Szynka w sosie grzybowym z kluskami śląskimi
Miękkie, rozpływające się w ustach mięso, aromatyczny sos i kluski śląskie. Tak brzmi przepis na udany rodzinny obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Kluski śląskie:
- kilogram ziemniaków
- jajko
- pełna szklanka mąki ziemniaczanej
- Mięso pokrój w plastry o grubości mniej więcej 1 cm.
- Oprósz solą i białym pieprzem, a następnie zarumień na łyżce gęsiego smalcu.
- Przełóż do rondla.
- Na tłuszczu, na którym smażyło się mięso, zeszklij cebulę pokrojoną w kostkę.
- Przełóż ją do rondla z mięsem. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz do smaku.
- Całość zalej ½ litra wrzącej wody. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu około 30 minut, aż mięso będzie miękkie.
- Grzyby mocz przez 2 godziny w szklance ciepłej wody.
- Następnie pokrój na mniejsze kawałki i gotuj 20 minut w wodzie, w której się moczyły.
- Gdy będą już miękkie, przełóż je do mięsa wraz z wywarem, w którym się gotowały. Całość gotuj jeszcze około 5 minut.
- Ugotowane mięso wyjmij z wywaru, a sam wywar zapraw łyżką mąki wymieszanej z niewielką ilością wody.
- Przygotuj kluski śląskie. Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj w lekko posolonej wodzie.
- Jeszcze gorące przepuść przez praskę i zostaw do ostygnięcia.
- Dodać jajko i mąkę. Zagnieć gładkie ciasto.
- Urywaj kawałki ciasta i z każdej porcji formuj kulkę. Delikatnie ją spłaszcz, a na środku zrób dołek palcem.
- Gotowe kluski włóż do osolonego wrzątku. Kiedy wypłyną na wierzch, gotuj przez 5 minut.
Przepis pochodzi z książki Wioletty Wójcik "Kulinarna Wiola. Najlepsze przepisy"
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze