Trendy kulinarne. Co jest modne na stołach?

Wiadomo nie od dziś, że jedzenie to jedna z naszych ulubionych czynności. Ostatnio nastąpił zwrot w stronę kulinariów, które stały się trendem społecznym, modą i dla niektórych uzależniającym hobby. O wiele częściej, niż choćby 5 lat temu, o jedzeniu się pisze i dyskutuje.

W tym roku jemy jeszcze smaczniej i zdrowiej niż do tej pory
Źródło zdjęć: © 123RF

Hitem minionego roku były tak zwane superfood, czyli produkty naturalne, bogate w wartości odżywcze. Na liście najlepszych produktów ze świata znalazły się jagody goi, nasiona chia, jadalna cibora, orzechy tygrysie i matcha. A potem dołączono do niej polskie superfood - aronię, brokuły, chrzan, czosnek, dynię i czarne jagody.

Co jest modne w tym roku?

Specjaliści i badacze kulinariów uważają, że Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, poszukują nowych inspiracji. Od kilku lat na naszych stołach dzieje się istotna w tej dziedzinie rewolucja. Nieustannie mamy chęć na odkrywanie nowych smaków i kulinarne eksperymenty. A niektórzy nawet podróżują po całym świecie, aby zjeść obiad w słynnej restauracji na drugiej półkuli.

W tym roku jemy jeszcze smaczniej i zdrowiej niż do tej pory! Zgodnie z tegorocznymi trendami, nasze posiłki mają być bardziej kolorowe i urozmaicone. Nie marnujemy jedzenia i zdobywamy je lokalnie.

Zobacz też: Gotowanie w duchu zero waste. Czipsy z obierek

Trendy kulinarne, które zdominują najbliższe miesiące

  • Zjemy jeszcze mniej mięsa. Wegetariańskie i wegańskie zamienniki produktów zwierzęcych znajdą się na stołach zagorzałych mięsożerców! Ekologiczne i świadome odżywianie zdominuje nasze posiłki i taki kierunek będzie też panował w restauracjach. Mięsne składniki zastąpią roślinne dodatki. A więc tofu, soja, tempeh, rośliny strączkowe.
  • Kuchnia koreańska i azjatycka. Coraz bardziej kuchnia ta zdobywa rzesze swoich wyznawców. Pokochaliśmy już ramen, pho i azjatyckie pierożki. Teraz czas na kimchi i koreańskie grille gogigui - można smażyć na nich wszystko, co nam przyjdzie do głowy. Mięsa będzie zdecydowanie mniej, natomiast kiszonki, bakłażany, bataty, cebule i inne warzywa na pewno będą wiodły tu prym.
  • Naturalne probiotyki. Ze względu na coraz częstsze problemy trawienne, nietolerancje pokarmowe i dolegliwości jelitowe. A więc zwrócimy się jeszcze bardziej ku wspomnianym wyżej kiszonkom roślinnym - kimchi, kapusta kiszona, kwas chlebowy, buraki. A poza tym naturalne jogurty i kefiry.
  • Jedzenie dla przyjemności, czyli comfort food. Okazuje się, że podobnie do narodów z południa naszego kontynentu, będziemy z radością przygotowywać jedzenie, ciesząc się nie tylko jego smakiem, ale też wyglądem i sposobem podania. Radość przyniesie nam także sam rytuał posiłków, spożywanie ich w gronie bliskich i przyjaciół. I jeszcze bardziej niż dotychczas będziemy celebrować wspólne gotowanie i potem jedzenie przy wspólnym stole.
  • Produkty z legalnych hodowli konopi. Tutaj prym zdobywa olej z konopi, który uważa się za produkt pomagający w profilaktyce nowotworowej. Inne pochodne konopi jak nasiona, olejki, żele i pasty - jako dodatki do jedzenia i produkty kosmetyczne.
  • Produkty lokalne. Coraz częściej chcemy wiedzieć, skąd pochodzi nasze jedzenie. Ważne dla wielu z nas jest, że ta rzodkiewka czy ten kalafior wyprodukował znajomy rolnik, który sam sprzedaje produkty ze swojego pola. Będziemy też z większym entuzjazmem pielęgnować własne ogródki na balkonach i na domowych parapetach czy w przestrzeni miejskiej. Poza tym będziemy z przyjemnością zbierać warzywa i owoce u zaprzyjaźnionych producentów i dzielić się nimi z bliskimi i znajomymi.
  • Świeże zioła to kolejny trend kulinarny. Będziemy je dodawać do każdego dania, napojów i drinków. A więc także z radością hodować i częściej kupować ze sprawdzonych źródeł.
  • Słono-kwaśne i słono-słodkie smaki będą królować w najbliższych miesiącach na naszych talerzach. Jak wiadomo sól może być składnikiem potrawy lub tylko jej dekoracją. Przełamuje wszelkie smaki, choć w większej ilości nie jest zdrowa.
  • Nie marnowanie jedzenia, gotowanie z resztek i dzielenie się jedzeniem. Ta globalna tendencja z 2018 roku jest kontynuowana. Zero waste cooking zrzesza szefów kuchni i właścicieli słynnych restauracji, celebrytów i ludzi świadomych, że warto tak żyć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach