Domowe masło smakowe
Pietruszkowe, czosnkowe, ziołowe... Masło smakowe to pyszne urozmaicenie, ale zamiast przepłacać w sklepie, lepiej zrobić je samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a możemy dodać ulubione składniki, tworząc nowe połączenie smaków. Oto kilka prostych propozycji.
Masło z dodatkami
Pietruszkowe, czosnkowe, ziołowe... Masło smakowe to pyszne urozmaicenie, ale zamiast przepłacać w sklepie, lepiej zrobić je samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a możemy dodać ulubione składniki, tworząc nowe połączenie smaków. Oto kilka prostych propozycji.
Uwaga na maślane podróbki
Masło ziołowe
Składniki: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 250 g masła w temperaturze pokojowej, 1/3 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu, sól do smaku.
Przygotowanie: masło wystarczy połączyć z przyprawami i nakładać na pieczywo lub dodawać do potraw. Dla urozmaicenia można wykorzystać też zioła prowansalskie i zmiksowane (odsączone z zalewy) suszone pomidory.
Masło solone
To masło jest naprawdę proste, dlatego zamiast kupować gotową małą kostkę za około 10 złotych, lepiej przygotować je w domu. Do przyprawiania najlepiej użyć świeżo mielonej soli morskiej lub himalajskiej. Idealnie smakuje po kilku godzinach "przegryzienia".
Masło pietruszkowe
Składniki: 250 g masła, świeża natka pietruszki, bardzo drobno posiekana, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku. Uwaga! Aromat pietruszki sprawi, że sól i pieprz można dodać zaledwie symbolicznie. Takie masło doskonale komponuje się np. z gorącą kolbą kukurydzy.
Masło czosnkowe
Składniki: 250 g masła, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: czosnek obrać i przepuścić przez praskę (można też drobno posiekać, jeśli chcemy, aby masło było bardziej "chrupiące"). Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku. To połączenie najlepiej smakuje z gorącym pieczywem, ale można je wykorzystać również do przygotowania krewetek.
Masło cytrynowe
Składniki: 250 g masła, garść listków bazylii, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.
*Przygotowanie: *masło w temperaturze pokojowej połączyć z posiekaną bazylią, dodać koperek i sok z cytryny. Doprawić do smaku.