Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi

Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i kluski śląskie. Tak brzmi przepis na udany rodzinny obiad.

Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimiSzynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • ½ kg szynki wieprzowej
  • średnia cebula
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • łyżka gęsiego smalcu
  • łyżka mąki

Kluski śląskie:

  • kilogram ziemniaków
  • jajko
  • pełna szklanka mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Mięso pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1 cm.
  • Oprósz solą i białym pieprzem, a następnie zarumień na łyżce gęsiego smalcu.
  • Przełóż do rondla.
  • Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Przełóż ją do rondla z mięsem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
  • Całość zalej ½ litra wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Grzyby mocz przez 2 godziny w szklance ciepłej wody.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 20 minut w wodzie, w której się moczyły.
  • Gdy będą już miękkie, przełóż je do mięsa wraz z wywarem, w którym się gotowały. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Ugotowane mięso wyjmij z wywaru, a sam wywar zapraw łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
  • Przygotuj kluski śląskie. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie.
  • Jeszcze gorące przepuść przez praskę i zostaw do ostygnięcia.
  • Dodać jajko i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Urywaj kawałki ciasta i z każdej porcji formuj kulkę. Delikatnie ją spłaszcz, a na środku zrób dołek palcem.
  • Gotowe kluski włóż do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 minut.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm