Kolorowy deser
- 2 galaretki o różnych smakach
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 2-3 czubate łyżki cukru pudru
- 1 czubata łyżka cukry waniliowego
- 2 czubate łyżeczki żelatyny
- woda
- jakiś owoc np: arbuz, brzoskwinia, ananas
Deser będzie się składał z 3 warstw.
PIERWSZA WARSTWA to galaretka ugotowana w 0,4 l wody. Schłodzić, rozlać na 4 pucharki i wstawić do lodówki aż się zetnie.
DRUGA WARSTWA:
żelatynę zalać odrobiną zimnej wody. Jogurt z cukrem pudrem i cukrem waniliowym wymieszać najlepiej mikserem. Cukier puder można przesiać przez sitko, aby nie było grudek. Do żelatyny dolać odrobinę ciepłej wody i ja rozpuścić, a następnie dodać do masy jogurtowej. Żelatynę dodać jak pierwsza warstwa galaretki się zetnie. Masę jogurtową przelać do pucharków na pierwszą warstwę galaretki.
TRZECIA WARSTWA to druga to galaretka ugotowana w 0,4 l wody. Jak biała warstwa się zetnie poukładać na niej owoce pokrojone na małe kawałki lekko je wciskając. Jak galaretka ostygnie zalać nią owoce na białej warstwie.
!! Dla urozmaicenia w każdej warstwie może być inny owoc.
Przepis dodał użytkownik meg_f
Podziel się opinią
Komentarze