Trwa ładowanie...
d1huvqz
16-09-2022 13:16

Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem

Przepis

Mini tosty, a w zasadzie bouchees z jajkiem zapiekane pod beszamelem. Bouchees według Elżbiety Kiewnarskiej, popularnej autorki przepisów kulinarnych w międzywojennej Polsce, to "malusie, bardzo eleganckie i wykwintne tartynki, podawane na bardzo eleganckich przyjęciach, przed obiadem i przed kolacją do wódki, które się na tacach po salonie obnosi”. Wypróbujcie przepis z bloga "Królestwo Garów".

d1huvqz
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 3 jajka ugotowane na twardo,
  • 18–20 mini sucharków,
  • 2 łyżki świeżo startego twardego sera.

Sos beszamelowy:

  • 10 g masła,
  • 10 g mąki pszennej,
  • 100 ml mleka,
  • sól, pieprz,
  • sok z cytryny,
  • gałka muszkatołowa.
Przepis
  • Przygotować sos beszamelowy. Na patelni rozpuścić masło. Dodać mąkę i wymieszać. Nie rumienić.
  • Wlać mleko i mieszając zagotować. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i gałką muszkatołową.
  • Sos wymieszać z rozbełtanym żółtkiem. Nie gotować.
  • Obrane jajka pokroić na niezbyt grube plasterki.
  • Sucharki posmarować masłem. Na każdym ułożyć plasterek jajka. Na jajkach położyć pełną łyżeczkę sosu beszamelowego.
  • Posypać tartym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 8 minut.
  • Przybrałam paseczkami pomidorów.
  Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Tosty z jajkami zapiekane pod beszamelem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1huvqz
d1huvqz
d1huvqz
d1huvqz
Więcej tematów
d1huvqz