Ramen
- Wywar
- 6l wody
- 2kg surowego kurczaka(mogą być kości)
- 1 cebula średniej wielkości( dla narutowego wyglądu najlepiej czerwona)
- 2 średnie marchewki
- Włoszczyzna ( jak ktoś lubi może dodać kapustę pekińską)
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- Sól do smaku
- Baza Ramen
- 1 łyżka oleju do smażenia
- 1 łyżeczka oleju sezamowego (ostatecznie sojowego)
- Ok. 2 ząbków posiekanego czosnku -
- Ok. 1 łyżeczka imbiru siekanego ( najlepiej świeżego dla aromatu) _
- 2-3 łyżki pasty miso -
- 50 ml sosu japońskiego -
- 1 łyżka rozpuszczonej kostki rosołowej
- Chilli lub ostre papryczki
- Sól i pieprz do smaku
- Makaron
- Można użyć 3 rodzajów makaronu: japoński(najlepszy), polski(byle by był długi i cienki), Z zupek chińskich(najgorzej i w ostateczności?bleee)
- Dekoracja
- Aby nasza zupa nie była jak szkolne mundurki przystroimy ją kilkoma dodatkami.
- Jak dobrze wiemy Naruto lubi gdy w jego zupie jest duża ilość wołowinki. Tak, więc potrzebujemy wołowiny.
- Można użyć trochę zielonej cebuli
- Grzyby Mun lub Shiitake
- Tofu
- Słodkie sake tzw. Marin
WYWAR
No chyba rosół umiemy robić Ne?
Warzywa oczyszczamy i obieramy. Kurczaka myjemy pod bieżącą ciepłą wodą.
Cebulę wrzucamy całą.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WRZUCAMY DO WRZĄCEJ WODY"
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Gdy wywar będzie gotowy wszystko wycedzamy i zostawiamy do dalszego użycia.
Wywar możemy wykorzystać do wielu innych dań Np. sosy
BAZA
Oleje rozgrzewamy i podsmażamy na nich imbir i czosnek(uważajcie żeby się nie przypiekł za mocno), następnie dodajemy pastę miso** i sos japoński (sojowy), łyżkę bulionu oraz chilli i papryczki. Gotujemy masę ok. 10-12 minut.
MAKARON
Gotujemy go normalnie jednak musimy pamiętać, aby makaron był trochę twardy
DEKORACJA
Wołowinę kroimy w plasterki gotujemy i podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, tofu i marin. Dodatki podajemy już do gotowej zupy. Na koniec dorzucamy grzyby a dla koloru marchew z wywaru kroimy w żulinkę lub makaron. Wierzch zupy posypujemy cebulą z wywaru pokrojoną w kostkę, piórka lub półplastry a jak nam się uda to w całe plastry, co da Narutowy efekt.Itadakimasu"
Przepis dodał użytkownik ewelixnka_12345671
Podziel się opinią
Komentarze