Pudding

Pudding to nazwa, którą określa się szereg potraw tradycyjnych dla kuchni brytyjskiej. W Polsce najbardziej popularny jest pudding przyrządzany w ramach deseru, jednak nie jest to jedyny sposób na podanie tej potrawy.

Pudding kojarzy nam się głównie z rodzajem deseru, który swoim wyglądem przypomina nasz tradycyjny budyń. Okazuje się jednak, że pudding to zbiór różnych potraw kuchni brytyjskiej, które nie zawsze będą słodkie i niekoniecznie muszą charakteryzować się kremową i jednolitą konsystencją. Pudding może być gotowany w wodzie lub na parze albo pieczony. Możemy podawać go na zimno lub ciepło. Co więcej, może to być potrawa mięsna lub podana z dodatkiem owoców i innych słodkich dodatków.

Pudding – deserW Polsce pudding najbardziej kojarzy się z deserem. Faktycznie, w krajach anglosaskich istniej tradycja przyrządzania puddingu w ramach słodkiej przekąski. Nie istniej jednak jeden przepis, z którego moglibyśmy korzystać za każdym razem. Bardzo popularny jest przykładowo pudding robiony na bazie czerstwego chleba. Wykonuje się go zazwyczaj z dodatkiem mleka, jajek, masła oraz wybranych dodatków. Mogą to być bakalie albo owoce świeże lub suszone. Taki pudding możemy podawać go w ramach deseru lub jeść go na śniadanie.

W ostatnim czasie sporą popularność zyskał także pudding z nasion chia. Taki deser robi się na bazie mleczka kokosowego oraz oczywiście nasion chia. Zazwyczaj ten pudding występuje z dodatkiem daktyli czy liści szpinaku. Taki deser podaje się w wersji schłodzonej.

Pudding świątecznyWiele osób kojarzy także danie, które nazywa się “christmas pudding”. Jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa, którą podaje się głównie w Anglii. Taki pudding przyrządza się z łoju oraz dodatków. Wśród nich znajdziemy najczęściej rodzynki, kandyzowane skórki owoców cytrusowych, cukier, bułkę tartą oraz aromatyczne przyprawy takie jak cynamon, goździki i bułka muszkatołowa. W wielu rodzinach dodaje się także alkohol: rum lub brandy. Bożonarodzeniowy pudding robiony jest w półokrągłej misce.

Pudding – danie wytrawneYorkshire pudding to rodzaj puszystych placków wypiekanych z ciasta zbliżonego do naleśnikowego. Jest to potrawa, którą podaje się na ciepło z tradycyjną mięsną pieczenią. Black pudding to natomiast rodzaj brytyjskiej kiełbasy, którą robi się z krwi oraz podrobów. Natomiast white pudding to rodzaj kaszanki bez krwi. Jak widzimy, pudding w kulturze brytyjskiej nie zawsze będzie oznaczał słodkiego i kremowego deseru.

Śniadania na ciepło z piekarnika

Śniadania na ciepło z piekarnika

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Rozgrzewające śniadania na chłodne poranki
GALERIA

Rozgrzewające śniadania na chłodne poranki

Katarzyna Gileta Katarzyna Gileta
Tapioka nie tylko do puddingu
GALERIA

Tapioka nie tylko do puddingu

Pomysły na domowy pudding
GALERIA

Pomysły na domowy pudding