Tortilla ziemniaczana ze szpinakiem
Ziemniaczany placek na szybki obiad. Prosto i pysznie.
Ziemniaki to warzywa, które Polacy kochają od wieków. Ale produkt ten obecny jest także w innych europejskich kuchniach - Hiszpanie wśród czołowych dań mają Tortilla de patatas. Piotr Kucharski udowodnił, że potrawę tę łatwo zrobić w polskim domu. Zaproponował także inne ziemniaczane specjały, jak frytki czy puree.
Składniki:
2 cebule
150 ml oliwy z oliwek
400 g ziemniaków typu A
6 jajek
sól i pieprz
200 g szpinaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w cienkie plastry, przyprawić solą i odstawić na chwilę. Osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż ziemniaki będą jeszcze lekko twarde. Cebulę posiekać i dodać do ziemniaków. Gotować całość jeszcze kilka minut, po czym wyłowić ją łyżką cedzakową. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i rozgrzać ją do średniej temperatury. Na odrobinie oliwy z oliwek poddusić pokrojone liście szpinaku. Jajka roztrzepać w misce, dodać do nich szpinak oraz odcedzone ziemniaki z cebulą. Rozgrzać dużą patelnię z niewielką ilością tłuszczu, wylać zawartość miski na patelnię i wyrównać. Smażyć, aż placek nabierze złocistego koloru. Nałożyć na patelnię talerz dnem do góry i odwrócić patelnię, aby omlet znalazł się na talerzu. Wlać odrobinę oleju na patelnię, omlet delikatnie zsunąć z talerza na patelnię i smażyć z drugiej strony, aż nabierze złocistego koloru. Można podawać na ciepło lub na zimno.