Szyszki sosny w syropie
Takie szyszki są jadalne w całości! Będą idealne jako dodatek do deserów, prosecco, drinków, napoi albo ciepłej herbaty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
Składniki
Przepis
- Szyszki sosny zblanszuj czterokrotnie, zmieniając za każdym razem wodę. Następnie zrób prosty syrop i gotuj w nim szyszki na małym ogniu przez mniej więcej 2 godziny.
- Gdy szyszki będą gotowe, syrop zmieni kolor na ciemnobrązowy. Przecedź szyszki, przełóż je do słoika i zalej gotowym syropem.
- Teraz możesz je zapasteryzować, aby przedłużyć termin przydatności do spożycia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl