Domowe masło smakowe

Pietruszkowe, czosnkowe, ziołowe... Masło smakowe to pyszne urozmaicenie, ale zamiast przepłacać w sklepie, lepiej zrobić je samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a możemy dodać ulubione składniki, tworząc nowe połączenie smaków. Oto kilka prostych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Masło z dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Pietruszkowe, czosnkowe, ziołowe... Masło smakowe to pyszne urozmaicenie, ale zamiast przepłacać w sklepie, lepiej zrobić je samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a możemy dodać ulubione składniki, tworząc nowe połączenie smaków. Oto kilka prostych propozycji.

/ 7Uwaga na maślane podróbki

/ 7Masło ziołowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 250 g masła w temperaturze pokojowej, 1/3 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu, sól do smaku.

Przygotowanie: masło wystarczy połączyć z przyprawami i nakładać na pieczywo lub dodawać do potraw. Dla urozmaicenia można wykorzystać też zioła prowansalskie i zmiksowane (odsączone z zalewy) suszone pomidory.

/ 7Masło solone

Obraz
© 123RF.COM

To masło jest naprawdę proste, dlatego zamiast kupować gotową małą kostkę za około 10 złotych, lepiej przygotować je w domu. Do przyprawiania najlepiej użyć świeżo mielonej soli morskiej lub himalajskiej. Idealnie smakuje po kilku godzinach "przegryzienia".

/ 7Masło pietruszkowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g masła, świeża natka pietruszki, bardzo drobno posiekana, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku. Uwaga! Aromat pietruszki sprawi, że sól i pieprz można dodać zaledwie symbolicznie. Takie masło doskonale komponuje się np. z gorącą kolbą kukurydzy.

/ 7Masło czosnkowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g masła, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: czosnek obrać i przepuścić przez praskę (można też drobno posiekać, jeśli chcemy, aby masło było bardziej "chrupiące"). Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku. To połączenie najlepiej smakuje z gorącym pieczywem, ale można je wykorzystać również do przygotowania krewetek.

/ 7Masło cytrynowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g masła, garść listków bazylii, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *masło w temperaturze pokojowej połączyć z posiekaną bazylią, dodać koperek i sok z cytryny. Doprawić do smaku.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść