Domowe masło smakowe

Pietruszkowe, czosnkowe, ziołowe... Masło smakowe to pyszne urozmaicenie, ale zamiast przepłacać w sklepie, lepiej zrobić je samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a możemy dodać ulubione składniki, tworząc nowe połączenie smaków. Oto kilka prostych propozycji.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 7Masło z dodatkami

Obraz
© 123RF.COM

Pietruszkowe, czosnkowe, ziołowe... Masło smakowe to pyszne urozmaicenie, ale zamiast przepłacać w sklepie, lepiej zrobić je samodzielnie. Przepis nie jest skomplikowany, a możemy dodać ulubione składniki, tworząc nowe połączenie smaków. Oto kilka prostych propozycji.

/ 7Uwaga na maślane podróbki

/ 7Masło ziołowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 250 g masła w temperaturze pokojowej, 1/3 łyżeczki kolorowego świeżo mielonego pieprzu, sól do smaku.

Przygotowanie: masło wystarczy połączyć z przyprawami i nakładać na pieczywo lub dodawać do potraw. Dla urozmaicenia można wykorzystać też zioła prowansalskie i zmiksowane (odsączone z zalewy) suszone pomidory.

/ 7Masło solone

Obraz
© 123RF.COM

To masło jest naprawdę proste, dlatego zamiast kupować gotową małą kostkę za około 10 złotych, lepiej przygotować je w domu. Do przyprawiania najlepiej użyć świeżo mielonej soli morskiej lub himalajskiej. Idealnie smakuje po kilku godzinach "przegryzienia".

/ 7Masło pietruszkowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g masła, świeża natka pietruszki, bardzo drobno posiekana, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *składniki dokładnie ze sobą połączyć, doprawić do smaku. Uwaga! Aromat pietruszki sprawi, że sól i pieprz można dodać zaledwie symbolicznie. Takie masło doskonale komponuje się np. z gorącą kolbą kukurydzy.

/ 7Masło czosnkowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g masła, 2-3 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie: czosnek obrać i przepuścić przez praskę (można też drobno posiekać, jeśli chcemy, aby masło było bardziej "chrupiące"). Masło w temperaturze pokojowej wymieszać z czosnkiem i doprawić do smaku. To połączenie najlepiej smakuje z gorącym pieczywem, ale można je wykorzystać również do przygotowania krewetek.

/ 7Masło cytrynowe

Obraz
© 123RF.COM

Składniki: 250 g masła, garść listków bazylii, 1/2 pęczka posiekanego koperku, 2 łyżeczki soku z cytryny, sól i pieprz do smaku.

*Przygotowanie: *masło w temperaturze pokojowej połączyć z posiekaną bazylią, dodać koperek i sok z cytryny. Doprawić do smaku.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce