Trwa ładowanie...
d4ee12n
15-07-2021 10:18

Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi

Przepis

Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i kluski śląskie. Tak brzmi przepis na udany rodzinny obiad.

d4ee12n
2.2
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki
  • ½ kg szynki wieprzowej
  • średnia cebula
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • łyżka gęsiego smalcu
  • łyżka mąki

Kluski śląskie:

  • kilogram ziemniaków
  • jajko
  • pełna szklanka mąki ziemniaczanej
Przepis
  • Mięso pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1 cm.
  • Oprósz solą i białym pieprzem, a następnie zarumień na łyżce gęsiego smalcu.
  • Przełóż do rondla.
  • Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Przełóż ją do rondla z mięsem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
  • Całość zalej ½ litra wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Grzyby mocz przez 2 godziny w szklance ciepłej wody.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 20 minut w wodzie, w której się moczyły.
  • Gdy będą już miękkie, przełóż je do mięsa wraz z wywarem, w którym się gotowały. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Ugotowane mięso wyjmij z wywaru, a sam wywar zapraw łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
  • Przygotuj kluski śląskie. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie.
  • Jeszcze gorące przepuść przez praskę i zostaw do ostygnięcia.
  • Dodać jajko i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Urywaj kawałki ciasta i z każdej porcji formuj kulkę. Delikatnie ją spłaszcz, a na środku zrób dołek palcem.
  • Gotowe kluski włóż do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 minut.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
d4ee12n
Więcej tematów
d4ee12n