Trwa ładowanie...
d46gijm
04-10-2008 21:03

Ramen

Przepis
Oceń jako pierwszy:
d46gijm
Składniki
  • Wywar
    • 6l wody
  • 2kg surowego kurczaka(mogą być kości)
  • 1 cebula średniej wielkości( dla narutowego wyglądu najlepiej czerwona)
  • 2 średnie marchewki
  • Włoszczyzna ( jak ktoś lubi może dodać kapustę pekińską)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • Sól do smaku
    • Baza Ramen
    • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego (ostatecznie sojowego)
  • Ok. 2 ząbków posiekanego czosnku -
  • Ok. 1 łyżeczka imbiru siekanego ( najlepiej świeżego dla aromatu) _
  • 2-3 łyżki pasty miso -
  • 50 ml sosu japońskiego -
  • 1 łyżka rozpuszczonej kostki rosołowej
  • Chilli lub ostre papryczki
  • Sól i pieprz do smaku
    • Makaron
    • Można użyć 3 rodzajów makaronu: japoński(najlepszy), polski(byle by był długi i cienki), Z zupek chińskich(najgorzej i w ostateczności?bleee)
    • Dekoracja
    • Aby nasza zupa nie była jak szkolne mundurki przystroimy ją kilkoma dodatkami.
  • Jak dobrze wiemy Naruto lubi gdy w jego zupie jest duża ilość wołowinki. Tak, więc potrzebujemy wołowiny.
  • Można użyć trochę zielonej cebuli
  • Grzyby Mun lub Shiitake
  • Tofu
  • Słodkie sake tzw. Marin
Przepis

WYWAR

No chyba rosół umiemy robić Ne?
Warzywa oczyszczamy i obieramy. Kurczaka myjemy pod bieżącą ciepłą wodą.
Cebulę wrzucamy całą.
WSZYSTKIE SKŁADNIKI WRZUCAMY DO WRZĄCEJ WODY"
Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Gdy wywar będzie gotowy wszystko wycedzamy i zostawiamy do dalszego użycia.
Wywar możemy wykorzystać do wielu innych dań Np. sosy

BAZA

Oleje rozgrzewamy i podsmażamy na nich imbir i czosnek(uważajcie żeby się nie przypiekł za mocno), następnie dodajemy pastę miso** i sos japoński (sojowy), łyżkę bulionu oraz chilli i papryczki. Gotujemy masę ok. 10-12 minut.

MAKARON

Gotujemy go normalnie jednak musimy pamiętać, aby makaron był trochę twardy

DEKORACJA

Wołowinę kroimy w plasterki gotujemy i podsmażamy. Dodajemy sos sojowy, tofu i marin. Dodatki podajemy już do gotowej zupy. Na koniec dorzucamy grzyby a dla koloru marchew z wywaru kroimy w żulinkę lub makaron. Wierzch zupy posypujemy cebulą z wywaru pokrojoną w kostkę, piórka lub półplastry a jak nam się uda to w całe plastry, co da Narutowy efekt.Itadakimasu"

Przepis dodał użytkownik ewelixnka_12345671

Podziel się opinią

5
4

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d46gijm
d46gijm
d46gijm
Więcej tematów
d46gijm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj