Tradycyjny włoski trunek. Poczujesz się jak na wakacjach
Kuchnia włoska to nie tylko dania kuchni śródziemnomorskiej, pyszne desery i kawa parzona na setki sposobów. Dumą Włochów są również napoje alkoholowe. Często wyrażają one styl słynnego "dolce vita". W letnie dni do posiłków lub deserów podaje się limoncello - tradycyjny, pochodzący z końca XIX wieku orzeźwiający włoski likier, którego sam kolor przywodzi na myśl skąpane w słońcu włoskie krajobrazy.
Likier cytrynowy to słoneczna wizytówka Włoch. Jedną z najpopularniejszych odmian tego typu trunków jest Bottega Limoncello, zwana "Limoncino". Jego nazwa oddaje istotę smaku - jest to likier na bazie cytryn. Kolor likieru jest intensywnie żółty, a jego smak orzeźwiająco słodki i soczysty o lekko cytrusowym zapachu.
Sekret tkwi w cytrynach Femminello
Likier produkowany jest według tradycyjnej receptury. Trunek bazuje na cytrynach "Femminello", które są naturalnie uprawiane na Sycylii i zbierane w szczytowym momencie dojrzałości. Do produkcji likieru używa się tylko żółtej, delikatnej części owocu. Dzięki temu, uzyskuje się skórki o drobnych ziarnach oraz wysokiej koncentracji i jakości olejków eterycznych. Skórki cytryn poddawane są infuzji w alkoholu przez około 30 dni. Pozwala to na ekstrakcję substancji aromatycznych i barwiących. Następnie płyn jest oddzielany od skórki. Wyjątkowy smak i głęboki aromat są dodatkowo wzmocnione przez dodanie wysokiej jakości tradycyjnego destylatu z regionu Veneto, Grappa lub Prosecco, co sprawia, że Limoncino jest delikatna na podniebieniu, łatwa do picia i doskonała jako napój trawienny.
Świeży, cytrusowy smak jest wręcz idealny na każdą okazję, zwłaszcza latem. Można go pić na wiele sposobów. Dobrze komponuje się sam, z jedzeniem, ale także z ciastami, lodami, sorbetami i sałatkami ze świeżych owoców. Likier ten jest częstym dodatkiem do aperitifów i koktajli. Słodki, intensywnie cytrynowy likier bywa stosowany jako składnik deserów, np. jako polewa do słodkich ciast lub lodów.
Perfekcyjne ciasto na pizzę
Tradycyjnym włoskim sposobem picia Limoncino jest podawanie go mocno schłodzonego, w małych, najlepiej oszronionych kieliszkach do likieru.
Tradycyjne włoskie kruche ciasto babci z kremem cytrynowym
Cytrynowe ciasto babci to ponadczasowy klasyczny tort, prosty, prawdziwy i niezrównanie dobry! Jest to tradycyjne ciasto toskańskie wywodzące się z regionu Arezzo i Florencji, podawane z kremem cytrynowym. Ci, którzy uwielbiają klasyczne, proste ciasta pokochają również tę wersję z dużą ilością delikatnego kremu cytrynowego. Przygotowanie jest niesłychanie proste, może być podawane jako deser na koniec posiłku, specjalną okazję jak np. urodziny, czy po prostu jako dodatek do codziennej kuchni. Najlepiej smakuje serwowany z kieliszkiem Limoncino!
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki (00),
- 125 g masła,
- 1 jajko,
- 150 g cukru (cukier puder),
- 1 cytryna (sok i starta skórka).
Krem:
- 500 ml mleka pełnego,
- 3 żółtka,
- 1 cytryna (sok i skórka),
- 60 g cukru (cukier puder),
- 50 g skrobi kukurydzianej (lub mąki).
Do dekoracji:
- cukier puder,
- orzeszki piniowe.
Przygotowanie:
W misce utrzyj masło z cukrem pudrem do uzyskania kremowej konsystencji, dodaj startą skórkę i sok z cytryny i dalej wyrabiaj masę drewnianą łyżką. Dodaj jajko i wymieszaj, a na koniec dodaj przesianą mąkę, zagnieć, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.
Wlej mleko do dużego rondla i postaw na gazie na umiarkowanym ogniu. W międzyczasie w misce ubij żółtka z cukrem, dodaj sok i skórkę z cytryny, dobrze wymieszaj i dodaj mąkę lub skrobię kukurydzianą, ponownie mieszając, aby uzyskać gładką i płynną masę.
Zdejmij mleko z ognia i wlej masę jajeczną ciągle mieszając. Postaw krem z powrotem na palniku na bardzo małym ogniu i ciągle mieszaj, aż zgęstnieje. Następnie przelej krem do miski i pozostaw – najpierw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie przykryj powierzchnię folią spożywczą i przechowuj w lodówce przez kilka godzin zanim go użyjesz. Krem cytrynowy powinien być przechowywany w lodówce przez 3 dni.
Kruche ciasto podziel na dwie części. Pierwszy krążek ciasta rozwałkuj dodając odrobinę mąki, tak aby miał grubość około 1 cm. Rozwałkowanym ciastem wyłożyć wysmarowaną wcześniej masłem i oprószoną mąką formę do tarty. Nakłuj formę widelcem i wlej ciepły krem cytrynowy, dobrze wyrównaj, rozwałkuj pozostałe kruche ciasto za pomocą wałka i umieść uzyskany krążek na kremie cytrynowym.
Uszczelnij dobrze brzegi i posyp powierzchnię orzeszkami piniowymi lekko je dociskając, aby się przykleiły lub – przed dodaniem orzeszków piniowych – posmaruj powierzchnię odrobiną wody. Piecz w statycznym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez około 35 minut. Jeśli zauważysz, że powierzchnia staje się zbyt ciemna, połóż ciasto na najniższej półce i przykryj folią aluminiową, aż się upiecze.
Po upieczeniu, pozwól babce z kremem cytrynowym dobrze ostygnąć przed pokrojeniem.