ABC kuchni włoskiej
Nie masz pomysłu na obiad? Twoja lodówka świeci pustkami? Proponujemy 3 proste w przygotowaniu potrawy kuchni włoskiej, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Z łatwością zrobisz je w domu i przekonasz się, że pyszny obiad możemy stworzyć mając zaledwie 3 składniki i makaron.
Cacio e pepe
W dawnych czasach ten prosty makaron z serem i pieprzem był codziennym daniem pasterzy mieszkających w okolicach Rzymu. Cacio e pepe, tradycyjne danie z regionu Lazio, jest jednym z najszybszych w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej. Do jego przygotowania potrzebujemy: oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 3/4 szklanki startego owczego sera Pecorino Romano, 2 łyżki masła oraz długi makaron (spaghetii, tagliolini lub bucatini). Wystarczy, że masło z pieprzem i wodą, w której gotowaliśmy makaron (wystarczy kilka łyżek) chwilę dusimy, po czym mieszamy ze startym serem i makaronem.
Aglio e olio
W przeszłości makaron aglio e olio był podstawowym daniem w jadłospisie biednych mieszkańców Południa Włoch. Do jej wykonania potrzebujemy: makaron spaghetti, 4 ząbki czosnku, 1 papryczkę chilli, oliwę z oliwek i natkę pietruszki. Czosnek i papryczkę dusimy z oliwą z oliwek. Po kilku minutach mieszamy ugotowanym wcześniej makaronem al'dente i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Sos pomidorowy Marcelii Hazan
Znana autorka książek kulinarnych, Marcella Hazan, stworzyła przepis, który został doceniony nie tylko przez miłośników kuchni włoskiej, ale też szefów kuchni niemal na całym świecie. Co więcej, jej sos został ogłoszony "najlepszym sosem pomidorowym na świecie". Jak przygotować sos a'la Marcella Hazan? 2 puszki pomidorów, 1 obraną i przekrojoną na pół cebulę gotujemy przez ok. 45 minut z 6 łyżkami masła. Po ugotowaniu cebulę wyjmujemy. Podajemy z dowolnie wybranym przez nas makaronem. Smacznego!