Trendy kulinarne. Co jest modne na stołach?

Wiadomo nie od dziś, że jedzenie to jedna z naszych ulubionych czynności. Ostatnio nastąpił zwrot w stronę kulinariów, które stały się trendem społecznym, modą i dla niektórych uzależniającym hobby. O wiele częściej, niż choćby 5 lat temu, o jedzeniu się pisze i dyskutuje.

W tym roku jemy jeszcze smaczniej i zdrowiej niż do tej pory
Źródło zdjęć: © 123RF

Hitem minionego roku były tak zwane superfood, czyli produkty naturalne, bogate w wartości odżywcze. Na liście najlepszych produktów ze świata znalazły się jagody goi, nasiona chia, jadalna cibora, orzechy tygrysie i matcha. A potem dołączono do niej polskie superfood - aronię, brokuły, chrzan, czosnek, dynię i czarne jagody.

Co jest modne w tym roku?

Specjaliści i badacze kulinariów uważają, że Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, poszukują nowych inspiracji. Od kilku lat na naszych stołach dzieje się istotna w tej dziedzinie rewolucja. Nieustannie mamy chęć na odkrywanie nowych smaków i kulinarne eksperymenty. A niektórzy nawet podróżują po całym świecie, aby zjeść obiad w słynnej restauracji na drugiej półkuli.

W tym roku jemy jeszcze smaczniej i zdrowiej niż do tej pory! Zgodnie z tegorocznymi trendami, nasze posiłki mają być bardziej kolorowe i urozmaicone. Nie marnujemy jedzenia i zdobywamy je lokalnie.

Zobacz też: Gotowanie w duchu zero waste. Czipsy z obierek

Trendy kulinarne, które zdominują najbliższe miesiące

  • Zjemy jeszcze mniej mięsa. Wegetariańskie i wegańskie zamienniki produktów zwierzęcych znajdą się na stołach zagorzałych mięsożerców! Ekologiczne i świadome odżywianie zdominuje nasze posiłki i taki kierunek będzie też panował w restauracjach. Mięsne składniki zastąpią roślinne dodatki. A więc tofu, soja, tempeh, rośliny strączkowe.
  • Kuchnia koreańska i azjatycka. Coraz bardziej kuchnia ta zdobywa rzesze swoich wyznawców. Pokochaliśmy już ramen, pho i azjatyckie pierożki. Teraz czas na kimchi i koreańskie grille gogigui - można smażyć na nich wszystko, co nam przyjdzie do głowy. Mięsa będzie zdecydowanie mniej, natomiast kiszonki, bakłażany, bataty, cebule i inne warzywa na pewno będą wiodły tu prym.
  • Naturalne probiotyki. Ze względu na coraz częstsze problemy trawienne, nietolerancje pokarmowe i dolegliwości jelitowe. A więc zwrócimy się jeszcze bardziej ku wspomnianym wyżej kiszonkom roślinnym - kimchi, kapusta kiszona, kwas chlebowy, buraki. A poza tym naturalne jogurty i kefiry.
  • Jedzenie dla przyjemności, czyli comfort food. Okazuje się, że podobnie do narodów z południa naszego kontynentu, będziemy z radością przygotowywać jedzenie, ciesząc się nie tylko jego smakiem, ale też wyglądem i sposobem podania. Radość przyniesie nam także sam rytuał posiłków, spożywanie ich w gronie bliskich i przyjaciół. I jeszcze bardziej niż dotychczas będziemy celebrować wspólne gotowanie i potem jedzenie przy wspólnym stole.
  • Produkty z legalnych hodowli konopi. Tutaj prym zdobywa olej z konopi, który uważa się za produkt pomagający w profilaktyce nowotworowej. Inne pochodne konopi jak nasiona, olejki, żele i pasty - jako dodatki do jedzenia i produkty kosmetyczne.
  • Produkty lokalne. Coraz częściej chcemy wiedzieć, skąd pochodzi nasze jedzenie. Ważne dla wielu z nas jest, że ta rzodkiewka czy ten kalafior wyprodukował znajomy rolnik, który sam sprzedaje produkty ze swojego pola. Będziemy też z większym entuzjazmem pielęgnować własne ogródki na balkonach i na domowych parapetach czy w przestrzeni miejskiej. Poza tym będziemy z przyjemnością zbierać warzywa i owoce u zaprzyjaźnionych producentów i dzielić się nimi z bliskimi i znajomymi.
  • Świeże zioła to kolejny trend kulinarny. Będziemy je dodawać do każdego dania, napojów i drinków. A więc także z radością hodować i częściej kupować ze sprawdzonych źródeł.
  • Słono-kwaśne i słono-słodkie smaki będą królować w najbliższych miesiącach na naszych talerzach. Jak wiadomo sól może być składnikiem potrawy lub tylko jej dekoracją. Przełamuje wszelkie smaki, choć w większej ilości nie jest zdrowa.
  • Nie marnowanie jedzenia, gotowanie z resztek i dzielenie się jedzeniem. Ta globalna tendencja z 2018 roku jest kontynuowana. Zero waste cooking zrzesza szefów kuchni i właścicieli słynnych restauracji, celebrytów i ludzi świadomych, że warto tak żyć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji