Wystarczą 3 składniki. Proste dania kuchni włoskiej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  Luiza Nowak

/ 4ABC kuchni włoskiej

Obraz
© 123RF

Nie masz pomysłu na obiad? Twoja lodówka świeci pustkami? Proponujemy 3 proste w przygotowaniu potrawy kuchni włoskiej, które nikogo nie pozostawią obojętnym. Z łatwością zrobisz je w domu i przekonasz się, że pyszny obiad możemy stworzyć mając zaledwie 3 składniki i makaron.

/ 4Cacio e pepe

Obraz
© 123RF

W dawnych czasach ten prosty makaron z serem i pieprzem był codziennym daniem pasterzy mieszkających w okolicach Rzymu. Cacio e pepe, tradycyjne danie z regionu Lazio, jest jednym z najszybszych w przygotowaniu potraw kuchni włoskiej. Do jego przygotowania potrzebujemy: oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę czarnego świeżo zmielonego pieprzu, 3/4 szklanki startego owczego sera Pecorino Romano, 2 łyżki masła oraz długi makaron (spaghetii, tagliolini lub bucatini). Wystarczy, że masło z pieprzem i wodą, w której gotowaliśmy makaron (wystarczy kilka łyżek) chwilę dusimy, po czym mieszamy ze startym serem i makaronem.

/ 4Aglio e olio

Obraz
© 123RF

W przeszłości makaron aglio e olio był podstawowym daniem w jadłospisie biednych mieszkańców Południa Włoch. Do jej wykonania potrzebujemy: makaron spaghetti, 4 ząbki czosnku, 1 papryczkę chilli, oliwę z oliwek i natkę pietruszki. Czosnek i papryczkę dusimy z oliwą z oliwek. Po kilku minutach mieszamy ugotowanym wcześniej makaronem al'dente i drobno posiekaną natkę pietruszki.

/ 4Sos pomidorowy Marcelii Hazan

Obraz
© 123RF

Znana autorka książek kulinarnych, Marcella Hazan, stworzyła przepis, który został doceniony nie tylko przez miłośników kuchni włoskiej, ale też szefów kuchni niemal na całym świecie. Co więcej, jej sos został ogłoszony "najlepszym sosem pomidorowym na świecie". Jak przygotować sos a'la Marcella Hazan? 2 puszki pomidorów, 1 obraną i przekrojoną na pół cebulę gotujemy przez ok. 45 minut z 6 łyżkami masła. Po ugotowaniu cebulę wyjmujemy. Podajemy z dowolnie wybranym przez nas makaronem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw