji. Zacznij od pozbycia się piany - po prostu zrób to łyżką kuchenną w trakcie gotowania się masła. Musisz robić to bardzo delikatnie, tak, by warstwa niepotrzebnych substancji została nienaruszona.
Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta - po kolorze. Musi być lekko złote, nigdy ciemne czy brązowe.
Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać "złote masło", ale uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Sklarowane masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.
Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz je przecedzić, by pozbyć się resztek jedzenia. Jeśli masło klarowane ściemnieje, to znak, że najwyższy czas już je wyrzucić i przygotować domowym sposobem nowe. Powodzenia!
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.