Trwa ładowanie...
d4fh74z
06-12-2022 12:29

Udko pieczone w kiszonej kapuście z kminkiem

Przepis

udka kurczaka pieczone na kiszonej kapuście to banalnie prosty w przygotowaniu, ale bardzo smaczny obiad. Kapustę można urozmaicić, dodając do niej posiekaną cebulkę, pieczarki czy odrobinę koncentratu pomidorowego.

d4fh74z
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 4 średnie udka
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 8 kulek jałowca
  • łyżeczka kminku
  • 100 ml wody do podlania kapusty
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
Przepis
  • Umyte mięso przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. Ostawić do lodówki na pół godziny. Kminek zmiażdżyć w moździerzu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
  • Przygotować naczynie żaroodporne. Spód wyłożyć kapustą, dodać jałowiec oraz kminek.
  • Dodać mięso - najlepiej skórą do góry i przykryć naczynie. Piec około 45 minut, przy czym po 30 minutach warto zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zapiekło, a skórka zarumieniła.
  • Podawać z ziemniaczanymi kulkami lub grillowanymi ziemniaczkami.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Udko pieczone w kiszonej kapuście z kminkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fh74z
d4fh74z
d4fh74z
d4fh74z
Więcej tematów
d4fh74z