Tawa-tawas - słodkie kąski z Boliwii
Tawa-tawas to rodzaj słodkich smażonych ciasteczek rodem z Boliwii. Przypominają nieco polskie faworki, jednak są o wiele łatwiejsze do przygotowania. Przekonajcie się sami, jakie są pyszne. Potrzebujecie jedynie kilku podstawowych produktów.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i sól;wszystko wymieszać. Dodać miękkie masło, jajka i wodę. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. W zależności od potrzeby można dodać trochę mąki lub wody jednak ciasto nie może być twarde.
- Przykryć ciasto ściereczką i pozwolić odpocząć przez 10 minut. Po tym czasie na posypanym mąka stole rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm.
- Nożem bądź radełkiem wycinać romby i odłożyć je na 5 minut.
- W tym czasie rozgrzać w rondelku tłuszcz.
- Wrzucać ciastka na gorący tłuszcz i smażyć do zarumienienia z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku.
- Gotowe ciasteczka polać płynnym miodem i posypać cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl