Trwa ładowanie...
df0rco1
15-07-2021 10:18

Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi

Przepis

Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i kluski śląskie. Tak brzmi przepis na udany rodzinny obiad.

df0rco1
3.6
(5 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Kulinarna Wiola
Źródło: Kulinarna Wiola
Składniki
  • ½ kg szynki wieprzowej
  • średnia cebula
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i pieprz
  • łyżka gęsiego smalcu
  • łyżka mąki

Kluski śląskie:

  • kilogram ziemniaków
  • jajko
  • pełna szklanka mąki ziemniaczanej
Przepis
  • Mięso pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1 cm.
  • Oprósz solą i białym pieprzem, a następnie zarumień na łyżce gęsiego smalcu.
  • Przełóż do rondla.
  • Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Przełóż ją do rondla z mięsem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
  • Całość zalej ½ litra wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
  • Grzyby mocz przez 2 godziny w szklance ciepłej wody.
  • Następnie pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 20 minut w wodzie, w której się moczyły.
  • Gdy będą już miękkie, przełóż je do mięsa wraz z wywarem, w którym się gotowały. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.
  • Ugotowane mięso wyjmij z wywaru, a sam wywar zapraw łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
  • Przygotuj kluski śląskie. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie.
  • Jeszcze gorące przepuść przez praskę i zostaw do ostygnięcia.
  • Dodać jajko i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto.
  • Urywaj kawałki ciasta i z każdej porcji formuj kulkę. Delikatnie ją spłaszcz, a na środku zrób dołek palcem.
  • Gotowe kluski włóż do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 minut.

Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
df0rco1
df0rco1
df0rco1
df0rco1
Więcej tematów
df0rco1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj