Tradycyjna babka wielkanocna
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć pachnącej, wyrośniętej, domowej babki. Mamy dla was sprawdzony przepis na świąteczny wypiek z Dworu Korona Karkonoszy. Wypróbujcie koniecznie, a nie będziecie żałować.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Przygotować formę na babkę z kominem pośrodku (śr. ok. 22-25 cm), posmarować ją 1 łyżką masła i wysypać bułką tartą lub mielonymi migdałami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (grzanie góra i dół bez termoobiegu).
- Masło roztopić. Do letniego tłuszczu dodać sok i skórkę otartą z cytryny. Odstawić.
- Do większej miski wbić jajka o temperaturze pokojowej, dodać cukier i ubijać przez około 10 minut na gęstą, jasną i puszystą masę. W między czasie dodać cukier z prawdziwą wanilią.
- Do drugiej miski przesiać mąkę pszenną razem z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Do ubitych jajek dodać mieszanką mąki i delikatnie zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Do ciast wlać masło i znowu zmiksować do połączenia się składników. Ciasto będzie miało konsystencję podobną do budyniu. Masę wlać do przygotowanej formy i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez ok. 45 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyciągnąć i ostudzić. Ostudzoną babkę można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem i np. obranymi migdałami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl