Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem
Mini tosty, a w zasadzie bouchees z jajkiem zapiekane pod beszamelem. Bouchees według Elżbiety Kiewnarskiej, popularnej autorki przepisów kulinarnych w międzywojennej Polsce, to "malusie, bardzo eleganckie i wykwintne tartynki, podawane na bardzo eleganckich przyjęciach, przed obiadem i przed kolacją do wódki, które się na tacach po salonie obnosi”. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 3 jajka ugotowane na twardo,
- 18–20 mini sucharków,
- 2 łyżki świeżo startego twardego sera.
Sos beszamelowy:
- 10 g masła,
- 10 g mąki pszennej,
- 100 ml mleka,
- sól, pieprz,
- sok z cytryny,
- gałka muszkatołowa.
- Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Nie rumienić.
- Wlać mleko i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
- Sos wymieszać z rozbełtanym żółtkiem. Nie gotować.
- Obrane jajka pokroić na niezbyt grube plasterki.
- Sucharki posmarować masłem. Na każdym ułożyć plasterek jajka. Na jajkach położyć pełną łyżeczkę sosu beszamelowego.
- Posypać tartym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut.
- Przybrałam paseczkami pomidorów.
Polecamy też: Sałatka z groszku z porem
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze