Trwa ładowanie...
d45rcom
d45rcom

Udko pieczone w kiszonej kapuście z kminkiem

Przepis
3.7
(9 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 3 średnie udka
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 8 kulek jałowca
  • łyżeczka kminku
  • 100 ml wody do podlania kapusty
  • sól i pieprz ziołowy do smaku
Przepis

Umyte mięso przyprawić z każdej strony solą i pieprzem. Ostawić do lodówki na pół godziny. Kminek zmiażdżyć w moździerzu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.

Przygotować naczynie żaroodporne. Spód wyłożyć kapustą, dodać jałowiec oraz kminek. Dodać mięso - najlepiej skórą do góry i przykryć naczynie. Piec około 45 minut, przy czym po 30 minutach warto zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zapiekło, a skórka zarumieniła.

Podawać z ziemniaczanymi kulkami lub grillowanymi ziemniaczkami.

Podziel się opinią

Share
d45rcom
d45rcom

d45rcom
d45rcom
d45rcom