Ulubione masło Magdy Gessler

Jeśli do tej pory smażyłeś lub piekłeś potrawy na zwykłym maśle, to najwyższy czas to zmienić. Zacznij używać masła ghee. Jest o wiele o wiele zdrowsze - sama Magda Gessler poleca je do smażenia. Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? Otóż dobrze wszystkim znane masło klarowane. Nie musisz zaraz biec po nie do sklepu, równie dobrze możesz zrobić je sam w domu. Przygotowanie takiego masła samodzielnie wcale nie jest trudne - zajmuje dosłownie kilka chwil! Zobacz, jak to zrobić.

Masło klarowane
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Karolina Wójciga

Smak i zdrowie

Dzięki klarowaniu, czyli powolnemu podgrzewaniu, z masła pozbywamy się wody, a przede wszytkim białka i laktozy - to bardzo dobra wiadomość dla osób, które ich nie tolerują. Masło poddane procesowi klarowania nadaje potrawom wyjątkowy smak i świetnie nadaje się zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich. Magda Gessler, radzi, by np. kotlety de vollaille smażyć właśnie na nim. Dlaczego? Otóż temperatura dymienia masła klarowanego jest o ok. 100 st. wyższa niż zwykłego masła. Składa się ono niemalże z samego czystego tłuszczu i choć w 100 g znajduje się aż 900 kcal, to jednak osoby odchudzające się nie powinny się go obawiać, ponieważ przyspiesza metabolizm i ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej.

Przepis krok po kroku na domowe masło klarowane

Aby sklarować masło, najpierw musisz pokroić je w kostkę, a następnie przełożyć do garnka. Pamiętaj, że naczynie nie może być mokre, gdyż w przeciwnym razie masło może zacząć pryskać i możesz się poparzyć. Pod garnkiem włącz niewielki ogień i poczekaj, aż masło całkowicie się rozpuści - nie mieszaj go.
W momencie, kiedy masło zacznie się delikatnie gotować, na jego powierzchni pojawi się biała piana. Po pewnym czasie powinieneś dostrzec 3 warstwy: pierwsza to biała piana, druga - masło klarowane, a na dnie pozostałe substancje, których nie potrzebujemy.
Teraz przed tobą najtrudniejsza część zadania - musisz oddzielić masło klarowane od piany i zbędnych substancji. Zacznij od pozbycia się piany - po prostu zrób to łyżką kuchenną w trakcie gotowania się masła. Musisz robić to bardzo delikatnie, tak, by warstwa niepotrzebnych substancji została nienaruszona.
Jak rozpoznać, że masło jest dobrze sklarowane? Odpowiedź jest prosta  - po kolorze. Musi być lekko złote, nigdy ciemne czy brązowe.
Kiedy pozbędziesz się już całej piany, przy pomocy chochelki zacznij delikatnie zbierać "złote masło", ale uważając przy tym, by nie naruszyć warstwy, która znajduje się pod nim. Sklarowane masło przelej do słoiczka i pozostaw do wystygnięcia.
Masło przechowuj w lodówce nawet do kilku miesięcy, a jedną jego porcję możesz używać nawet kilkukrotnie, dopóki będzie jasne i pachnące. Jednak pamiętaj, że po każdym smażeniu musisz je przecedzić, by pozbyć się resztek jedzenia. Jeśli masło klarowane ściemnieje, to znak, że najwyższy czas już je wyrzucić i przygotować domowym sposobem nowe. Powodzenia!

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm