Trwa ładowanie...
d2wnh0v
d2wnh0v

Tort pistacjowy idealny na śniadanie wielkanocne

Przepis

Efektowny przepyszny i bardzo prosty do przygotowania torcik pistacjowy. Będzie idealny na Wielkanoc. Marta użyła barwnika spożywczego, by uzyskać piękny zielony kolor ciasta, jednak barwnik można zastąpić szpinakiem. Przepis z bloga "Marta M.".

Oceń jako pierwszy:
d2wnh0v
Czas przygotowania:
Na ile osób:

4-6

Okazja:
Tort pistacjowy idealny na śniadanie
Marta M.
Składniki

Spody pistacjowe:

  • 1 i 1/2 szklanki drobno zmielonych pistacji
  • 2 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki miękkiego masła
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 szklanka letniego mleka
  • barwnik spożywczy zielony (opcjonalnie)

Krem kokosowy:

  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 100 g białej czekolady
  • 250 g serka mascarpone

Dekoracja:

  • 1/2 szklanki grubo mielonych pistacji
  • czekoladowe jajeczka
Przepis

Krem: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę i czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy w chłodne miejsce. Nastawiamy piekarnik na 170 st. C i wykładamy papierem do pieczenia dwie blaszki. W większej misce mieszamy pistacje, mąkę, proszek do pieczenia. Odstawiamy.

Spody: w misie od miksera ucieramy masło i cukier na jasny krem. Dodajemy białka i ubijamy wszystko na dużych obrotach około 2 minut. Dodajemy śmietanę, barwnik i mieszamy. Na małych już obrotach dodajemy składniki suche na przemian z mlekiem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.

Dzielimy ciasto na dwie blaszki i pieczemy około 25- 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.

Krem: dobrze schłodzony krem ubijamy na sztywno tak jak bitą śmietanę, dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy.
Przekładamy ostygnięte spody i dekorujemy pistacjami.

Zobacz też przepis na dorsza w delikatnym cieście

Tort pistacjowy idealny na śniadanie wielkanocne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2wnh0v
d2wnh0v
d2wnh0v
d2wnh0v
d2wnh0v
d2wnh0v