Tort pistacjowy idealny na śniadanie wielkanocne
Efektowny przepyszny i bardzo prosty do przygotowania torcik pistacjowy. Będzie idealny na Wielkanoc. Marta użyła barwnika spożywczego, by uzyskać piękny zielony kolor ciasta, jednak barwnik można zastąpić szpinakiem. Przepis z bloga "Marta M.".
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Spody pistacjowe:
Krem kokosowy:
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 100 g białej czekolady
- 250 g serka mascarpone
Dekoracja:
- 1/2 szklanki grubo mielonych pistacji
- czekoladowe jajeczka
Przepis
Krem: w rondelku na małym ogniu podgrzewamy śmietanę i czekoladę do całkowitego rozpuszczenia. Mieszamy i dodajemy wiórki kokosowe. Odstawiamy w chłodne miejsce. Nastawiamy piekarnik na 170 st. C i wykładamy papierem do pieczenia dwie blaszki. W większej misce mieszamy pistacje, mąkę, proszek do pieczenia. Odstawiamy.
Przepis
Spody: w misie od miksera ucieramy masło i cukier na jasny krem. Dodajemy białka i ubijamy wszystko na dużych obrotach około 2 minut. Dodajemy śmietanę, barwnik i mieszamy. Na małych już obrotach dodajemy składniki suche na przemian z mlekiem. Mieszamy tylko do połączenia się składników.
Przepis
Dzielimy ciasto na dwie blaszki i pieczemy około 25- 30 minut lub do wyciągnięcia suchego patyczka.
Przepis
Krem: dobrze schłodzony krem ubijamy na sztywno tak jak bitą śmietanę, dodajemy serek mascarpone i wszystko delikatnie mieszamy.
Przekładamy ostygnięte spody i dekorujemy pistacjami.