Polskie super produkty

None

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 10Siemię lniane

Obraz
© 123RF.COM

Każdy kraj ma takie produkty, które są dla niego charakterystyczne. Wiele z nich to prawdziwy powód do dumy - są smaczne i zdrowe. W Polsce także znajdziemy wiele składników kulinarnych, którymi powinniśmy chwalić się na świecie. Oto dziesięć z nich.

Nasiona lnu, czyli siemię jest powszechnie znane od setek lat. W tych nasionach najbardziej cenne są tłuszcze - głównie kwasy wielonienasycone oraz jednonienasycone, które pełnią w organizmie wiele ważnych funkcji, m.in. wpływają na poziom cholesterolu, zapobiegają powstawaniu nadciśnienia tętniczego, chorób serca oraz miażdżycy. Siemię lniane obfituje w błonnik, który pomaga oczyścić organizm z toksyn, reguluje pracę jelit, dlatego też siemię pomocne jest przy biegunkach oraz zaparciach. Warto włączyć je do codziennej diety jako składnik musli czy owsianek.

/ 10Czarnuszka

Obraz
© 123RF.COM

Małe, czarne nasiona pięknego, błękitnego kwiatka - czarnuszki, nie są może dziś specyficznie polskim produktem, ale przez całe stulecia były obecne w polskiej kuchni. Zawierają one ponad 100 substancji, które pomagają na krążenie, cerę, leczą lub zapobiegają chorobom układu pokarmowego, wspomagają trawienie, wspomagają organizm w walce z alergiami, etc. Czarnuszki używamy głównie w wypiekach - jako dodatek do pieczywa, naleśników, klusek. Prażone nasiona doskonale pasują do sałatek warzywnych.

/ 10Ogórecznik

Obraz
© 123RF.COM

Ta roślina, dziś głównie ogrodowa, choć spotykana także w stanie dzikim, jest bardzo ciekawa. Liście i kwiaty ogórecznika, zwanego niegdyś boragiem, są jadalne, a w smaku do złudzenia przypominają ogórek. W odróżnieniu jednak od tego warzywa, zawierają mniej wody, a więcej cennych witamin i minerałów. Ogórecznik, dzięki zawartości flawonoidów i śluzów, działa przeciwzapalnie, a także bakteriobójczo, osłonowo, wykrztuśnie, napotnie, lekko moczopędnie oraz uspokajająco. Wyciągi wodne z boragu leczą zapalenia błon śluzowych jamy ustnej, przełyku, żołądka i jelit, a także śluzówkę układu oddechowego. W kuchni wykorzystujemy zarówno kwiaty, jak i liście - jako składnik sałatek czy dań warzywnych.

/ 10Rokitnik

Obraz
© 123RF.COM

Każdy turysta, wypoczywający nad polskim morzem kojarzy bladozielone krzewy obsypane żółtymi jagodami. To właśnie rokitnik, jeden z najbardziej charakterystycznych polskich produktów. Rokitnik to jedna z najcenniejszych roślin rosnących w naszym klimacie, właściwościami nie ustępuje coraz bardziej modnym jagodom goji. Zawiera połączenie składników, które zwykle nie występują w pojedynczych produktach. W zależności od odmiany może dostarczać 300-3000 mg witaminy C w 100 g. Co ważne, zawiera substancje, które znacznie ograniczają utratę tej witaminy podczas gotowania czy przechowywania. Owoce rokitnika, a także wyciskany z nich sok, są dość cierpkie. Sok najlepiej dodawać do koktajli i soków ze słodkich owoców. Ze świeżych owoców można przygotować różne przetwory, konfitury, nalewki, a nawet musztardę.

/ 10Kasza jaglana

Obraz
© 123RF.COM

To prawdziwie polska królowa kasz. Tytuł ten zawdzięcza swym właściwościom - jako jedna z nielicznych odkwasza organizm, co jest nieocenioną zaletą. Kasza jaglana obfituje w wiele witamin i składników mineralnych. Zawiera również mnóstwo lecytyny, która wpływa na poprawę pamięci oraz koncentracji. Równocześnie kasza ta nie zawiera glutenu, którego unika coraz więcej osób. Gotując kaszę jaglaną pamiętajmy o tym, że najpierw musi być dokładnie opłukana zimną wodą. Inaczej poskleja się i niedokładnie ugotuje. Kasza jaglana pasuje nie tylko do dań obiadowych, np. mięs czy warzyw. Dobrze się także komponuje z owocami i lżejszymi dodatkami, serwowana np. na śniadanie.

/ 10Żurawina

Obraz
© Shutterstock.com

Rosnąca na podmokłych terenach całej Polski żurawina przez wieki była bardzo cennym źródłem witaminy C - po zbiorach suszono ją i wykorzystywano zimą, gdy innych owoców i warzyw nie było. Jednak bogactwo witaminy C, to nie jedyna zaleta tej smacznej i zdrowej rośliny. Żurawina ma silne właściwości przeciwbakteryjne, dzięki czemu skutecznie zwalcza choroby układu moczowego, pokarmowego, stany zapalne dziąseł. Zawarte w tych owocach proantocyjanidy nie niszczą bakterii, tylko zapobiegają ich przyleganiu do ścianek organów takich jak pęcherz czy żołądek, do zębów i do dziąseł. Żurawiny dodajemy do musli, przygotowujemy z nich kompotu, kisiele, soki, czy konfiturę do mięs.

/ 10Syrop z mniszka

Obraz
© Fotolia

Syropy z ziół nie muszą być niesmaczne. Jednym z takich przykładów jest właśnie, specyficzny dla Polski, syrop z mniszka lekarskiego, czyli pospolitego mlecza. Łatwo zrobić go w domu. Zbieramy całe kwiaty mniszka, oczywiście z łąk i ugorów położonych daleko od dróg. Wkładamy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą. Gotujemy ok. 15 minut. Pod koniec gotowania dodajemy wyparzoną i dobrze wyszorowaną cytrynę pokrojoną na plastry. Odstawiamy na noc, odcedzamy przez gazę i do wywaru dodajemy cukier. Gotujemy jeszcze raz i rozlewamy do słoiczków. To nie tylko środek na przeziębienia, ale także znakomity dodatek do wypieków i deserów.

/ 10Rumianek

Obraz
© Shutterstock.com

Ten pospolity chwast jest bardzo charakterystyczny dla polskiej kuchni i medycyny ludowej. Zbiera się same koszyczki kwiatowe i suszy w ciemnym, ale w przewiewnym miejscu. Przyrządza się z nich później napary o działaniu kojącym, odkażającym, przeciwzapalnym i przeciwskurczowym. Pomocny jest przy bólach żołądka i jelit (kolki, wzdęcia), przy schorzeniach wątroby i przy bólach menstruacyjnych. Rumianek, zasypany cukrem, wytwarza sok, który może być używany jako dodatek smakowo-zapachowy przy wyrobie ciast i deserów.

/ 10Pokrzywa

Obraz
© 123RF.COM

Ten pospolity chwast, to prawdziwa królowa polskich stołów i apteczek. Pokrzywa zawiera wiele substancji, które działają oczyszczająco, wspomagają usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii, łagodzą stany zapalne organizmu, zwiększają odporność oraz pobudzają pracę układu moczowego. Roślina ta ma również zastosowanie zewnętrzne, płukanka wzmocni i odżywi cebulki włosów. Jest nieocenionym składnikiem diety wiosennej, kiedy mamy naturalną potrzebę oczyszczenia organizmu i wzmocnienia jakości krwi. Wystarczy zerwać trochę młodych liści pokrzywy, posiekać je, polać oliwą i zjeść w sałatce. Znakomita jest także duszona jak szpinak - ma podobny smak, ale jest o wiele zdrowsza.

10 / 10Kiszona kapusta

Obraz
© 123RF.COM

Polska kiszona kapusta jest najlepsza na świecie - to wiedzą wszyscy, którzy jej spróbowali. Jest także bardzo zdrowa. Dzięki dużej zawartości witamin oraz składników mineralnych tak przyrządzona kapusta wzmacnia odporność, oczyszcza organizm z toksyn, a bakterie które powstają w procesie fermentacji, poprawiają florę bakteryjną przewodu pokarmowego regulując tym samym trawienie. Potrawy z kapusty kiszonej znamy wszyscy. Przygotowując samodzielnie kapustę do kiszenia, warto zostawić kilka całych główek. Gołąbki przygotowane z kiszonych liści są bowiem jeszcze smaczniejsze niż z surowej.

AD/mp/WP Kuchnia

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja